Jedzenie w proszku okiem dietetyka

Coraz popularniejszą alternatywą dla tradycyjnych posiłków jest jedzenie w proszku. Opcja ta jest chętnie wybierana zwłaszcza przez młode osoby, którym często brakuje czasu na szykowanie konwencjonalnych posiłków w domu. Jedzenie z proszku wciąż jednak budzi mnóstwo kontrowersji. Pojawiają się pytania i wątpliwości, czy tego rodzaju posiłki są zdrowe, bezpieczne i czy mogą zastąpić tradycyjne jedzenie? Czy dieta w proszku sprawdza się jako metoda odchudzania? W tym artykule odpowiemy na te pytania, a także dokładnie przyjrzymy się plusom i minusom jedzenia w proszku.

Dieta w proszku – wady i zalety

Dość powszechne jest przekonanie, że jedzenie w proszku nie ma dobrego składu i zawiera dużą ilość szkodliwych dodatków. Na rynku jest dostępnych coraz więcej produktów w formie sproszkowanej, które charakteryzują się starannie dobranymi składnikami i są bogate w cenne mikroelementy. Dla przykładu, mogą to być np. płatki owsiane z kawałkami owoców, wzbogacone o witaminy i składniki mineralne. Zdarza się również, że producenci uzupełniają jedzenie w proszku o probiotyki, które jeszcze bardziej podnoszą wartość odżywczą całego posiłku.
Również proporcje makroskładników oraz ilość mikroelementów w jedzeniu w proszku prezentuje się całkiem korzystnie. Zdarzyć się może, że w niektórych produktach, ilość składników odżywczych jest zbyt mała lub wręcz przeciwnie, zbyt duża w stosunku do określonego zapotrzebowania. Jest to kwestia, którą zawsze trzeba rozpatrywać indywidualnie, na podstawie własnych potrzeb żywieniowych. W tym celu warto dokładnie sprawdzić skład określonego produktu.
Bardzo istotną kwestią w przypadku diety w proszku jest częstotliwość spożywania posiłków. Zalecane jest, aby tego rodzaju jedzeniem nie zastępować całodziennego jadłospisu, w którym powinny znaleźć się również pełnowartościowe, konwencjonalne posiłki. Jedzenie w proszku jest dobrą opcją dla osób, które mają wysokie zapotrzebowanie kaloryczne i trudno jest je w całości pokryć tradycyjną dietą.

Jedzenie z proszku – tak czy nie?

Nie masz wystarczająco dużo czasu, aby samodzielnie szykować posiłki w domu i chcesz sięgnąć po jedzenie w proszku? Ekspert radzi, aby traktować produkty z tej kategorii wyłącznie jako uzupełnienie diety. Nie istnieje skuteczna metoda, aby w pełni zastąpić zróżnicowany, zdrowy jadłospis, dietą w proszku. Nie ma jednak przeciwskazań, aby od czasu do czasu sięgać po tego rodzaju jedzenie, które pozwoli uzupełnić swoje całodzienne menu, a nawet wzbogacić je o wartościowe składniki odżywcze.
Dlaczego nawet pełnowartościowe jedzenie w proszku nie może zastąpić konwencjonalnej diety? Po pierwsze, tego typu posiłki charakteryzują się płynną konsystencją. Spożywanie wyłącznie płynnego pokarmu u zdrowej osoby na dłuższą metę może negatywnie wpłynąć na pracę układu pokarmowego, jak również na stan jamy ustnej, zębów, a nawet mięśni twarzy.
Należy mieć na uwadze, że posiłki w płynnej postaci nie zapewniają uczucia sytości w takim stopniu, jak jedzenie w stałej formie. Z tego względu, niekoniecznie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Ponadto, spożywanie wyłącznie płynnych posiłków nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych, a to właśnie one stanowią postawę skutecznego odchudzania, które nie wywołuje efektu jojo.
Pełnowartościowe jedzenie w proszku z pewnością jest lepszą alternatywą niż produkty wysoko przetworzone, np. słodycze lub słone przekąski, po które czasami sięgamy pod wpływem głodu. Warto jednak mieć na uwadze, że jedzenie z proszku, nawet jeśli charakteryzuje się starannie opracowanym i zbilansowanym składem, wciąż jest ubogie w fitozwiązki. Są to składniki o wielokierunkowym, korzystnym dla organizmu działaniu. Mają pozytywny wpływ na wygląd skóry oraz włosów, zmniejszają skutki stresu oksydacyjnego, a dodatkowo działają przeciwzapalnie. Wiele z tych aktywnych biologicznie związków jest niemożliwych do wyekstrahowania. Najlepszą i skuteczną metodą na to, aby dostarczyć je organizmowi, jest spożywanie świeżych warzyw i owoców.

Jakie jedzenie w proszku wybrać?

Jeśli stosujesz zdrową i zbilansowaną dietę, nic nie stoi na przeszkodzie, aby uzupełniać ją za pomocą jedzenia w proszku. Nie może ono jednak całkowicie zastąpić pełnowartościowych posiłków opartych na świeżych i jak najmniej przetworzonych produktach. Pamiętajmy również o tym, aby wybierać wyłącznie produkty o starannie dobranych składnikach, pozbawione barwników czy konserwantów, które mają negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Niektórzy sięgają po jedzenie z proszku ze względów finansowych. W tym miejscu należy się zastanowić, czy zdrowe jedzenie jest droższe? Jeśli chcesz zaoszczędzić, zamiast rezygnować z kupowania naturalnych, zdrowych produktów, zacznij planować posiłki i naucz się odpowiednio wykorzystywać wszystkie zakupione składniki. Umiejętnie skomponowany jadłospis pozwoli uniknąć wyrzucania jedzenia.
Pamiętaj, że zdrowo zbilansowana dieta to najlepszy krok w drodze do zdrowia i zachowania swojego organizmu w doskonałej kondycji. Zróżnicowana dieta może poprawić Twoją odporność, a co za tym idzie, obniżyć ryzyko wizyt u lekarza i konieczności kupowania drogich leków.
Nie jest żadną tajemnicą fakt, że świeże posiłki są zdecydowanie bardziej atrakcyjne pod względem smakowym i wizualnym, a ponadto zapewniają one zróżnicowany jadłospis. To sprawia, że dieta przestaje być tylko monotonnym obowiązkiem i niezbędnym elementem zdrowego stylu życia, ale dodatkowo dostarcza wiele przyjemności. Jeśli nie zawsze masz czas na to, aby uszykować zbilansowany, oparty na zdrowych składnikach posiłek, możesz skorzystać z dobrego cateringu dietetycznego, takiego jak Be Diet Catering. To gwarancja smacznych i zdrowych posiłków, które będą dostarczone prosto do Twojego domu!