Kiedy stosować dietę wysokobiałkową?

Kiedy stosować dietę wysokobiałkową?

Większość ludzi jest przekonana, że dietę wysokobiałkową stosują jedynie sportowcy. Jednak jak wiele poglądów na temat różnorodnych diet i to przeświadczenie nie jest do końca prawdziwe. Dieta wysokobiałkowa posiada szereg korzyści i mogą jej przestrzegać także osoby, które na co dzień są bardzo aktywne i też takie, które zmagają się z kontuzjami. Choć oczywiście przyznajemy, że najpopularniejsza jest wśród sportowców oraz bywalców siłowni. Chętnie propagują ją nie tylko trenerzy personalni, ale również blogerzy i twórcy instagramowych treści. W dużej mierze to właśnie przyczyna szerokiej popularności diety proteinowej.

Na czym polega dieta wysokobiałkowa?

Dieta wysokobiałkowa, zwana inaczej dietą proteinową, polega na spożywaniu większej niż zazwyczaj ilości białka przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów. Jedzenie tak dużej dawki białka sprawia, że nie wszystkie kalorie, które dostarczamy do naszych organizmów zamieniają się w tłuszcz. Dodatkowo białko ze swoimi właściwościami budulcowymi i odbudowującymi tkanki korzystanie działa na sylwetki i osiągnięcia sportowców. Ponadto wyższa zawartość białka w diecie przyśpiesza spoczynkową przemianę materii.

Co należy jeść na diecie proteinowej?

Przede wszystkim produkty, które posiadają wysoką zawartość białka. W jadłospisie osoby, która chciałaby przestrzegać takiej diety powinny znaleźć się mięso z kurczaka i indyka, chuda wołowina, tuńczyk, łosoś, żółty ser, jogurty, mleko oraz jaja. Należy pamiętać by nie jeść produktów wysokotłuszczowych – również mięs oraz nabiału. I przede wszystkim zapomnieć o węglowodanach. Ponadto przygotowując posiłki należy pamiętać o tym, by ich nie smażyć, a zamiast tego gotować, piec czy grillować.

Zalety diety proteinowej

Redukuje tkankę tłuszczową

Dieta wysokobiałkowa może pozytywnie wpłynąć na utratę tłuszczu. Dlatego też jest stosowana przez osoby ze sporą nadwagą czy otyłością. Sposób odżywiania według zasad diety proteinowej powoduje, że przemiana materii znacząco przyśpiesza, a to sprawia, że można zgubić zbędne kilogramy o wiele łatwiej i nierzadko szybciej. Jednak jej stosowanie powinno być ograniczone zaledwie do kilku tygodni. Przy dłuższym jej przestrzeganiu mogą wystąpić problemy z nerkami oraz trzustką.

Wzmacnia tkankę mięśniową

Organizm, który otrzymuje znaczną dawkę białka wyraźnie wzmacnia mięśnie. Dzięki temu sylwetka prezentuje się znacznie lepiej, a zbudowanie widocznych mięśni staje się prostsze. Dlatego też po tę dietę chętnie sięgają bywalcy siłowni, którzy chcą pochwalić się niemalże atletyczną, rozbudowaną posturą i dużą siłą.

Ogranicza apetyt

Jajecznica z kilku jajek na śniadanie sprawia, że jesteśmy o wiele bardziej syci niż po dwóch kromkach jasnego pieczywa z szynką. Podobnie sytuacja wygląda z innymi posiłkami na diecie wysokobiałkowej. Dzięki ograniczeniu apetytu nie podjadamy, co powoduje, że chudniemy o wiele łatwiej i szybciej. Poczucie sytości sprawia również, że jest nam o wiele prościej wytrwać na diecie i nie sięgnąć po czekoladę czy batona.

Dieta wysokobiałkowa, a nerki

Mimo kilku zalet, o których wspomnieliśmy w powyższym akapicie każda osoba, która planuje przejść na dietę proteinową musi zdawać sobie sprawę z jednej bardzo ważnej rzeczy. Ta dieta może obciążać nerki, dlatego jest kategorycznie zabroniona osobom, mającym problem z tym narządem. Bardzo duża ilość biała może wpływać także na układ krążenia, dlatego też rozpoczęcie tej diety bez konsultacji z lekarzem może być ryzykowne.

Kiedy stosować dietę proteinową?

Dieta ta adresowana jest przede wszystkim do sportowców i osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia – biegają, chodzą na siłownie czy uprawiają cross fit. Dzięki przestrzeganiu tej diety mają szansę na wyrobienie imponujących mięśni i zgubienie fałdek tłuszczu. Osoby, które na co dzień pracują za biurkiem i nie ruszają się za wiele powinny zapomnieć o tej diecie. W ich przypadku nie będzie ona miała pozytywnego wpływu na ciało i zdrowie. Natomiast dieta wysokobiałkowa polecana jest jako rozwiązanie przy niektórych kontuzjach. Białko jest niezwykle ważnym składnikiem w przypadku złamań, bo wspomaga odzyskanie sprawności. Jednak wówczas warto skonsultować się z lekarzem. Może się bowiem okazać, że warto wypić dziennie szklankę mleka, zjeść kostkę chudego twarogu oraz kilka jajek, zamiast zmieniać dietę na wysokobiałkową.

Zamów