Nasze zdrowie w dużej mierze zależy od… nas samych! Codzienna dieta i dbanie o różnorodność posiłków ma ogromny wpływ na wiele aspektów naszego życia, w tym na siły witalne organizmu, samopoczucie, a nawet wygląd skóry czy włosów. Jednym ze składników, który jest niezbędny dla naszego zdrowia, jest witamina K. Jakie pełni funkcje i w jakich produktach możemy ją znaleźć? Sprawdź to w naszym artykule!
Witamina K – właściwości
Witamina K jest zaliczana do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z tego względu najlepiej spożywać produkty będące jej źródłem wraz z dodatkiem tłuszczu.
Witamina K jest znana przede wszystkim z tego, że bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, odgrywa też ważną rolę w tworzeniu tkanki kostnej.
W żywności występuje w dwóch formach – witamina K1 i K2.
Jakie funkcje pełni witamina K?
1. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krzepliwości krwi.
2. Uczestniczy w metabolizmie tkanki kostnej, w syntezie białek kości. Odgrywa kluczową rolę w transporcie wapnia w ustroju i jego wiązania w kościach.
3. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroniąc tym samym przed ich pękaniem oraz zwapnieniu.
4. Wpływ na poprawianie elastyczności naczyń krwionośnych oraz ich ochronie przeciw zwapnianiu.
5. Działa przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo.
Wyniki niektórych badań wskazują, że stosowanie witaminy K może u osób starszych zmniejszać ryzyko:
- złamań kręgosłupa,
- złamań pozakręgowych,
- złamań biodra.
Czym grozi niedobór witaminy K?
Niedobór witaminy K występuje bardzo rzadko, dlatego że zapotrzebowanie organizmu na ten składnik nie jest wysokie. U osób zdrowych, optymalna dieta zwykle pokrywa zapotrzebowanie na witaminę K.
Jakie mogą być skutki niedoboru tej witaminy? Niewystarczająca podaż witaminy K w diecie może powodować m.in. upośledzenie mineralizacji tkanki kostnej, prowadzić do rozwoju osteoporozy i zwiększać ryzyko złamań szkieletu. W tym momencie nie mamy jednak jednoznacznych, dobrze i na szeroką skalę wykonanych badań, które by to potwierdzały.
Do dzisiaj brakuje też jednoznacznych rekomendacji określających dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę K i uwzględniających jej wpływ na metabolizm kostny. Sugerowane dawki żywieniowe wynikają z jej działania na układ krzepnięcia krwi.
Badania nad wpływem tej witaminy oraz skutkami jej niedoboru wciąż trwają. Pewne jest, że witamina K pełni istotną rolę w tworzeniu tkanki kostnej, wspierając w tym zakresie działanie witaminy D Ponadto wit. K uczestniczy w procesie mineralizacji kości.
Do mniej znanych właściwości witaminy K należą między innymi: działanie antyoksydacyjne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz regulacja stężenia glukozy we krwi.
Czy witaminę K trzeba suplementować?
Z uwagi na niewielkie zapotrzebowanie organizmu na witaminę K, jej obecność w wielu produktach spożywanych na co dzień oraz syntezę witaminy K2 w mikroflorze jelitowej, u zdrowych osób zwykle nie ma konieczności suplementacji tego składnika Jest ona uzasadniona wyłącznie w określonych przypadkach, które wymieniliśmy poniżej.
Kiedy może występować niedobór witaminy K?
Na niedobór witaminy K mogą być narażone osoby:
1. Zmagające się z zespołem złego wchłaniania
2. Chorujące na celiakię
3. Chorujące na mukowiscydozę
4. Cierpiące na przewlekłe zapalenie trzustki
5. W podeszłym wieku
6. Leczone antybiotykami
7. Zmagające się z przewlekłymi biegunkami.
Co może świadczyć o niedoborze witaminy K? Do najczęściej występujących objawów należą:
- biegunki,
- częste pojawianie się siniaków,
- krwawienie z nosa,
- zwiększona podatność na infekcje bakteryjne,
- oddawanie moczu z krwią.
Ponadto u kobiet mogą również występować obfitsze miesiączki.
W przypadku występowania tych objawów, należy skonsultować się z lekarzem, który w razie takiej konieczności, może zalecić suplementację witaminy K.
Witamina K – gdzie występuje?
W czym jest witamina K? Podstawowym źródłem witaminy K 1 są produkty spożywcze, a zwłaszcza zielone rośliny liściaste takie jak szpinak, bazylia, jarmuż, brukselka, natka pietruszki, sałata lodowa, szparagi czy ogórki. Ponadto znajduje się ona w wielu innych warzywach i owocach, np. w truskawkach, brzoskwiniach, ziemniakach czy marchewce. Witamina ta odgrywa podstawową rolę w procesach krzepnięcia krwi.
W czym jest witamina K 2? Składnik ten syntetyzowany jest przez bakterie w przewodzie pokarmowym. Dodatkowym źródłem witaminy K2 mogą być kiszone produkty spożywcze oraz sery, twarogi, jaja czy zsiadłe mleko.
Jak zapobiec niedoborom witamin w organizmie?
Nie tylko osoby chorujące lub w podeszłym wieku są narażone na występowanie niedoborów witamin. Takie ryzyko dotyczy również osób, które prowadzą bardzo aktywny tryb życia, intensywnie trenują lub stosują niezdrową dietę.
Jak zapobiec niedoborom witamin? Najlepszym na to sposobem jest zadbanie o kompleksową, właściwie zbilansowaną dietę, która w pełni dopasuje się do naszych indywidualnych potrzeb. Pamiętaj, że jeśli jesteś bardzo aktywna, dużo się ruszasz lub regularnie trenujesz, Twoja dieta powinna uwzględniać Twój codzienny styl życia i zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Potrzebujesz porady w zakresie wyboru optymalnej dla siebie diety i obliczenia dziennego zapotrzebowania energetycznego? Nasi wykwalifikowani dietetycy chętnie Ci w tym pomogą! Dzięki profesjonalnemu wsparciu doświadczonych specjalistów oraz dopasowanej do Twoich potrzeb diety, możesz zapobiec niedoborom witamin w Twoim organizmie. Pełnowartościowa dieta Optimal to jedna z wielu propozycji, jakie przygotował catering dietetyczny Be Diet. Zachęcamy do zapoznania się z wszystkimi wariantami diet, jakie są dostępne w naszej ofercie!