Kotleciki z ciecierzycy – przepis

Dbacie o wysoką ilość białka w codziennej diecie? A może jesteście wegetarianami? W takim razie wypróbujcie poniższy przepis na kotlety z ciecierzycy.

Jak zrobić kotlety z ciecierzycy?

Do przygotowania kotlecików z ciecierzycy potrzebujecie:

  • 1 szklankę ciecierzycy,
  • białko z jajka,
  • jedną cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeżą natkę pietruszki,
  • sól, pieprz czarny, paprykę ostrą, lubczyk, kminek,
  • czerwone curry w proszku bez cukru,
  • odrobinę sosu sojowego bez cukru.

Przygotowanie kotletów z ciecierzycy rozpoczynamy od tego, że ciecierzycę opłukujemy, zalewamy zimą wodą i zostawiamy do napęcznienia na ok. 9 godz. Następnie odsączamy ją z wody i blendujemy razem ze wszystkimi składnikami. Formujemy niewielkie kotleciki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185°C z termoobiegiem po 17 minut z każdej ze stron na jasnozłoty kolor. Podajemy z ulubioną sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smacznego! 

Sprawdź także inne zdrowe przepisy dostępne na naszej stronie, np. na deser śliwkowo-czekoladowy czy zdrowe posiłki z grilla.

Jeśli należysz do tej grupy osób nie jedzących mięsa i ryb, zobacz naszą ofertę – Be Diet Vege – catering pudełkowy dla wegetarian.