Kotleciki z ciecierzycy – przepis

Kotleciki z ciecierzycy – przepis

Dbacie o wysoką ilość białka w codziennej diecie? A może jesteście wegetarianami? W takim razie wypróbujcie poniższy przepis na kotleciki z ciecierzycy.

Potrzebujecie:

-1 szklankę ciecierzycy,

– białko z jajka,

– jedną cebulę,

– 2 ząbki czosnku,

– świeżą natkę pietruszki,

– sól, pieprz czarny, paprykę ostrą, lubczyk, kminek,

– czerwone curry w proszku bez cukru,

– odrobinę sosu sojowego bez cukru.

Ciecierzycę opłukujemy, zalewamy zimą wodą i zostawiamy do napęcznienia na ok. 9 godz. Następnie odsączamy ją z wody i blendujemy razem ze wszystkimi składnikami. Formujemy niewielkie kotleciki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 185°C z termoobiegiem po 17 minut z każdej ze stron na jasnozłoty kolor. Podajemy z ulubioną sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smacznego! 

Zamów