Czy zdrowe, musi oznaczać nudne, monotonne, pozbawione smaku? Czy zdrowe, nijak ma się do pomysłowego gotowania, fantazyjności i różnorodności produktów? Oczywiście, że nie! Zdrowe jedzenie stało się dziś niezwykle modne i bardzo popularne. Wciąż poznajemy nowe przepisy, które łączy dobry smak, piękny wygląd i idealne zaspokajanie naszych kubków smakowych. Dziś chcielibyśmy przedstawić rewelacyjny przepis dla smakoszy warzyw i niezwykle wyrafinowanych smaków.
Zapiekanka warzywna w połączenie z kruszonką zrobioną z kaszy kuskus. Brzmi zachęcająco? Z całą pewnością dla tych wszystkich, którzy stawiają na coś więcej, niż tylko schabowy z ziemniakami i surówką TAK! Jak więc takie danie przyrządzić? Co zrobić, by niedzielny obiad z rodziną lub romantyczna kolacja we dwoje smakowała doskonale i pobudziła nasze smaki do granic możliwości?
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będzie:
- 80g kaszy Kuskus
- 2 pomidory
- 1 cukina
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- 20g masła
- 40g parmezanu
- Sól, pieprz, tymianek
Jeśli chodzi o przygotowanie, nic bardziej prostego. Danie to przyrządzi nawet i osoba, która z kuchnią niewiele ma wspólnego. A więc zaczynamy…
- Wszystkie warzywa kroimy w plasterki i układamy je naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym
- Ścieramy na tarce czosnek i łączymy go z oliwą z oliwek. Tak przyrządzoną miksturą, smarujemy nasze warzywa w naczyniu.
- Na wierzch sypiemy tymianek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość przykrywamy folią aluminiową.
- Przygotowujemy kuskus, korzystając z przepisu, jaki znajduje się na opakowaniu każdego produktu. Schłodzony, mieszamy z masłem i parmezanem. W ten sposób powstanie nam nasza kruszonka.
- Posypujemy kruszonkę na zapiekankę w postaci warzyw i pieczemy w piekarniku około 10minut, w temperaturze 180stopni.
Tak przyrządzone danie smakować będzie z całą pewnością każdemu. Doskonały smak, niezwykły aromat i co najważniejsze- samo zdrowie. Nic więcej nam do szczęścia nie powinno być potrzebne.