Co pić w ciąży – kawa, herbata, napoje, koktajle

Podczas ciąży niezwykle ważne jest nie tylko to, co spożywasz, ale również to, co pijesz. Dzienne zapotrzebowanie na wodę w trakcie ciąży wzrasta o około 300 ml. To oznacza, że kobieta powinna wypijać łącznie około 2300 ml przez cały dzień. Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody jest takie ważne? Jakie napoje oprócz wody możesz pić podczas ciąży? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w przygotowanym przez nas artykule!

Prawidłowe nawadnianie organizmu w ciąży

Picie odpowiedniej ilości wody jest bardzo ważnym czynnikiem dla zdrowia każdego z nas. W trakcie ciąży, nawadnianie organizmu zyskuje jeszcze większe znaczenie. To właśnie woda tworzy środowisko, w którym rozwija się płód. Dla kobiet w ciąży wskazane jest picie wody źródlanej bądź mineralnej nisko- i średnio zmineralizowanej. Bardzo ważne, aby woda nie pochodziła z niepewnego źródła, ponieważ jest to związane z ryzykiem zanieczyszczenia drobnoustrojami, które mogą stanowić zagrożenie dla płodu.
Zapotrzebowanie na wodę w ciąży wzrasta o około 300 ml, ale należy mieć na uwadze, że w przypadku wysokiej temperatury otoczenia i przy dużej aktywności fizycznej, dzienne zapotrzebowanie jest jeszcze wyższe.

Co można pić w ciąży?

Niezbędne do prawidłowego funkcjonowania płyny częściowo dostarczane są organizmowi z produktów spożywczych, ale w głównej mierze dzienne zapotrzebowanie powinna pokrywać woda ze sprawdzonego źródła. Nie oznacza to, że w trakcie ciąży nie możesz wypijać niczego innego poza wodą. Co pić w ciąży, aby nie zagrozić rozwijającemu się dziecku? Poniżej przygotowaliśmy krótki poradnik na ten temat.
Kofeina
Nadmiar kofeiny podczas ciąży nie jest wskazany, ponieważ może prowadzić do porodu przed terminem, a nawet do poronienia. Duża ilość kofeiny spożywanej w ciąży może również zwiększać ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka. Co więcej, kofeina oraz inne związki znajdujące się w kawie oraz w herbacie mogą utrudniać wchłanianie żelaza, który jest niezbędnym składnikiem mineralnym w diecie kobiety ciężarnej.
W ciąży nie jest konieczna całkowita rezygnacja z kofeiny, jednakże obowiązkowe jest kontrolowanie spożywanej ilości tego związku. Według aktualnej wiedzy, bezpieczna ilość kofeiny podczas ciąży wynosi około 200mg/dobę. Należy przy tym pamiętać, że związek ten znajduje się nie tylko w kawie oraz w herbacie, ale również w czekoladzie, kakao, a także w wielu napojach gazowanych typu cola.
Warto znać orientacyjną zawartość kofeiny w różnych produktach spożywczych:
• Kawa parzona czarna 200 ml – 100 mg kofeiny
• Kawa rozpuszczalna 220 ml – 60 mg kofeiny
• Cappuccino 260 ml – 105 mg kofeiny
• Herbata z torebki 250 ml – 47 mg kofeiny
• Cola 355 ml – 35 mg kofeiny
Czekolada 100g – 65 mg kofeiny

Kawa
Najpopularniejszym źródłem kofeiny jest kawa. Należy wiedzieć, że zawartość kofeiny może różnić się w zależności od rodzaju kawy (mielona, rozpuszczalna, cappuccino, espresso).
Czy kawa w ciąży jest dopuszczalna? W małej filiżance (około 125 ml) kryje się około 85 mg kofeiny. Można więc przyjąć, że dwie małe filiżanki stanowią bezpieczną ilość dla kobiety ciężarnej.
Alternatywą dla zwykłej kawy może być kawa bezkofeinowa na bazie zbóż. Zawartość kofeiny w jej przypadku wynosi zaledwie 3mg/125 ml, a zatem możesz ją pić bez większych ograniczeń i bez obaw, że zaszkodzi dziecku. Kawa zbożowa w ciąży stanowi bezpieczny zamiennik dla tradycyjnej kawy.

Herbata
Kolejnym napojem o stosunkowo wysokiej zawartości kofeiny jest herbata. Ilość kofeiny zależy od rodzaju herbaty. Najwięcej, bo aż 40mg/100ml, znajduje się w herbacie czarnej. Szklanka takiej herbaty może więc dostarczyć organizmowi około 100 mg kofeiny. Znacznie niższą zawartość kofeiny – około 14mg/100ml – mają herbaty zielone. Warto wiedzieć, że zawartość kofeiny w przygotowanym naparze jest uzależniona od czasu parzenia. Im dłużej parzona będzie herbata, tym większą ilość kofeiny będzie zawierać. Z tego względu, kobietom w ciąży wskazane jest picie herbaty krótko parzonej (około 1 min).
Niezwykle szerokimi właściwościami prozdrowotnymi może pochwalić się herbata zielona, która kryje w sobie dużą ilość cennych polifenoli. W tym miejscu trzeba jednak zaznaczyć, że w diecie kobiet ciężarnych, duża ilość polifenoli nie jest wskazana i konieczne jest zachowanie umiaru w ich spożyciu.
Herbatę zieloną w Polsce pije około 16-20% kobiet w ciąży. Przeciętne ciężarne wypijają 1-2 napary dziennie, co nie stanowi jeszcze zagrożenia dla zdrowia matki ani jej dziecka. Zawartość polifenoli w herbacie zależy od różnych czynników, w tym warunków jej uprawy, jak również od sposobu przygotowania. Niewskazane jest zwłaszcza długotrwałe parzenie herbaty. Należy również zwrócić uwagę na ilość herbaty użytej do naparu. Ilość polifenoli w herbatach przygotowanych na odmienne sposoby może znacznie się od siebie różnić.
W jaki sposób zawarte w herbacie polifenole wpływają na zdrowie kobiety ciężarnej? Mogą one ograniczać przyswajanie żelaza, który jest ważnym składnikiem diety w ciąży. Wiele przyszłych mam zmaga się z niedokrwistością. Z tego względu niewskazane jest picie mocnej herbaty do posiłków ani popijanie herbatą przyjmowanych suplementów diety z żelazem.

Koktajle
Dieta dla kobiet w ciąży może być uzupełniona o różnego rodzaju koktajle warzywne i owocowe, które stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Taki koktajl może być pełnowartościowym posiłkiem – wystarczy dodać do niego mleko, które dostarcza organizmowi niezbędne białko oraz wapń. Koktajle w ciąży można także wzbogacić o orzechy, ziarna czy płatki owsiane.

Czego nie pić w ciąży?

• Kobieta ciężarna bezwzględnie powinna wyeliminować z diety alkohol, który ma szkodliwy wpływ na rozwijający się płód. Nie ma badań dotyczących bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży, dlatego w tym czasie najlepiej całkowicie z niego zrezygnować.
• W ciąży zakazane są również napoje energetyczne, które zawierają dużą ilość kofeiny, tauryny, a także szkodliwe dla zdrowia cukry proste.
• Ze względu na zawartość cukrów prostych, niewskazane jest picie dużej ilości słodzonych napojów oraz soków. Zbyt kaloryczna dieta może prowadzić do szybkiego przyrostu kilogramów i utrudnić zrzucenie nadmiaru wagi po ciąży.
• Warto również zrezygnować z soków owocowych i warzywnych niepasteryzowanych oraz mleka niepasteryzowane ponieważ mogą one zawierać chorobotwórcze drobnoustroje. Podobne ryzyko związane jest z piciem zanieczyszczonej wody.
• Z uwagi na wysoką zawartość kofeiny oraz składników utrudniających przyswajanie żelaza ( w tym polifenoli i fitynianów), należy kontrolować ilość kawy i herbaty w diecie.