Czym jest dieta bezglutenowa? Główne założenia i zasady

Na czym polega dieta bezglutenowa?

Polega ona na wyeliminowaniu z diety białka roślinnego znajdującego się w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Stosują m.in. Gwyneth Paltrow i Madonna. Choć została opracowana z myślą o osobach uczulonych na gluten i chorych na celiakię, poleca ją wiele zdrowych osób. Dlaczego? Dieta ta poprawia samopoczucie i ułatwia zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów.

Dowiedz się, ile kilogramów musisz stracić, aby uzyskać idealną sylwetkę – sprawdź nasz kalkulator BMI.

Co możemy jeść na diecie bezglutenowej?

W diecie bezglutenowej możemy sięgać po produkty m.in. z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, sojowej, prosa i komosy ryżowej. Aby w diecie nie zabrakło cynku i witamin z grupy B, warto pamiętać o orzechach, kaszy jaglanej, soczewicy i pestkach dyni.

Niektóre produkty nie zawierają glutenu, ale mogą być nim “zanieczyszczone”. Dlatego aby mieć pewność, że dany produkt nie zawiera tej odmiany białka, należy sprawdzić czy na opakowaniu znajduje się symbol przekreślonego kłosa.

Zobacz także założenia diety białkowo-tłuszczowej!