Wytwarzana w trzustce insulina jest dla organizmu niezwykle ważnym hormonem. Do jej priorytetowych zadań należy utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz kontrolowanie transportu glukozy do poszczególnych tkanek. Ma to istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Do często występujących zaburzeń należy insulinooporność. Charakteryzuje się obniżeniem reakcji organizmu na działanie insuliny, co wiąże się z jej podwyższoną produkcją. Przy tym zaburzeniu, ważną rolę gra odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna, które zapobiegają jego rozwojowi. Czego nie należy jeść przy insulinooporności? Najważniejsze zalecenia znajdziesz w naszym artykule.

Insulinooporność – czego nie jeść?

Bez prawidłowej diety oraz odpowiedniej dawki ruchu, insulinooporność może się pogłębiać, a nawet prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Z tego względu niezwykle ważne jest, aby wprowadzić w swoje życie zasady zdrowego odżywiania i ograniczyć, a najlepiej całkowicie wykluczyć z diety te produkty, które nie sprzyjają leczeniu insulinooporności. Są to przede wszystkim:

  • produkty typu fast food, czyli wysoko przetworzona żywność, często smażona na głębokim tłuszczu
  • słodycze w postaci czekolady, batoników, cukierków, żelek, lodów oraz cukru. Najlepiej ograniczyć do minimum nie tylko cukier biały, ale również trzcinowy oraz brązowy.
  • Słone przekąski, czyli np. chipsy, paluszki, krakersy i inne tego rodzaju produkty
  • Słodkie wyroby cukiernicze, do których zaliczają się przede wszystkim pączki, słodkie bułki, rogaliki, ciasta oraz ciasteczka
  • Napoje gazowane, np. cola, napoje energetyczne oraz inne słodzone napoje, soki i nektary owocowe
  • Owoce i warzywa posiadające wysoki indeks glikemiczny i spożywane samodzielnie. Dopuszczalne jest spożywanie odpowiednich ilości owoców oraz warzyw razem z posiłkiem w taki sposób, aby całe danie miało niski lub średni indeks glikemiczny
  • Gotowe mieszanki przypraw. Niektóre z nich mogą zawierać dużą ilość cukru, dlatego należy dokładnie czytać ich skład.
  • Pieczywo z białej mąki pszennej. Zamiast niego można spożywać chleb żytni razowe lub pieczywo z mąki pełnoziarnistej. Wskazane jest również ograniczenie innych produktów wykonanych z białej mąki, np. naleśników, pierogów, makaronów, klusek itp. Na szczęście na rynku dostępne są obecnie makarony oraz wiele innych produktów, które powstały z mąki pełnoziarnistej lub innej, zdrowszej alternatywy dla białej mąki. Przykładem są np. bogate w białko makarony z soczewicy lub zielonego groszku.
  • Gotowe płatki śniadaniowe oraz granole, które często zawierają sporo cukru
  • Ryż biały, ryż dmuchany, kasza manna oraz inne kasze drobnoziarniste
  • Produkty spożywcze, które zawierają cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy

Dokładne czytanie składu każdego produktu przy insulinooporności jest wręcz obowiązkowe. Często zdarza się, że znaczne ilości cukru kryją się w pozornie zdrowych produktach takich jak jogurty owocowe, gotowe desery (nawet desery wege oraz eko), gotowe sosy i posiłki, smakowe serki twarożkowe, mleczne napoje. Chorując na insulinooporność, dobrze jest również znać poszczególne produkty i ich indeks glikemiczny. Ich znajomość ułatwi eliminację z diety tych produktów, które powodują szybki wzrost stężenie glukozy we krwi.
Kolejną ważną kwestią jest zwracanie uwagi na stopień ugotowania spożywanych posiłków. Im bardziej dania są rozgotowane, rozdrobnione lub przetworzone, tym wyższy posiadają indeks glikemiczny, a co za tym idzie – sprzyjają wzrostowi poziomu glukozy. Im mniej przetworzone i rozdrobnione są składniki posiłku, tym lepiej. Zalecane jest, aby potrawy gotować możliwie krótko, dzięki czemu ich IG będzie niższe.
Przy insulinooporności niewskazane jest także częste spożywanie posiłków oraz przekąsek. Większe przerwy pomiędzy posiłkami umożliwiają obniżenie poziomu insuliny we krwi do właściwego poziomu. Nie jest też zalecane podjadanie pomiędzy posiłkami.
[H2[Gluten i laktoza a cukrzyca

Nietolerancje pokarmowe we współczesnym społeczeństwie należą do jednych z często występujących zaburzeń. Przy jednoczesnym występowaniu insulinooporności lub cukrzycy oraz nietolerancji glutenu/laktozy, należy z wyjątkową skrupulatnością przyjrzeć się swojej diecie i spożywanym każdego dnia produktom. Opracowanie właściwej diety jest uwarunkowane rodzajem nietolerancji. Niezbędne jest ograniczenie lub całkowita eliminacja określonego składnika ze swojej diety.
Tak jak w przypadku każdej diety eliminacyjnej, wykluczając ze swojego jadłospisu określony składnik, powinniśmy przyjmować inne składniki, które zaspokoją zapotrzebowanie organizmu na określone substancje odżywcze. Dla przykładu, jeśli jesteśmy zmuszeni unikać białka krowiego oraz nabiału, w ich zastępstwie powinniśmy włączyć do swojej diety inne produkty będące bogatym źródłem białka (np. nasiona, orzechy, zielone warzywa oraz sardynki), witaminę B12 (mięso) oraz inne źródła białka (mięso, ryby oraz jaja).

Bezpieczna dieta dla osób z nietolerancją glutenu oraz laktozy

Przy jednoczesnej insulinooporności oraz nietolerancjach pokarmowych, w których konieczna jest eliminacja produktów zawierających gluten oraz laktozę, bezpieczną formą odżywiania jest dieta bez glutenu i laktozy o niskim IG od BeDiet. Charakteryzuje się tym, że bazuje na produktach zawierających co najwyżej niewielkie ilości glutenu oraz laktozy. Ponadto dieta oparta jest na produktach o niskim IG, dlatego jest odpowiednia dla osób z insulinoopornością czy chorobami tarczycy.
Dieta pudełkowa o niskim IG od BeDiet Catering składa się z 4 zbilansowanych posiłków. Każdy z nich został opracowany w taki sposób, aby zadbać o stabilny poziom cukru we krwi oraz zapobiec nagłym spadkom energii. Występuje w 4 wariantach o różnej kaloryczności: 1300, 1500, 1800 i 2000 kcal. UWAGA: Dieta nie jest odpowiednia dla osób z celiakią oraz alergią na produkty mleczne, ponieważ może zawierać śladowe ilości glutenu oraz laktozy.