Dietetyczny sernik imbirowo-limonkowy. Przepis i wartości odżywcze

Stereotypowo dieta wciąż kojarzy się z mnóstwem wyrzeczeń i brakiem czerpania przyjemności z jedzenia. Konsekwentnie staramy się ten mit obalać, a dziś mamy coś specjalnego dla wielbicieli słodkości. Niestety słodycze, które standardowo możemy dostać w sklepach, pełne są cukrów i pustych kalorii. Mamy jednak dla Was przepis, który pozwoli zaspokoić apetyt na małe co nieco zachowując reguły zdrowej i zrównoważonej diety.

Przepis na dietetyczny sernik imbirowo-limonkowy:

Składniki:

  • 1 łyżeczka mąki typu 500 (5 g)
  • 1 jajko (10 g)
  • 1 łyżka płatków owsianych (10 g)
  • 1 mała łyżeczka miodu (8 g)
  • ½ łyżeczki orzechów laskowych (8 g)
  • dojrzałe awokado (5 g)
  • twaróg do sernika (50 g)
  • korzeń imbiru (3 g)
  • limonka
  • cukier waniliowy (3 g)

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane i orzechy laskowe rozdrobnij na proszek, a dojrzałe awokado posiekaj w drobną kostkę. Następnie połącz proszek z awokado i miodem.

Powstałą masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz na jasnozłoty kolor. Kiedy masa nabiera koloru w piekarniku, zetrzyj skórkę limonki. Kolejnym krokiem jest wymieszanie twarogu ze startym imbirem, skórką z limonki i cukrem waniliowym. Powstałą z tego masę wyłóż na upieczony spód z płatków owsianych i orzechów laskowych.

Piecz sernik w temperaturze 160 st.C przez około 90 minut. Sernik należy następnie schłodzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Wskazówka: warto zrobić większą ilość sernika. Ilość produktów w przepisie jest przeznaczona na jedną porcję.

Smacznego! 🙂

Wartości odżywcze sernika imbirowo-limonkowego:

Wartość energetyczna (kcal)Białko (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)Błonnik pokarmowy (g)
208,0014,117,8021,801,70

Polecamy sprawdzić również przepis na dietetyczną nutellę!