Masz ochotę na coś na szybko?
Masz gorszy dzień albo po prostu nie masz ochoty spędzać dużo czasu w kuchni?
Nie korzystaj z restauracji, cukierni, piekarni… przygotuj posiłek w domu! Zdrowy fastfood lub słodka przekąska samodzielnie przygotowane w domu dadzą Tobie pewność co do jakości oraz świeżości użytych produktów. Domowy fast food czy zdrowe przekąski pozytywnie zaskoczą Cię swoim smakiem!

Sprawdzone przepisy na zdrowy fastfood w domu

Domowe wege burgery botwinkowe
Składniki:

  • 2 pęczki botwiny z buraczkami
  • ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • ½ szklanki pestek dyni, drobno posiekanych i podprażonych na suchej patelni
  • ½ szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
  • ¼ szklanki oleju
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy, gryczanej lub dowolnej innej
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
  • pół pęczka koperku, drobno posiekanego
  • pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • szczypta soli i czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wodę odlać i czynność powtórzyć. Następnie wlać 1 ½ szklanki wody, dodać szczyptę soli i gotować kaszę na minimalnym ogniu do czasu wchłonięcia płynu. W tym czasie botwinkę oczyścić, buraczki i łodyżki pokroić w drobną kostkę, zalać niewielką ilością wody i gotować 5 – 8 minut do czasu, aż botwinka będzie miękka. Następnie odcedzić i porządnie odcisnąć. Ugotowaną kaszę wymieszać w dużej misce z botwinką i resztą składników. Doprawić do smaku solą oraz czarnym pieprzem i ponownie dokładnie wymieszać rękami. Formować równej wielkości kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Burgery piec 20 minut, następnie obrócić je i dopiekać kolejne 5 – 10 minut. Domowy fastfood gotowy!
Podawać w bułkach z warzywami lub do niedzielnego obiadu.

Frytki warzywne z domowym ketchupem
Składniki:

  • batat
  • ziemniak
  • 2 małe buraki
  • 2 marchewki (u mnie jedna żółta, jedna klasyczna)
  • seler
  • 2 gałązki rozmarynu lub 2-3 łyżeczki suszonych ziół (tymianek, bazylia, rozmaryn, oregano, ostra lub słodka papryka itp.)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz – do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Domowy ketchup

  • ¼ puszka pomidorów krojonych,
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki,
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • szczypta soli

Frytki warzywne to wspaniały pomysł na szybki i zdrowy fastfood w domu. Jak można je przygotować?
Warzywa dokładnie myjemy, szorując skórkę z nieczystości, obieramy. Kroimy na długie frytki o boku ok. 1 cm na 1 cm. Pokrojone warzywa układamy na blaszce. Posypujemy wybranymi ziołami i polewamy oliwą. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem (lub 220 stopni C bez tej funkcji) na 20-25 minut lub nieco dłużej, jeśli pokroiliście je na większe kawałki.
Pomidory przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawy i ocet. Zostawiamy je na małym ogniu, żeby odparowała woda. Keczup można podawać prosto z rondelka albo poczekać aż ostygnie i zblendować.


Pizza na orkiszowym spodzie z pomidorami, szynką parmeńską, parmezanem i rukolą
Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 ml letniej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżka ksylitolu
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

Sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • szczypta pieprzu i soli

Dodatki:

  • Szynka parmeńska
  • Parmezan
  • Pomidorki koktajlowe
  • Rukola

Przygotowanie:
Wodę wymieszaj z ksylitolem, oliwą i drożdżami. Odstaw na 5 minut, aż drożdże rozpuszczą się w wodzie. Mąkę wymieszaj z solą w misce. Dodaj wodę z drożdżami. Gnieć ciasto aż będzie gładkie i odklei się od rąk. Podziel na dwie części, zrób kulki, odłóż na blat i przykryj ściereczką. Odczekaj godzinę aż ciasto wyrośnie. Posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na patelni, dodaj passatę. Smaż do czasu, aż sos stanie się bardzo gęsty. Na koniec dodaj ksylitol, pieprz, sól i garść posiekanej świeżej bazylii.. Nadaje niesamowity smak pizzy. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj je. Możesz zrobić dwie okrągłe pizze, lub dwie podłużne tak jak ja. Posmaruj je sosem pomidorowym. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni (dolna grzałka) i piecz ok 7-10 minut, aż spód będzie miał złoty kolor. Po wyjęciu pokrój wedle uznania i posyp dodatkami.

Mus czekoladowy z awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe banany średniej wielkości
  • 2-4 łyżeczki kakao
  • 6 – 8 łyżek mleka kokosowego lub innego

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.

Domowe lody malinowe
Składniki:

  • 450g malin mrożonych
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 40g ksylitolu

Przygotowanie:
Mrożone maliny delikatnie rozpuść w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonych malin dodaj ksylitol i gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się słodzika. Do dużej miski przelej jogurt i maliny z ksylitolem. Całość zblenduj mikserem do momentu, aż uzyskasz gładką masę. Zawartość miski odstaw na chwilę do ostygnięcia. Następnie przelej powstałą masę do foremek i wstaw je do zamrażalnika.

Domowe fast foody są nie tylko zdecydowanie smaczniejsze, ale i zdrowsze o tych, które możemy zamówić w wielu lokalach gastronomicznych. Szykując posiłki samodzielnie, mamy pewność co do tego, jakie składniki się w nich znajdują. Jeśli chcesz jeszcze bardziej poprawić swoje nawyki żywieniowe, zapoznaj się z podstawowymi zasadami zbilansowanej diety i wprowadź je w swoje życie. Z pewnością przyniosą Ci one wiele pozytywnych rezultatów np. w postaci lepszego samopoczucia i wyższego poziomu energii.
Chcesz zaskoczyć ukochanego niebanalnych pomysłem na obiad? A może próbujesz zachęcić swoje dzieci do zjedzenia pełnowartościowego, zdrowego posiłku? Domowy fastfood niezawodnie sprawdzi się w tych, a także w wielu innych sytuacjach!