Wysokotłuszczowa dieta keto potrafi znacząco podnieść samopoczucie rozważnie stosujących ją osób. Czasami jednak może wydać się nieco monotonna – nawet najsmaczniejsze przepisy powtarzane każdego tygodnia do znudzenia potrafią skutecznie zniechęcić do samodzielnego przygotowywania posiłków. Jeśli więc szukasz przepisów na keto obiad (a także śniadania i kolacje!), trafiłeś doskonale – przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje posiłków w pełni zgodne z wymogami diety ketogenicznej. Przepisy, które przygotowaliśmy, na pewno urozmaicą Twój jadłospis.
Co znajdziesz w artykule?
Keto śniadanie – przepisy na dobry początek dnia
Przepisy na śniadanie keto nie muszą być trudne. Z myślą o tych, którzy dopiero startują z dietą, zadbaliśmy o to, by dania były proste i smaczne, poziomem trudności nie przytłaczające początkujących osób. Możemy obiecać, że będzie łatwo i pysznie! Dla ułatwienia podpowiemy, że 5 g tłuszczu to z reguły 1 łyżeczka, w naszych przepisach na keto śniadanie podajemy przybliżoną objętość składników.
Pasta z makreli z ogórkiem kiszonym, jajkiem i majonezem
Polskie składniki z keto twistem, czyli dieta ketogeniczna – śniadanie.
Składniki:
- makrela – 30 g
- jajko – 1 sztuka
- ogórek kiszony – 30 g
- masło – 5 g (ok. 1 łyżeczka)
- oliwa z oliwek – 30 g
- majonez – 7 g
- cebula – 3 g
- papryka czerwona – 25g
Przygotowanie:
- Ugotuj jajko.
- Wyjmij ości z makreli i odważ odpowiednią ilość ryby.
- Pokrój: ogórki, cebulę, paprykę, ugotowane jajko.
- Do całości dodaj masło, majonez oraz oliwę.
- Pastę delikatnie rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i niewielką ilością soli (makrela najczęściej jest już dość słona).
Omlet z szynką i serem na ostro
Jajeczne śniadanie z pysznymi dodatkami.
Składniki:
- jajko – 2 sztuki
- ser żółty, np. cheddar – 20 g
- oliwa z oliwek – 5 g (ok. 1 łyżeczka)
- świeżo zmielony pieprz
- zioła (np. prowansalskie)
Dodatki:
- szynka parmeńska – 30 g (2 plastry)
- ser mozzarella – 30 g
- suszone pomidory w zalewie – 40 g
- czarne oliwki – 10 g (3 sztuki)
- papryczka jalapeño – 10 g
- szpinak/rukola/roszponka – 30 g (garść)
Przygotowanie:
- Wyjmij jajka odpowiednio wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
- Ocieplone jajka wbij do miski i roztrzep energicznie.
- Ser zetrzyj na tarce (dowolna grubość oczek), dodaj do jajek razem z przyprawami i pieprzem.
- Patelnię nasmaruj oliwą.
- Na rozgrzaną patelnię wylej poprzednio roztrzepane jajka z dodatkami.
- Smażymy na średnim ogniu – do zarumienienia się spodu.
- Gdy omlet będzie gotowy, wyłóż na połowie wybrane dodatki i złóż go na pół.
- Podsmaż z obu stron do minuty.
Keto obiad w kilku prostych krokach
Czy przepisy na keto obiad zawsze muszą być stekami z dodatkiem brokuła? W żadnym wypadku! Urozmaicamy źródła białka i witamin, proponując kremową zapiekankę lub fantastyczne jednogarnkowe danie z risotto… ale z kalafiora! Zobacz nasze keto przepisy na obiad.
Kremowa zapiekanka z kurczakiem
Soczysta pieś z kurczaka z dodatkiem pesto to idealny obiad keto. Przepis na 2 porcje.
Składniki:
- pierś z kurczaka – 500 g
- żółty ser (tarty) – 100 g
- śmietana 18% – 150 ml
- kalafior – 150 g
- pomidor – 1 sztuka
- zielone pesto – 1 łyżka (ok. 10-15 g)
- sok z cytryny – z ¼ sztuki
- masło – 1 ½ łyżki
- do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C.
- Śmietankę wymieszaj z pesto i sokiem z cytryny.
- Kurczaka przypraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło, ale nie doprowadź do jego przypalenia.
- Podsmaż kurczaka z obu stron.
- Gotową pierś przełóż do naczynia żaroodpornego (może być szklane lub ceramiczne).
- Pierś z kurczaka zalej śmietaną.
- Posiekaj pora, pomidor i kalafior ułóż warstwami w wybranym naczyniu żaroodpornym.
- Wierzch posyp serem.
- Piecz przez 30 minut.
- Gotową zapiekankę podawaj np. z sałatką.
Risotto z kalafiora z indykiem
Łagodnie maślany kalafiorowy ryż pełen białka.
Składniki:
- cebula – 12 g
- pieczona dynia – 25 g
- kalafior – 30 g
- masło – 12 g
- olej (np. MCT) – 10 g
- pierś z indyka – 200 g
- oliwa – 14 g
- pieczarki – 20 g
- parmezan – 8 g
- bazylia do smaku
Przygotowanie:
- Dynię i cebulę pokrój w kostkę, kalafior posiekaj drobno.
- Pieczarki oraz parmezan zetrzyj na tarce.
- Indyka pokrój w plastry.
- Podsmaż cebulkę na oliwie, dodaj indyka i pieczarki.
- Po chwili dodaj dynię.
- Gdy składniki nieco zmiękną, dodaj kalafiora.
- Na końcu dodaj masło i ser.
- Po przestudzeniu dodaj olej MCT.
Kolacja na diecie keto – słodko-słone połączenia
Kolacja keto nie musi być nudna ani wtórna! Poznaj pyszne składniki (i jeszcze pyszniejsze połączenia smakowe), dzięki którym keto kolacja zostanie odczarowana raz na zawsze.
Sałatka z figą i serem kozim
Pyszne połączenie delikatnie słodkich smaków i niecodziennego aromatu koziego sera.
Składniki:
- ser kozi typu rolada – 60 g
- figa – 50 g (ok. 1 sztuka)
- orzechy włoskie – 20 g
- sałaty – 25 g (garść)
- oliwa – 20 g (2 łyżki)
- sos balsamiczny do smaku (jeśli lubisz)
Przygotowanie:
- Pokrój figę oraz ser kozi w kostkę.
- Sałaty rozłóż na talerzu.
- Posyp je serem, figami i orzechami włoskimi.
- Całość skrop oliwą i octem balsamicznym.
Sałatka z ricottą i borówką
Doskonała kolacja ketogeniczna – kremowa ricotta i moc składników odżywczych w jednej misce.
- awokado – 50 g, ½ niewielkiej sztuki
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- ser ricotta – 50 g
- roszponka – 20 g (garść)
- borówki amerykańskie – 30 g
- oliwa z oliwek – 20 g (2 łyżki)
- niesolone pestki dyni – 20 g (2 łyżki)
- kiełki – 1 łyżka
- świeża mięta – 2-3 listki
Przygotowanie:
- Obrane awokado pokrój w kostkę.
- Przełóż awokado do miski, dodaj sok z cytryny.
- Ser pokrój w kostkę.
- Roszponkę umyj i dokładnie osusz, by nie rozrzedziła sosu.
- Ułóż sałatę na talerzu, dodaj awokado, ser i borówki.
- Gotową sałatkę skrop oliwą i posyp pestkami dyni. Na wierzch dorzuć kiełki i miętę.
Dieta keto – przepisy od BeDiet Catering, spróbuj, a nie pożałujesz!