Sprawdź przepis na panna cottę z sosem truskawkowym od Eatzone!
Jak zrobić panna cottę z sosem truskawkowym?
Na 3 porcje panna cotty z sosem truskawkowym przygotujcie:
- 250 ml chudego mleka
- 100g serka homogenizowanego 0%
- 2 żółtka
- 1 łyżeczki cukru brzozowego
- mała laska wanilii
- 1 łyżka żelatyny
- 1 kropla aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki świeżych truskawek
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody.
Mleko podgrzewamy w małym garnku.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy ze środka ziarenka.
Mieszamy je z ciepłym mlekiem. Podgrzane mleko zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego żółtka jaj wymieszane z cukrem brzozowym. Cały czas dokładnie mieszamy.
Serek homogenizowany łączymy z aromatem waniliowym i cały czas mieszając dodajemy do mleka z żółtkami, uważając aby masa się nie ścięła. Na koniec dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Gotową masę przelewamy do foremek i wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki. Truskawki myjemy, kroimy w kostkę i miksujemy blenderem na gładki sos.
Gotową panna cottę wykładamy na talerzyki i polewamy sosem truskawkowym.
Panna cottę z sosem truskawkowym możemy udekorować całość listkiem mięty.
Sprawdź także inne przepisy na desery dostępne na naszym blogu, takie jak na deser z chia czy deser śliwkowo-czekoladowy.