Przepis na puszysty fit sernik z migdałami

Macie ochotę na sernik do popołudniowej kawy? Zapraszamy do wypróbowania naszej fit wersji tego popularnego deseru!

Przepis na dietetyczny sernik migdałowy

Składniki:

  • 1 kg chudego sera twarogowego (zmielonego),
  • pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego o niewielkiej zawartości tłuszczu,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1 białko,
  • 3 łyżki ksylitolu lub stewie,
  • 100 g posiekanych migdałów,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • skórka starta z połowy sparzonej cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Twaróg, żółtka, mąkę ziemniaczaną, jogurt, ksylitol (lub stewie) i krojone migdały miksujemy w misce aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone migdały. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z pozostałą masą.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i przykrywamy folią aluminiową. Następnie wkładamy tortownicę do brytfanny. Czas na przygotowanie kąpieli wodnej – na brytfannę wlewamy gorąca wodę, mniej więcej do połowy wysokości. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 i pieczemy przez 60-70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne 15-20 min.

Po ostudzeniu sernik można udekorować płatkami migdałów lub ulubionymi owocami.

Smacznego! 🙂

Polecamy sprawdzić również nasz przepis na domowy krem a’la nutella oraz dietetyczny sernik imbirowo-limonkowy!