Przepis na puszysty fit sernik z migdałami

Przepis na puszysty fit sernik z migdałami

Macie ochotę na sernik do popołudniowej kawy? Zapraszamy do wypróbowania naszej fit wersji tego popularnego deseru!

Nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków? Sprawdź naszą ofertę cateringu pudełkowego. Be Diet na Twoje życzenie dostarczy pięć zdrowych pełnowartościowych posiłków do Twojego domu lub biura.

Przepis na dietetyczny sernik migdałowy

Składniki:

  • 1 kg chudego sera twarogowego (zmielonego),
  • pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego o niewielkiej zawartości tłuszczu,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 1 białko,
  • 3 łyżki ksylitolu lub stewie,
  • 100 g posiekanych migdałów,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • skórka starta z połowy sparzonej cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Twaróg, żółtka, mąkę ziemniaczaną, jogurt, ksylitol (lub stewie) i krojone migdały miksujemy w misce aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone migdały. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z pozostałą masą.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i przykrywamy folią aluminiową. Następnie wkładamy tortownicę do brytfanny. Czas na przygotowanie kąpieli wodnej – na brytfannę wlewamy gorąca wodę, mniej więcej do połowy wysokości. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 i pieczemy przez 60-70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne 15-20 min.

Po ostudzeniu sernik można udekorować płatkami migdałów lub ulubionymi owocami.

Smacznego! 🙂

Polecamy sprawdzić również nasz przepis na domowy krem a’la nutella oraz dietetyczny sernik imbirowo-limonkowy!

Zamów