Przepis na wegańskie leczo na kolację
Wegańskie leczo to bardzo dobry pomysł na lekką kolację. Spróbujcie naszego przepisu!
Składniki na 2 porcje: – 3 marchewki, – 2 czerwone papryki, – 2-3 pomidory, – jedna średnia cukinia, – jedna cebula, – 2 ząbki czosnku, – łyżeczka szczypiorku, – łyżeczka koncentratu pomidorowego, – przyprawy: sól, pieprz czarny, słodka papryka, chilli, liść laurowy, ziele angielskie, – olej rzepakowy.
Jak przyrządzić fit leczo z warzyw?
Marchewki trzemy na tarce o grubych oczkach i dusimy w garnku z dodatkiem 1/4 szklanki wody. Następnie wsypujemy pokrojoną paprykę, cukinię oraz pomidory bez skórki (w celu jej pozbycia, należy sparzyć warzywa wrzątkiem). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach przekładamy je do leczo wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a na koniec doprawiamy i dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. W razie potrzeby możemy dolać wody.
Po wyłożeniu na talerz posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Sprawdź również inne przepisy na dietetyczne kolacje na naszym blogu, np. sałatka z ciecierzycą lub krem z dyni. Zapraszamy!
Jeśli natomiast chciałbyś na stałe otrzymywać od nas smaczne wegetariańskie posiłki do domu lub do biura, zapoznaj się z naszą ofertą Be Diet Vege. Nasza kuchnia oferuje także catering pudełkowy dla osób dopuszczających do swojej diety mięso czy ryby. Czytaj więcej o naszej ofercie.