Produkty bogate w witaminę D – co warto włączyć do diety?

Określana jako witamina słońca, głównie ze względu na fakt, że wytwarzana jest pod wpływem promieni słonecznych w skórze. W okresie jesienno-zimowym warto zadbać o jej odpowiednią suplementację – zarówno w formie suplementów diety spożywanych pod kontrolą lekarza, jak i włączając do jadłospisu produkty bogate w witaminę D. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o jej odpowiedni poziom i jakie produkty zawierają jej najwięcej!

Jakie produkty zawierają witaminę D?

Wiosną i latem człowiek nie ma problemów z syntezą witaminy D, jednak w sezonie jesienno-zimowym światło słoneczne wytwarzane jest w dużo mniejszym natężeniu. Warto mieć na uwadze, że witamina D jest niezwykle ważna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wykazuje pozytywny wpływ na kości, zęby, pracę układu nerwowego, a także wspiera odporność i chroni organizm przed wirusami i bakteriami. Po witaminę D powinny sięgnąć również osoby, które pracują zdalnie, rzadko wychodzą z domu, bądź pracują w trybie zmianowym. Odpowiedni poziom witaminy D jest istotny również w łagodzeniu przebiegu wielu chorób, a także jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych. Warto pamiętać o tym, że istnieje wiele produktów z witaminą D, które warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Do tego grona zalicza się: ryby morskie, takie jak: łosoś, tuńczyk, makrela, masło, żółtko jaja, dojrzewające sery czy podroby.

Zawartość witaminy D3 w produktach

Najwięcej witaminy D znajduje się w tłustych rybach: śledziach, łososiach, pstrągach, węgorzach – od 5 µg do ponad 10 µg w 100 g. W przypadku drobiu i przetworów mlecznych zawartość szacuje się poniżej 2 µg w 100 g. Warto mieć na uwadze, że dieta oparta na produktach z witaminą D pozwoli w nieznacznym stopniu wyrównać niedobory, dlatego po konsultacji z lekarzem warto zastanowić się również nad odpowiednią suplementacją. I choć wydawać by się mogło, że u osób będących na diecie roślinnej najczęściej pojawiają się problemy z niedoborem witaminy D3, to również osoby stosujące dietę tradycyjną mogą się z tym borykać.

Pomimo tego, że spożywanie produktów bogatych w witaminę D nie jest w stanie w pełni zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu, tak jak robią to promienie słoneczne, to w połączeniu z odpowiednią suplementacją, jest to dobry sposób na to, aby zadbać o układ kostny, a także wesprzeć pracę układu odpornościowego, tworząc barierę przed wirusami i bakteriami. Sprawdź również, które owoce mają najwięcej witaminy C i dowiedz się, w jaki sposób zadbać o swoje dobre samopoczucie i jak poprawić pracę układu immunologicznego!