Dietetyczna granola: przepis

Przepis na dietetyczną granolę

Składniki:

  • płatki owsiane 400 gram
  • płatki migdałów 30 gram
  • siemię lniane  6 łyżek
  • żurawina suszona 30 gram
  • orzechy włoskie 30 gram
  • miód 6 łyżek
  • cynamon 1 łyżka

Sposób przygotowania domowej granoli

Wsyp do dużej miski 200 gram płatków owsianych i dodaj do nich kolejno wszystkie składniki (płatki migdałów, siemię lniane, żurawinę, orzechy włoskie), wymieszaj.

Posyp wszystko cynamonem i dodaj 6 łyżek miodu. Raz jeszcze wszystko wymieszaj aż wyjdzie Ci kleista masa. Tak naprawdę ilość i proporcje składników możesz zmieniać zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Rozgrzej piekarnik na 175 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie całą masę na blaszce. Piecz 20 min.

Gdy granola już się upiecze, wystaw blaszkę do wychłodzenia, po czym połam ją na części i wsyp do szczelnego słoja.

Zjadaj ją z jogurtem i świeżymi owocami 🙂 Pyyyycha!

Smacznego!

Polecamy sprawdzić również przepis na placuszki ze szpinakiem i przepis na krem a’la nutella!