Placuszki ze szpinakiem – przepis

Placuszki ze szpinakiem – przepis

Lubicie szybkie i zdrowe dania? Placuszki szpinakowe przygotujecie w zaledwie kilka chwil!

Jak zrobić placuszki szpinakowe?

Na placuszki ze szpinakiem przygotujcie:

  • 100 g szpinaku,
  • łyżkę posiekanej, świeżej pietruszki,
  • szklankę mleka,
  • 120 g mąki ryżowej,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz czarny do smaku,
  • szczypta chilli,
  • olej kokosowy do smażenia.

Składniki na dip:

  • ząbek czosnku,
  • jogurt naturalny,
  • sól i pieprz ziołowy do smaku.

Przygotowanie placków ze szpinakiem rozpoczynamy od tego, że szpinak i liście pietruszki kroimy na małe części lub miksujemy blenderem. Mleko mieszamy z mąką, jajkami, przyprawiamy solą i dodajemy szpinak. Ciasto odstawiamy na 20-25 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i formujemy na niej placuszki. Przygotowujemy dip: czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z jogurtem oraz przyprawami. Smacznego!

Sprawdź także inne nasze zdrowe przepisy, np. na kotleciki z ciecierzycy czy przepis na pastę z białego sera i tuńczyka.

Zamów