Brak pomysłu na zdrowe śniadanie? Te wytrawne, szpinakowe babeczki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.
Jak przygotować pyszne i zdrowe muffinki szpinakowe?
Składniki:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki tartej mozzarelli,
- 200 g świeżego szpinaku,
- kilka pieczarek,
- 3 drobno pokrojone suszone pomidory,
- pieprz czarny, ziołowy i odrobina soli,
- zczypta chilli lub ostrej papryki,
- opcjonalnie kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy i podsmażamy, pod koniec dodając pieprz i sól. Przekładamy do większej miski. Na tej samej patelni możemy udusić lekko szpinak – jeśli jest świeży, trzeba dodać trochę wody.
Po ostudzeniu szpinaku i pieczarek, łączymy w misce wszystkie składniki. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
Smacznego! 🙂
Sprawdźcie także przepis na kakaowy krem jaglany oraz przepis na zdrowy krem daktylowy!
Samodzielne przygotowanie posiłków może być prawdziwą przyjemnością, o czym nieustannie usiłujemy Was przekonywać, zamieszczając nasze przepisy. Jednak nie macie czasu lub ochoty gotować, zawsze może zdecydować się na catering, w którym oprócz wersji wegetariańskiej, możecie wybrać opcję semiwegetariańską (dieta warzywna + ryby) oraz dietę optymalną zawierającą dania mięsne. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Be Diet!