Brak pomysłu na zdrowe śniadanie? Te wytrawne, szpinakowe babeczki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci.

Jak przygotować pyszne i zdrowe muffinki szpinakowe?

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki tartej mozzarelli,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • kilka pieczarek,
  • 3 drobno pokrojone suszone pomidory,
  • pieprz czarny, ziołowy i odrobina soli,
  • zczypta chilli lub ostrej papryki,
  • opcjonalnie kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

Pieczarki kroimy i podsmażamy, pod koniec dodając pieprz i sól. Przekładamy do większej miski. Na tej samej patelni możemy udusić lekko szpinak – jeśli jest świeży, trzeba dodać trochę wody.

Po ostudzeniu szpinaku i pieczarek, łączymy w misce wszystkie składniki. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Smacznego! 🙂

Sprawdźcie także przepis na kakaowy krem jaglany oraz przepis na zdrowy krem daktylowy!

Samodzielne przygotowanie posiłków może być prawdziwą przyjemnością, o czym nieustannie usiłujemy Was przekonywać, zamieszczając nasze przepisy. Jednak nie macie czasu lub ochoty gotować, zawsze może zdecydować się na catering, w którym oprócz wersji wegetariańskiej, możecie wybrać opcję semiwegetariańską (dieta warzywna + ryby) oraz dietę optymalną zawierającą dania mięsne. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Be Diet!