Zioła odchudzające — czy znasz ich potencjał? Część II

Zapraszamy na kolejne spotkanie z ziołami odchudzającymi. Część z nich możesz z powodzeniem wyhodować we własnej kuchni lub na balkonie. Jeśli jednak nie masz czasu, skorzystaj z gotowych produktów, które kupisz w aptece, sklepie zielarskim lub sklepie ze zdrową żywnością. Pamiętaj, jednak że zioła mają funkcję wspomagającą w odchudzaniu, nie zastąpią zdrowej diety oraz odpowiedniej porcji codziennego ruchu.

Pokrzywa zwyczajna

Zna ją każdy, kto choć raz miał okazję się nią poparzyć. Rośnie w lasach, na łąkach oraz w naszych ogródkach. W ziołolecznictwie stosuje się zarówno jej parzące liście, jak i korzenie. Herbata sporządzona z pokrzywy stymuluje wytwarzanie soku żołądkowego, przez co ułatwia trawienie ciężkich potraw. Ponadto dzięki niej przyswajamy więcej substancji odżywczych ze spożywanych przez nas pokarmów. Przyspiesza także przemianę materii, skutecznie przyczyniając się do utraty zbędnych kilogramów. A jej właściwości regulujące poziom cukru we krwi przyczyniają się do kontroli apetytu i niekontrolowanych napadów głodu. Herbatkę z pokrzywy możemy przygotować zarówno z suszonych liści, jak i korzenia. Możemy ją także dodać do sałatki. Aby liście nie parzyły, należy je wcześniej na chwilę zalać wrzątkiem.

Dziurawiec zwyczajny

To powszechnie występująca w naszym kraju roślina. Jej liście wyglądają jak pokryte małymi dziurkami. Pomaga regulować procesy trawienne poprzez usprawnienie wydzielania żółci. Poza tym wykazuje działanie oczyszczające oraz poprawia humor dzięki zwiększaniu poziomu serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Możemy pić zarówno tradycyjny napar z dziurawca, jak i zimny wyciąg wodny (zalewamy ziele zimną wodą na całą noc). Stosując dziurawiec w jakiejkolwiek formie, należy unikać opalania. Nie można łączyć go z lekami na depresję, ponieważ może to zagrażać życiu oraz z pigułkami antykoncepcyjnymi, ponieważ obniża ich skuteczność.

Rumianek pospolity

Zaliczany jest do grona najdłużej znanych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Stosowali go już ludzie prehistoryczni. Rumianek powszechnie stosuje się w leczeniu wzdęć zarówno u dorosłych, jak i dzieci oraz niemowląt. Reguluje trawienie oraz przywraca prawidłową perystaltykę jelit. Poza tym ma działanie przeciwbólowe oraz delikatnie uspokajające. Do wykonania herbatki używa się kwiatostanu rumianku zwanego także popularnie koszyczkiem. Można go także dodawać do potraw.

Len zwyczajny

Powszechnie znany jako roślina włókiennicza jednak jego nasiona pod postacią popularnego siemienia lnianego między innymi wspomagają odchudzanie. Siemię pobudza pracę jelit, pęcznieje w nich, spulchnia masy kałowe i ułatwia prawidłowe wypróżnianie. Możemy spożywać go jednakowo na surowo oraz jako śluzowaty odwar, który zjedzony osłania błony śluzowe układu pokarmowego. Polecany jest przy wszelkich nieżytach żołądka i zatruciach.

Kminek zwyczajny

Znamy i wykorzystujemy go głównie jako przyprawę. A tymczasem to także zioła na odchudzanie. Reguluje pracę jelit oraz dopływ żółci i soku trzustkowego, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co usprawnia cały proces trawienny. Przyspiesza przemianę materii i przeciwdziała wzdęciom. Możemy go stosować w postaci naparu lub syropu albo po prostu użyć jako przyprawę.

Kruszyna pospolita

Ta roślina dzięki zawartym w swojej korze antrazwiązkom aktywuje złożone funkcje jelita grubego, co oznacza, że w praktyce działa przeczyszczająco. Napar z jej kory stymuluje także produkcję żółci. Należy jednak używać tylko i wyłącznie kruszyny suszonej, ponieważ świeża zawiera związki trujące. Jest także sporo przeciwwskazań zdrowotnych, do stosowanie tego ziela wśród nich znajdziemy: ciążę, karmienie piersią, stany zapalne w jamie brzusznej, okres miesiączki czy zdiagnozowane hemoroidy.

Artykuł jest częścią cyklu na temat ziół. Pierwszy artykuł możecie znaleźć tutaj.

Ponadto zapraszamy do zapoznania się z naszym kalkulatorem BMI, który pozwoli Ci wyliczyć, czy Twoja waga jest w normie.