Mus owocowy – przepis

Mus owocowy – przepis

Dzisiejszy przepis na owocowy mus urzeknie Was prostotą, szybkim przygotowaniem i smakiem. Koniecznie wypróbujcie!

Przygotujcie: – 800 g owoców – polecamy truskawki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki, jabłka, morele lub ich mix, – ksylitol (cukier z brzozy) lub stewię (ilość w zależności od preferencji smakowych), – sok z połówki cytryny, – opcjonalnie cynamon lub ziarenka z laski wanilii.

Umyte i oczyszczone owoce wkładamy do garnka, dolewamy niewielką ilość wody (aby przykryła dno) i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy przez kilka minut. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można odcedzić nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny, ksylitol lub stewię i miksujemy z owocową masą do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec przekładamy do wyparzonych słoików.

Taki mus przechowywany w lodówce będzie nadawać się do spożycia przez ok. 2 tygodnie, w zamrażarce – przez co najmniej 3 miesiące.

Smacznego!

Zamów