Chipsy z jarmużu. Przepis na dietetyczną przekąskę

Na czas diety nie chcecie rezygnować z imprez?

Przygotujcie zatem dietetyczne dania i przekąski. Dzisiaj mamy dla Was przepis na chipsy z jarmużu.

Jesteś na diecie? Zobacz nasz kalkulator BMI i sprawdź, ile Ci zostało do osiągnięcia wymarzonej sylwetki!

Jak przygotować dietetyczne chipsy z jarmużu?

Składniki:

  • ok. 200 g jarmużu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • przyprawy:
    • sól,
    • pieprz czarny,
    • cynamon,
    • czerwona słodka papryka.

Sposób przygotowania chipsów z jarmużu:

Oliwę mieszamy z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jarmuż myjemy, dokładnie osuszamy np. za pomocą bawełnianej ściereczki, a następnie odrywamy twarde łodygi i rwiemy na małe części.

Do liści jarmużu dodajemy dressing, całość dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej liście jarmużu – tak, aby nie nachodziły na siebie (dzięki temu będą bardziej chrupiące). Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 150°C, sprawdzając co jakiś czas, czy chipsy są już gotowe.

Po upieczeniu, chipsy z jarmużu przekładamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego! 🙂

Polecamy sprawdzić również przepis na zdrowy mus owocowy oraz zdrowe ciasteczka owsiane!