Co to są makroelementy? - Definicja

Makroelementy to pierwiastki, których dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg. W przeciwieństwie do mikroelementów, których dzienne zapotrzebowanie jest mniejsze lub równe 100mg. Są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu.Co ważne, zapotrzebowanie na makroelementy w diecie człowieka zależne jest od wieku, płci, stanu (ciąży, karmienia piersią, choroby). Makroelementy dostarczane są do naszego organizmu wraz z żywnością, organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować. Jeżeli nie zostaną dostarczone do naszego organizmu, nastąpi ich niedobór.Do makroelementów należą: wapń, magnez, chlor, fosfor, potas, sód, siarka, azot, wodór, tlen, węgiel.

Objawy niedoboru makroelementów

  • zaburzenia pracy układu nerwowego i mięśniowego,
  • zaburzenia pracy nerek,
  • rozdrażnienie,
  • nerwowość,
  • senność, zaparcia.

Funkcje makroelementów

  • odpowiadają za równowagę kwasowo - zasadową organizmu (chlor)
  • regulują przewodnictwo nerwowe w organizmie (chlor, wapń)
  • stanowią materiał budulcowy kości i szkliwa (wapń)
  • regulują rytm serca (wapń)
  • biorą udział w procesie krzepnięcia krwi (wapń)
  • uczestniczą w procesie trawienia białek i produkcji kwasu solnego w soku żołądkowym (chlor)
  • biorą udział w przewodzeniu impulsów nerwowych (potas, magnez) i skurczu mięśni (magnez)
  • biorą udział w procesach termoregulacji i regulacji ciśnienia tętniczego krwi (magnez)
  • zapewnia prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek ustroju. Uczestniczy w produkcji energii (fosfor)
  • wpływa na rozwój i funkcjonowanie mięśni (potas, fosforu) kości i układu nerwowego (fosfor)
  • uczestniczą w procesach przewodnictwa nerwowego, kurczliwości mięśni i gospodarki kwasowo-zasadowej (sód)
  • regulują ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych (sód)

Źródła makroelementów w żywności

Źródła wapnia:

  • mleko i przetwory mleczne: kefiry, twarogi, jogurty, maślanki, tofu,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • suszone fiigi i morele,
  • ryby,
  • woda wysokomineralizowana,
  • orzechy laskowe,
  • migdały.

Źródła magnezu:

  • ciemne kakao,
  • pestki dyni,
  • nasiona słonecznika,
  • woda wysokomineralizowana,
  • kasza gryczana niepalona,
  • ryż brązowy,
  • ciecierzyca,
  • biała fasola,
  • migdały,
  • zielone warzywa,
  • banan,
  • awokado.

Źródła fosforu:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • mięso,
  • ryby,
  • produkty mleczne,
  • ziemniaki,
  • groch.

Źródła potasu:

  • banany,
  • pomidory,
  • brokuły,
  • ziemniaki.

Źródła sodu:

  • sól kuchenna,
  • wołowina,
  • wędzonki,
  • ser,
  • zielone oliwki.