Co to jest cholesterol? Definicja

Cholesterol jest substancją tłuszczową obecną we wszystkich komórkach i krwi. Naturalnie występuje w ludzkim organizmie i jest niezbędny do prawidłowej pracy narządów wewnętrznych. Obecny w organizmie (75%), jest produkowany w wątrobie, tkankach i innych narządach. Dostarczany wraz z pożywieniem, zajmuje około 25%.

Funkcje cholesterolu w organizmie człowieka:

  • jest składnikiem błon komórkowych,
  • jest prekursorem niektórych hormonów,
  • jest prekursorem witaminy D,
  • jest prekursorem kwasów żółciowych wspomagających trawienie.

Cholesterol LDL i HDL

  1. Cholesterol LDL to tzw. zły cholesterol zawartego we frakcji lipoprotein o niskiej gęstości cholesterolu. Zawiera sporą ilość cholesterolu, który odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych i może prowadzić do wielu groźnych schorzeń.
  2. Cholesterol HDL to tzw. dobry cholesterol zawartego we frakcji lipoprotein o wysokiej gęstości ma zdolność do usuwania i transportu do wątroby cholesterolu, który zalega w naczyniach krwionośnych. W wątrobie cholesterol ten zostaje wyeliminowany.
Nadmiar cholesterolu może prowadzić do:
  • rozwoju miażdżycy,
  • choroby wieńcowej,
  • udaru mózgu,
  • zawału serca i śmierci.