Co to jest indeks glikemiczny? – Definicja
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który informuje nas o tym, jak gwałtownie po spożyciu określonego posiłku wzrasta poziom glukozy we krwi. IG klasyfikuje produkty ze względu na ich wpływ na glikemię poposiłkową porównując go do wzrostu stężenia cukru po spożyciu czystej glukozy. U osoby zdrowej poziom cukru powinien być na stałym poziomie i nie przekraczać 99 mg/dl na czczo oraz 200 mg/dl po posiłku. Umiejętność korzystania z indeksu i ładunku glikemicznego jest niezwykle pomocna dla osób chorujących na cukrzycę, insulinooporność a nawet dla osób borykających się z nadwagą.
Od czego zależy wskaźnik IG poszczególnych produktów?
Wiedząc już, co to jest indeks glikemiczny, warto zastanowić się nad tym, co ma wpływ na jego wartość. Do czynników mających taki wpływ warto zaliczyć rodzaj węglowodanów i zawartość błonnika w danym produkcie. Im grubsze ziarno, mniej oczyszczone, mniej ugotowane i rozdrobnione tym IG danego produktu będzie niższe bo większa zawartość błonnika. W przypadku owoców i warzyw wyższy indeks będą miały te bardziej dojrzałe, słodsze i poddane większej obróbce termicznej. Dlatego tak ważne jest aby warzywa podawać ugotowane al dente czyli lekko twarde. W ocenie indeksu glikemicznego danego posiłku bierze się pod uwagę tylko produkty węglowodanowe a wiedząc, że dodatek pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczy obniża IG można z powodzeniem komponować posiłki, które wpłyną pozytywnie na naszą glikemię. Jeśli zależy Ci na poprawie swojego stanu zdrowia, masz insulinooporność i nie wiesz jak prawidłowo komponować posiłki skorzystaj z diety pudełkowej z menu o niskim indeksie glikemicznym a odczujesz różnicę i poprawisz swoje wyniki badań. Posiłki o obniżonym IG nie powodują dużych skoków glukozy a następnie insuliny we krwi dlatego też powoli uwalniana z nich energia nie spowoduje uczucia senności po posiłku i zapewni Ci energię na cały dzień.