Jesień jest okresem zwiększonej zachorowalności na grypę czy przeziębienie, dlatego choć o zdrowie należy dbać cały rok, jadłospis na jesień powinien być planowany również z uwzględnieniem produktów, które szczególnie wzmacniają odporność. Połącz przyjemne z pożytecznym i zaplanuj swoje posiłki tak, by były pyszne i pełnowartościowe! Twój organizm już wkrótce Ci za to podziękuje.
Co jeść jesienią? Dlaczego dieta w tym okresie ma tak duże znaczenie?
To fakt, z którym nie można się kłócić: zdrowa dieta oraz odpowiednie nawodnienie organizmu to bardzo skuteczny sposób na wzmocnienie w okresie jesienno-zimowym, w którym tak łatwo o zachorowania. Jeśli nie udało Ci się uniknąć przeziębienia, to odpowiednio dobrana dieta pomoże Ci szybciej zwalczyć chorobę. Postaw więc na witaminy i wysoką ilość płynów (najlepiej czystej wody mineralnej, ale jeśli zimna pogoda za oknem nie sprzyja pragnieniu, z łatwością przygotujesz ciepłe napoje wzbogacone o składniki wspierające układ odpornościowy). Szybkie działanie to szybki powrót do formy, dlatego sprawdź, co warto jeść jesienią, by dbać o siebie całościowo!
Unikaj przeziębień, dbając o dietę
Jesienią szczególnie warto postawić na takie produkty, które dadzą Twojemu organizmowi prawdziwy witaminowy boost i odżywią zarówno ciało, jak i głowę. Wybieraj więc:
- sezonowe warzywa i owoce – wybieraj świeże produkty i nie przechowuj ich za długo po kupieniu, by zachować wszystkie cenne witaminy i minerały;
- uzupełnij dietę o ß-karoten, który znajdziesz chociażby w marchewce czy dyniach (wniosek: pamiętaj o pomarańczowych warzywach!);
- nie zapominaj o witaminie C oraz o tym, że z powodzeniem znajdziesz ją poza cytrusami, chociażby w burakach, pietruszce, porach i selerach. Spośród owoców wybierz sezonowe jabłka, gruszki oraz śliwki;
- w diecie przydadzą Ci się czosnek i cebula ze względu na swoje udowodnione działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne;
- jadłospis na jesień powinien zawierać produkty fermentowane. Oprócz klasyków, takich jak kiszona kapusta czy kiszone ogórki, wybierz sok z kiszonych buraków czy fermentowany nabiał, np. kefiry, jogurty, maślanki;
- zdecydowanie warto uzupełnić swoją dietę o wysokiej jakości kwasy tłuszczowe. Znajdziesz je w tłustych rybach morskich, ale nie tylko – ich świetnym w stu procentach roślinnym źródłem są oliwa z oliwek albo pestki słonecznika lub dyni;
- nie zapominaj o kwasie foliowym, który potrzebny jest nie tylko ciężarnym. Jego wysoką zawartością charakteryzują się szpinak, brukselka, sałata oraz natka pietruszki;
Co warto jeść jesienią, by wzmocnić organizm? Odpowiedź jest prosta – rozgrzewające dania i napoje. Uzupełnij więc menu o gorące, sycące zupy, które możesz jeść nie tylko na obiad, lecz także na ciepłe śniadanie czy kolację. Doskonałą bazą będzie marchew i dynia, które możesz wykorzystać nie tylko w zupie krem czy w formie puree na obiad, ale również w rozgrzewającej owsiance! Pamiętaj również o dodatkach – nasiona i orzechy, takie jak: siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika dodatkowo będą wspomagać budowanie Twojej odporności. Dodatkowo polecamy dodać do jesiennych dań pełne aromatu przyprawy, takie jak cynamon, goździki, imbir, kminek czy gałka muszkatołowa. Nie tylko cudownie smakują i rozgrzewają organizm w chłodne dni, lecz także mają cenne działanie: bakteriobójcze oraz są silnymi antyoksydantami.
Dieta to nie tylko posiłki: co pić, żeby uniknąć przeziębienia jesienią?
Wiesz już, co jeść jesienią, aby być zdrowym – teraz nadeszła pora na nasze propozycje cudownie rozgrzewających naparów. Pamiętaj, że jesienią i zimą nie musisz uzupełniać płynów wyłącznie zimnymi napojami. Ciepłe napoje to nie tylko kawa i herbata, w roli napojów rozgrzewających spełnią się więc świetnie napary ziołowe i owocowe, na przykład ze świeżym imbirem, aromatycznymi goździkami, dodającą smaku cytryną czy naturalnym miodem. Warto również zaczynać swój dzień od ciepłej, nie zimnej szklanki wody, aby dodatkowo rozgrzać swój organizm w chłodne dni.
Jadłospis na jesień uzupełnij o:
- ciepłe herbaty jesienne, np.: korzenna, malinowo-różana, z aronią (oprócz regulowania temperatury ciała, każda z nich będzie dla Twojego organizmu cennym źródłem witamin pomagających wzmocnić układ odpornościowy);
- bogatą w składniki mineralne (szczególnie magnez i wapń) wodę mineralną. Pamiętaj, że możesz wzbogacić ją naturalnymi sokami, dlatego do spiżarki kup naturalny sok z imbiru czy malin. O właściwościach imbiru już pisaliśmy, natomiast maliny są cennym źródłem ważnych dla organizmu substancji odżywczych: witamin C, E, A, PP, B1, B2, B6, a także kwasu pantotenowego oraz wapnia, potasu, cynku, miedzi, żelaza, magnezu i manganu – pozwól więc sobie na łyżeczkę czy dwie pysznego soku do herbaty, bo maliny to zdecydowanie coś, co warto jeść jesienią (i pić!).
- produkty fermentacji, np. sok z kiszonych buraków, kwas chlebowy, sok z kiszonej kapusty. Nie rozgrzewają tak jak napary, ale wykazują silne działanie probiotyczne, a do tego wspomagają perystaltykę jelit, tym samym wzmacniają odporność.