Ekspert radzi
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania? Zależy Ci na tym, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe? A może interesuje Cię, jak zbilansowana dieta może wpłynąć na poprawę Twojego samopoczucia i zdrowia? Ekspert radzi to sekcja stworzona z myślą o wszystkich osobach, które chcą poznać sprawdzone wskazówki i porady ekspertów z zakresu diet i racjonalnego odżywiania.
Dieta ketogeniczna – opinie ekspertów. Co mówią o niej dietetycy i badania?
W ostatnich latach w Polsce można zauważyć znaczny wzrost popularności diety ketogenicznej. Zyskała ona uznanie dzięki dużej skuteczności w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że…
Jakie węglowodany można jeść na diecie o niskim indeksie glikemicznym?
Przy insulinooporności lub cukrzycy należy szczególnie unikać produktów posiadających wysoki indeks glikemiczny, czyli w skrócie IG. Dlaczego jest to takie ważne? Czym jest indeks glikemiczny…
Czy warto liczyć kalorie podczas diety ketogenicznej?
W diecie ketonicznej, a zwłaszcza przy jej rozpoczęciu, zalecane jest ważenie spożywanych produktów, a także kontrolowanie ich kaloryczności oraz zawartości mikro- i makroskładników. W ten sposób…
Jakie są najczęstsze przyczyny i objawy nietolerancji pokarmowych?
Nietolerancje pokarmowe bardzo często występują u osób zmagających się chorobami jelit i charakteryzują się działaniem z opóźnieniem, w związku z tym ich wykrycie jest często…
Hashimoto a gluten – jak gluten wpływa na hashimoto?
Hashimoto często nazywane jest przewlekłym autoimmunologicznym (limfocytowym) zapaleniem tarczycy. Jest to choroba, w której układ odpornościowy atakuje tarczycę, prowadząc do jej stopniowego…
Stłuszczenie wątroby – jaką dietę stosować?
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w całym organizmie. Jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn, dzięki czemu nie przedostają się one do krwi. Ponadto pełni wiele ważnych funkcji – uczestniczy…
Alergie pokarmowe w ciąży – objawy, postępowanie, dieta
Alergie pokarmowe są jedną z uciążliwych plag naszych czasów. Bardzo często zdarza się, że kobiety zmagające się z alergią pokarmową, obserwują nasilenie się objawów podczas ciąży. Dzieje się tak w…
Dieta bez laktozy i glutenu – czy da się to pogodzić?
Moda na dietę bezglutenową i dietę bez laktozy spowodowała, że wiele osób bez konkretnych ku temu przesłanek wykluczyła ze swojej diety produkty zawierające gluten oraz laktozę. Powodem miała być ich…
Czym jest SIBO? Wszystko, co powinnaś wiedzieć
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO - small intestinal bacterial overgrowth) to stan patologiczny organizmu, w przebiegu którego dochodzi do przerostu flory bakteryjnej w jelicie…
Bretarianizm – czym jest? Poznaj zdanie dietetyka
Czy życie bez jedzenia i picia jest w ogóle możliwe? Istnieje szereg badań naukowych, który neguje tę tezę. Eksperci zgodnie potwierdzają, że długotrwała rezygnacja z jedzenia i picia nie jest zdrowa…
Czy catering dietetyczny się opłaca?
Podczas podejmowania decyzji o skorzystaniu z usług cateringu dietetycznego aspekt ekonomiczny zazwyczaj jest jednym z ważniejszych punktów do rozpatrzenia. Zadajesz sobie w głowie pytanie, czy…
Wpływ diety na skórę, włosy i paznokcie
Nie da się ukryć, że to, co jemy ma wpływ na nasz wygląd. Nie chodzi tu oczywiście tylko o masę ciała, nadmierną czy prawidłową. Sposób odżywiania ma wpływ na skórę, kondycję włosów i paznokci.…
Co jeść, by usprawnić pracę mózgu? Wpływ diety na umysł
Wiemy, że aby zachować zdrowie, smukłą sylwetkę oraz piękną skórę musimy się zdrowo odżywiać. Nie zawsze jednak pamiętamy, że zbilansowana dieta bogata w witaminy i mikroelementy wpływa także na…
Dieta antystresowa – na co zwracać uwagę?
Stres towarzyszy nam każdego dnia. Jednak zdarzają się sytuacje w naszym życiu, kiedy tego stresu jest znacznie więcej. Badania pokazują, że najczęściej stresujemy się pracą, a zaraz po niej naszymi…
Jakie witaminy na włosy, skórę i paznokcie?
Nie ma grama przesady w popularnym powiedzeniu „jesteś tym, co jesz”. To, w jaki sposób się odżywiamy, ma bezpośredni wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na nasz wygląd. Warto więc wiedzieć,…
Alergia na ryby i owoce morza – jak zbilansować dietę?
Z roku na rok ryb i owoców morza jemy coraz więcej. To doskonała informacja. Jednak wraz ze wzrostem spożycia rośnie ilość osób, która jest na nie uczulona. Szacuje się, że alergia ta dotyka około…
Jak nie jeść fast foodów w pracy?
Wszyscy wiemy, że fast foody są niezdrowe. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Hot dogi, hamburgery, frytki, kebaby, pizza i cheeseburgery szturmem wdarły się w naszą rzeczywistość i nic…
Co jeść na diecie bezglutenowej, aby być zdrowym?
Niezależnie od tego, czy dietę bezglutenową musisz stosować przez całe życie z powodu stwierdzonej celiakii czy zalecono Ci ją tymczasowo z powodu alergii na gluten czy może wybierasz ją z własnej…
Dlaczego jedzenie z automatu jest niezdrowe?
Kiedyś kojarzyły się nam z zachodem, z nowoczesnością, z postępem, którego u nas brakowało. Aktualnie bez grama przesady można stwierdzić, że spotykamy je niemal na każdym rogu. Automaty sprzedające…
Jak się zdrowo odżywiać, gdy nie masz czasu gotować?
Większość z nas to zna. Chcemy schudnąć, chcemy być zdrowsi, chcemy jeść bardziej wartościowe posiłki. Chcemy. Tylko że najczęściej na tym chceniu się kończy. Znajdujemy sobie na poczekaniu setkę…
Suplementy diety a zdrowie
Ile suplementów powinien przyjmować zdrowy człowiek? Odpowiedź na to pytanie można by spokojnie zmieścić w jednym słowie. Tak, to nie błąd. W jednym słowie: zero. I to tyle w kwestii teorii. A jak…
4 przyczyny, przez które tyjesz
Tycie i jego przyczyny Co prawda jeszcze zima w pełni i nie myślimy o letnich sukienkach i strojach kąpielowych. Jednak ani się obejrzymy, kiedy zrobi się cieplej, a my zechcemy zrzucić z siebie…
Jak dbać o dietę podczas zimowych aktywności?
Aby wiosna nie powitała nas zbędnymi kilogramami, powinniśmy zimą zadbać zarówno o odpowiednią ilość ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu, jak i o właściwą zimową dietę. Tylko takie połączenie…
Jak być fit jesienią?
Jesień to czas, kiedy bardzo łatwo o spadek motywacji do czegokolwiek. Dzieje się tak głównie z powodu pogody, która jest w tym czasie tak zmienna, że czasem naprawdę trudno nam za tym nadążyć. Na…
Witaminy na chandrę — co jeść jesienią?
Każda z czterech występujących po sobie pór roku jest inna. Czy tego chcemy, czy też nie przyroda ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jednak mając świadomość zachodzących w trakcie…
Nadwrażliwość na gluten – jakie choroby?
Czy warto zrezygnować z glutenu? Gluten to nazwa określająca ponad 70 zapasowych białek pszenicy, która składa się w około 15% z białka a pozostały jej składnik to skrobia. Jeśli wypłuczemy skrobię z…
Czym grozi nadmierne spożywanie cukru?
Większość z nas na dźwięk słowa „cukier” widzi krystalicznie biały proszek, który każdego dnia możemy nabyć w sklepie w postaci kilogramowych paczek. To cukier rafinowany. Ot i wszystko, nic…
Błonnik – podstawa naszej diety
Czym możemy najbardziej trafnie określić błonnik? Co to takiego? Z pewnością najlepsze określenia to dietetyczny hit, oczyszczacz organizmu, przyspieszacz trawienia. Zgadzamy się z tym? Z całą…