Przy insulinooporności lub cukrzycy należy szczególnie unikać produktów posiadających wysoki indeks glikemiczny, czyli w skrócie IG. Dlaczego jest to takie ważne? Czym jest indeks glikemiczny i jakie produkty mają najwyższą wartość IG? Wszystkiego dowiesz się w naszym artykule.

CO TO JEST INDEKS GLIKEMICZNY?

Jest to wskaźnik mówiący o tym, jak gwałtownie podnosi się poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu, w odniesieniu do efektu po spożyciu czystej glukozy. 

DLA KOGO JEST PRZEZNACZONA DIETA O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZYM?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym jest to rodzaj żywienia skierowany do osób, u których stwierdzono insulinooporność, cukrzycę, nadwagę lub otyłość. Polecana jest również dla tych, u których występuje ryzyko chorób metabolicznych. Jest to dieta, która może być stosowana przez wszystkich, odpowiednio skomponowana dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Korzyści z jej stosowania mogą odnieść również osoby, u których występuje nadmierne zmęczenie, trudna do opanowania ochota na słodycze, nadmierny apetyt, czy też trądzik. Natomiast nie poleca się tej diety dla osób u których wymagane jest żywienie lekkostrawne, np. po operacjach lub zaburzeniach przewodu pokarmowego. 

NA CZYM POLEGA DIETA O NISKIM INDEKSIE GLIKEMICZNYM?

Dieta ta polega na stosowaniu produktów w taki sposób, aby dany posiłek wywoływał jak najmniejsze wahania poziomu glukozy we krwi. Możliwe jest to przez dobór produktów tak, by całość miała niski indeks glikemiczny.

JAKIE WĘGLOWODANY SPOŻYWAĆ NA TEJ DIECIE?

Na diecie o niskim IG warto postawić na WĘGLOWODANY ZŁOŻONE. Gdzie je znajdziemy? Produkty te są źródłem błonnika pokarmowego, który nie ulega strawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka. Produkty, które zawierają w składzie błonnik pokarmowy cechują się niższym indeksem glikemicznym. 

– zbożowe produkty pełnoziarniste, kasze np. pęczak, żytni chleb razowy, otręby, płatki owsiane
– rośliny strączkowe: soja, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca 
– inne warzywa i owoce: pieczarki, szpinak, sałata, ogórek, pomidor, papryka, por, kapusta, cukinia, rzodkiewka, seler naciowy, owoce jagodowe: truskawki, jeżyny, maliny, jabłka, czereśnie, mandarynki, gruszki. 

Zaczynając wspólną drogę z dietą o niskim indeksie glikemicznym, warto  przejrzeć rekomendowane przez specjalistów tabele, by zorientować się jakim indeksem odznaczają się wybierane przez nas produkty. 
Produkty o niskim indeksie to te, które mają indeks glikemiczny poniżej wartości 55. Nie wszystkie warzywa i owoce mają niski indeks glikemiczny, np. suszone rodzynki, dojrzały banan, figi, melon czy ananas, w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości mają wyższy indeks glikemiczny. 

W przypadku tej diety bierze się również pod uwagę nie tylko indeks glikemiczny produktu, ale i jego ładunek glikemiczny. Wynika to z tego, że sam wskaźnik indeksu glikemicznego nie bierze pod uwagę ilości produktu zwyczajowo spożywanego i węglowodanów przyswajalnych w danej porcji. Oznacza to, że jeśli dany produkt zawiera niską zawartość węglowodanów przyswajalnych w danej porcji, a ma wysoki indeks glikemiczny, to możemy go spożywać, gdyż nie ma dużego wpływu na poziom glikemii. 

Produktami, których warto unikać w tej diecie są słodycze, wyroby cukiernicze, produkty mocno przetworzone do szybkiego spożywania np. niektóre płatki śniadaniowe, słodzone syropy, napoje, białe pieczywo, czy po prostu sam cukier. Mają one WYSOKI INDEKS GLIKEMICZNY i są źródłem CUKRÓW PROSTYCH. Niezastąpione jest czytanie etykiet.

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ NA TEJ DIECIE?

Na indeks glikemiczny posiłku mają wpływ wszystkie produkty w nim zawarte oraz sposób obróbki. Stopień rozgotowania lub rozdrobnienia produktu wpływa jego wartość. W posiłku mogą znaleźć się składniki o wyższym indeksie pod warunkiem właściwego skomponowania dania. Liczy się indeks całego posiłku, a nie pojedynczych produktów. Dodatek  białka lub tłuszczów zmniejsza indeks glikemiczny dania.