Wydaje Ci się, że życie bez cukru jest niemożliwe? Nie jesteś sama, podobne zdanie ma wiele osób! Może Ci się wydawać, że jest to nie do zrobienia, ale przy odrobinie motywacji uwierz, że jesteś w stanie tego dokonać. Przygotowaliśmy dla Ciebie 8 sposobów, dzięki którym będzie Ci łatwiej zrezygnować z cukru. Będziesz zdumiona rezultatami!

Detoks od cukru – czy warto?

Cukier może znajdować się w wielu produktach, poczynając od słodyczy (ciastka, batoniki, czekolada), poprzez jogurty owocowe, płatki śniadaniowe czy suszone owoce i dżemy. Możemy go również znaleźć w zupełnie niespodziewanych i z pozoru niewinnych produktach, takich jak pieczywo czy wędliny. Jednak ten najczęściej spożywany przez nas znajduje się właśnie w słodyczach, po które bezwiednie sięgamy podczas przerwy w pracy, będąc w podróży, a nieraz również w chwilach stresu, zdenerwowania czy smutku. Wiele osób nie wyobraża sobie nawet jednego dnia bez ulubionych słodkości!

Węglowodany są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinny to być jednak takie węglowodany, które posiadają witaminy i cenne składniki mineralne (np: warzywa, owoce, kasze, pieczywo pełnoziarniste). Cukier jest kaloryczny i nie posiada żadnych cennych składników, a wywołuje uwolnienie dopaminy, która jest odpowiedzialna za odczuwanie przyjemności. I to ona nas uzależnia od cukru!

Na czym jeszcze polega szkodliwość cukru? Spożywany w nadmiarze, może stać się przyczyną różnego rodzaju schorzeń – cukrzycy typu 2, próchnicy zębów, otyłości, miażdżycy, a także niektórych nowotworów. Zwróć uwagę na to, że większość z nich należy do tzw. chorób cywilizacyjnych, które dotykają dużą część społeczeństwa w krajach wysokorozwiniętych.

A to dopiero początek szkód, które potrafi wyrządzić cukier w naszym organizmie. Ten niepozorny, słodki składnik potrafi czynić prawdziwe spustoszenie w układzie sercowo-naczyniowym, nerwowym oraz hormonalnym, co automatycznie odbija się na naszym zdrowiu i ogólnym samopoczuciu. Nadmiar cukru prowadzi również do zwiększonego wydzielania insuliny, czego konsekwencją w dłuższej perspektywie czasu może być insulinooporność.

Spożywany w zbyt dużych ilościach, cukier (a zwłaszcza glukoza) może także zaburzać nasz biotom, czyli występujące naturalnie w jelitach bakterie. Ponieważ to właśnie bakterie jelitowe są w znacznej mierze odpowiedzialne za naszą odporność, zaburzenie biotomu może osłabić pracę układu immunologicznego i zwiększyć podatność na zachorowania.

Jak przestać jeść cukier?

Nie ulega wątpliwości, że cukier szkodzi naszemu organizmowi w szerokim zakresie, a detoks cukrowy może przynieść same korzyści.

Poniżej przedstawiam Ci kilka sposobów, jak nauczyć się żyć bez cukru: 

  • zacznij od regularności – spożywaj 4 – 5 zbilansowanych posiłków dziennie w równych odstępach czasowych, wyeliminuje to chęć pojadania i sięgania po słodkie źródło energii
  • “do kawy” postaraj się zjeść zdrową przekąskę np: garstkę orzechów / migdałów, suszone owoce lub batonik zbożowy z naturalnym słodzikiem,
  • robiąc zakupy spożywcze czytaj składy kupowanych produktów, informacja o zawartym cukrze musi być umieszczona na opakowaniu
  • jeśli słodzisz napoje takie jak kawa / herbata, cukier zastąp naturalnym słodzikiem, może to być np. ksylitol, erytrol lub stewia
  • w chwilach słabości, zrób coś dla siebie – nie sięgaj do szafki ze słodyczami, wyjdź na spacer, na rower, jogging, jogę.
  • uważaj na jedzenie “na mieście”, staraj się gotować w domu, unikaj gotowych dań ze sklepów, a jeśli korzystasz z restauracji, wybieraj miejsca, do których masz zaufanie i wiesz, że w daniach nie znajdziesz szeregu niepożądanych dodatków. 🙂
  • poproś najbliższych o wsparcie, pozbądźcie się cukru wspólnie
  • unikaj również cukru brązowego, niestety nie jest on dobrym zamiennikiem. Najczęściej jest to biały cukier z dodatkiem barwnika (np: karmelu, melasy).

Uwaga: często możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że cukier trzcinowy jest mniej szkodliwy niż cukier buraczany. Być może przyczyną takiego myślenia jest brązowe zabarwienie cukru trzcinowego. Podobnie jak melasa, cukier trzcinowy zawiera składniki mineralne, jednakże są to bardzo niewielkie ilości. W związku z tym, nie można go nazwać zdrowym produktem. Zarówno cukier biały, jak i cukier trzcinowy składają się głównie z sacharozy, która prowadzi do szybkiego wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Odstawienie cukru – to prostsze niż myślisz!

Pamiętaj o tym, że chociaż cukier ma przyjemnie słodki smak, w rzeczywistości nie jest on niewinną przyjemnością, na którą możemy sobie pozwalać bez konsekwencji zdrowotnych.
Cukier przyczynia się do otyłości i nadwagi, a choroby te coraz częściej występują już nawet wśród dzieci w wieku przedszkolnym! Sama zaś otyłość i nadwaga powodują szereg chorób związanych z układem krążenia, nadciśnieniem tętniczym oraz problemami z gospodarką węglowodanową (najczęściej występuje cukrzyca typu II oraz insulinooporność).
 
Co więcej, zbyt duża ilość spożytego cukru może doprowadzić do senności i uczucia zmęczenia, co zdecydowanie utrudnia wykonywanie pracy czy chociażby zwykłych, codziennych obowiązków domowych.

Jeśli zastanawiasz się, jak odstawić cukier, przede wszystkim skup się na korzyściach, które na Ciebie czekają! Detoks od cukru sprawi, że poczujesz się zdecydowanie lepiej, a także obniżysz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, miażdżycę, otyłość oraz cały szereg innych poważnych chorób. Ponadto różnicę zauważysz również na swojej skórze, na której wygląd nadmiar cukru również wpływa niekorzystnie. Poczujesz wzrost poziomu energii oraz poprawę jakości snu.

Detoks od cukru to najlepsza droga do zdrowia, jaką możemy sobie zafundować. Zdajemy sobie sprawę z tego, że na początku może być ciężko, ale to tylko chwilowy stan. Już po tygodniu zapomnisz o silnej potrzebie słodkiego i na pewno poczujesz różnicę w poziomie energii oraz swoim samopoczuciu w ciągu dnia. Zerwij z tym już teraz!