Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebuje do swojej pracy kompletnego zestawu witamin i składników mineralnych. Jedną z ważnych witamin dla naszego organizmu jest witamina A. Przynosi ona wiele korzyści zdrowotnych i pełni szeroki wachlarz funkcji. Dowiedz się, do czego jest ona potrzebna oraz w jakich produktach jesteśmy w stanie ją znaleźć.

Zapotrzebowanie na witaminę A 

Średnie zapotrzebowanie na witaminę A u kobiet w wieku 19-75 lat wynosi około 700 mikrogramów, natomiast u mężczyzn 900 mikrogramów. 
W związku z tym, aby pokryć takie zapotrzebowanie, musisz zjeść w ciągu dnia np. 200 g papryki czerwonej, 100 g marchewki i nieco sałaty. W diecie, która jest zróżnicowana, pokrycie zapotrzebowania na ten składnik nie będzie takie trudne. 

Witamina A – na co jest potrzebna i jakie pełni funkcje?

Wit A jest jedną z podstawowych witamin, które mają szerokotorowy wpływ na pracę całego organizmu.
Przedstawiamy podstawowe funkcje fizjologiczne witaminy A:

  • zapewnia prawidłowe działanie układu odpornościowego,
  • jest istotna w procesach rozrodczych, ma korzystny wpływ na rozwój płodu,
  • jest niezbędna w procesie widzenia,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu naskórka, poprzez wpływ na złuszczanie,
  • jest nazywana witaminą młodości, wykazuje silne działania antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe.

Jak widać, funkcje witaminy A mają wpływ na wiele płaszczyzn naszego organizmu. Dlatego też dostarczanie tej witaminy w postaci jedzenia jest bardzo ważne. Pamiętaj, że najpierw Twoją bazą powinna być dieta. Dopiero potem jeśli jest to niewystarczające lub borykasz się z bardzo dużymi niedoborami, możesz się wesprzeć suplementacją.

W przypadku stosowania zróżnicowanej, bogatej w warzywa i owoce diety, ryzyko wystąpienia niedoboru witaminy A jest bardzo niewielkie. W dalszej części artykułu dowiesz się, w jakich produktach spożywczych najlepiej szukać tej witaminy.

Skutki niedoboru witaminy A

Jakie mogą być skutki tego, że Twoja dieta będzie uboga w witaminę A?
W pierwszej kolejności mogą pojawić się zaburzenia widzenia. To jeden z charakterystycznych objawów niedoboru wit. A w organizmie. Dodatkowo możesz narazić się na to, że Twoja skóra będzie się szybciej starzeć. Warto wiedzieć, że witamina A w postaci retinolu posiada silne właściwości antyoksydacyjne, a dodatkowo wygładza skórę i dodaje jej elastyczności. Ponadto wit. A zmniejsza widoczność przebarwień, łagodzi stany zapalne, a także chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem słonecznym. To właśnie ze względu na tak szerokie i korzystne właściwości, często bywa nazywana witaminą młodości.

Niedobór witaminy A może wpływać nie tylko na pogorszenie widzenia oraz stanu skóry, ale również na osłabienie odporności, zwłaszcza w okresach większego zachorowania. Warto kontrolować udział witaminy A w diecie wcześniaków, jak i osób chorujących na mukowiscydozę. W ich przypadku, poziom tego składnika może być niski.

Dodatkowo witamina A dba o prawidłowy rozwój kości i zębów. Z tego względu składnik ten jest bardzo istotny również dla najmłodszych. U niemowląt, które są karmione mlekiem naturalnym, ryzyko niedoboru witaminy A jest bardzo niskie. Zagrożone nim są natomiast dzieci karmione mlekiem zastępczym, dlatego w ich przypadku może być wskazane podawanie witaminy A dla dzieci.

Jeśli chorujesz na zaburzenia takie jak atopowe zapalenie skóry, trądzik czy łuszczyca, witamina A również będzie miała ogromne znaczenie. Kondycja i wygląd Twojej skóry mogą zdecydowanie się zmienić, kiedy ta witamina będzie mieć znaczny udział w diecie.

Zapotrzebowanie na witaminę A wzrasta u osób, które cierpią na problemy z układem pokarmowym lub są narażone na długotrwały stres. Suplementacja może być wskazana również dla osób będących na diecie niskotłuszczowej, u których istnieje podwyższone ryzyko niedoboru wit. A.
 

Najlepsze źródła witaminy A – w czym jest witamina A?

Jak już wcześniej zostało wspomniane, witamina A znajduje się w dużej mierze w warzywach i owocach. Wśród najlepszych źródeł tego składnika należy wymienić: marchewkę, brokuł, natkę pietruszki, dynię, szpinak, morele, brzoskwinie, bataty, sałatę, jarmuż, paprykę oraz owoc kaki. 
Jak widać, witamina A ma swoje źródła w wielu produktach. Również w tych które są łatwo dostępne przez cały rok – latem, jak i zimą. Zerknij na swoją dietę i przeanalizuj ją również pod kątem sezonowości. Ten składnik będzie dla Ciebie niezbędny o każdej porze roku!
Aby poprawić przyswajalność karotenoidów z warzyw i owoców, należy spożywać je z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczy – związki te są rozpuszczalne właśnie w tłuszczach.

W czym jest witamina A oprócz warzyw i owoców? Jej źródłami są także między innymi sery podpuszczkowe, masło, jaja oraz wątróbka, najlepiej wołowa. Ponadto witaminę A można znaleźć w niektórych rybach, np. w łososiu oraz tuńczyku.

Jak zróżnicować swoją dietę o witaminę A? Bądź uważna. Zerknij na swoje posiłki. Porównaj, czy znajdują się w nich te produkty, które zostały opisane w artykule. Pamiętaj, że właściwie skomponowana, pełnowartościowa dieta z witaminą A to klucz do pięknej skóry i zdrowych oczu!

Miej na uwadze fakt, że wit. A nie jest jedynym składnikiem, który ma znaczący wpływ na wygląd Twojej skóry. Aby cieszyć się gładką i pełną blasku cerą bez przebarwień, należy dostarczać swojemu organizmowi wszystkie podstawowe składniki odżywcze.

Chcesz wiedzieć, jak zadbać o piękne włosy, skórę i paznokcie? Pamiętaj o tym, że żaden, nawet najdroższy kosmetyk nie jest w stanie zdziałać tyle, co bogata w witaminy i minerały dieta! A zatem, do dzieła – rozszerzaj swoją dietę i dbaj o kolory na talerzu, a szybko zauważysz pozytywne tego efekty!