Włączasz do swojej diety zielone superfoods? Ich właściwości są coraz bardziej doceniane przez zwolenników zdrowej żywności i nie tylko. Zielone superfoods są szczególnie ważne ze względu na zawartość chlorofilu. Chlorofil znajdujący się w roślinach określony jest jako ”krew roślin”. Pokarmy które go zawierają budują krew, ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak: żelazo i witaminy z grupy B, które zapobiegają niedokrwistości. Które superfoods są bogate w chlorofil? W naszym artykule znajdziesz listę najpopularniejszych produktów zawierających dużą ilość tego składnika.

Zielone superfoods – dlaczego warto je spożywać?

Naturalny zielony kolor niektórych roślin jest właśnie zasługą zawartego w nim chlorofilu. Ma on korzystny wpływ na organizm w szerokim zakresie. Między innymi przyczynia się do zmniejszenia stanu zapalnego, regeneracji tkanek, a stosowany na zęby w postaci proszku może powstrzymać proces powstawania próchnicy. Pomaga również w detoksykacji i eliminacji toksyn spowodowanych nieprawidłową dietą, w której przeważają wysokoprzetworzone produkty obfitujące w tłuszcz i cukier.

Zielone superfoods na co dzień – jak działają na nasz organizm?

W poprzednim artykule wyjaśnialiśmy, czym są superfoods i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety. Zielone superfoods to szczególna grupa produktów, które powinny znaleźć się w jadłospisie każdego z nas. Jest to żywność nieprzetworzona o wysokiej zawartości substancji bioaktywnych, witamin, składników mineralnych oraz aminokwasów. Stanowią skoncentrowane źródło wartościowych składników, dzięki czemu mają korzystny wpływ na zdrowie.

Dlaczego warto uzupełniać dietę w zielone superfoods? Regularne ich spożywanie może zapobiec rozwojowi chorób cywilizacyjnych, które dotykają znaczną część współczesnego społeczeństwa. Ponadto dzięki zawartym w nich antyoksydantom, witaminom i innym składnikom aktywnym, zielone superfoods pozytywnie wpływa również na wygląd naszej skóry, chroniąc ją przed wolnymi rodnikami i opóźniając procesy starzenia się. To ogromny krok w stronę zdrowej i pięknej cery!

Które zielone superfoods na co dzień warto wybrać? Poniżej przedstawiamy kilka z nich wraz z krótkim opisem ich właściwości:

  • matcha jest bogatym źródłem katechin. Spośród wszystkich przeciwutleniaczy, wyróżniają je szczególne właściwości w neutralizowaniu aktywności wolnych rodników. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, obniżają poziom cholesterolu we krwi. Odgrywają dużą rolę w procesie ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.
  • moringa ma właściwości bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze, moczopędne, przeciwreumatyczne i korzystne działanie w leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Liście moringa są bogatym źródłem selenu, białka i β-karotenu. Zawierają spore ilości witaminy C oraz E, porównywalnej do składu orzechów. Stanowią znakomite źródło przeciwutleniaczy.
  • chlorella to gatunek alg, który zawiera w składzie aktywnej formy witaminy B12 oraz żelaza, ten suplement diety jest szczególnie popularny wśród wegetarian, wegan, kobiet w ciąży, a także aktywnych sportowców. Wspiera regenerację tkanek, wspomaga układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn.

Jak uzupełnić dietę o zielone superfoods?

Superfoods dostępne są w różnych postaciach, np. w tabletkach lub w proszku. Najbardziej popularna i polecana jest forma sproszkowana – taki produkt umożliwia samodzielne dozowanie odpowiedniej ilości i może być dodawany do wielu posiłków dla wzbogacenia ich wartości odżywczej. Zielone superfoods w proszku można użyć jako dodatek do owocowego koktajlu, soku, jogurtu naturalnego, jak również do dań na ciepło, np. do zupy lub makaronu.

Bardzo ważne jest, aby nie poddawać tych składników obróbce termicznej, ponieważ to spowoduje utratę znacznej części cennych substancji odżywczych. Produkt najlepiej dodać do gotowej już potrawy, wzbogacając ją w ten sposób o cenne antyoksydanty oraz całą paletę witamin i składników mineralnych.

Przepisy z dodatkiem superfoods

Korzystny wpływ spożywania superfoods odczujemy pod warunkiem, że włączymy je do swojej codziennej diety. Już po 2 tygodniach możemy zauważyć pierwsze rezultaty, np. w postaci poprawy kolorytu i sprężystości cery.
Zielone superfoods z powodzeniem można dodać do różnych dań. Śmiało eksperymentuj, aby przekonać się, w jakiej wersji najlepiej będą Ci smakować!

PRZEPIS NA ZIELONY KOKTAJL ZEN
 
Składniki: 

  • 2 banany (w tym jeden mrożony) – możesz go zastąpić gruszką lub mango
  • 1 garść szpinaku baby
  • 1-2 łyżeczki herbaty matcha od Purella
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego

 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Smacznego!

Polskie superfoods na co dzień

Chociaż superfoods na ogół kojarzy się z egzotycznymi, na naszym lokalnym rynku również nie brakuje produktów, które w pełni zasługują na to miano. Natka pietruszki, jarmuż czy szpinak to tylko niektóre przykłady polskiej super żywności odznaczającej się wyjątkową ilością wartościowych mikroelementów. Polskie superfoods są łatwo dostępne i można je bez problemu zakupić w wielu sklepach spożywczych, czy nawet wyhodować samodzielnie. Natkę pietruszki z powodzeniem można uprawiać nawet w domu np. na parapecie!

Zadbaj o swoje zdrowie i piękną cerę z superfoods!

Chcesz uzupełnić swoją dietę o zielone superfoods? Pamiętaj, że najlepsze efekty uzyskasz, jeśli będziesz jednocześnie dbać o zróżnicowany i oparty na żywności nieprzetworzonej jadłospis! Dieta Optimal od Be Diet Catering to świetna opcja dla każdego, kto przykłada wagę do zdrowego odżywiania. Program opiera się na odpowiednio zbilansowanym i urozmaiconym menu. Smaczne, a przy tym zdrowe posiłki przypadną do gustu całej rodzinie!
Jeśli nie zawsze masz czas na gotowanie, a zależy CI na pełnowartościowym odżywianiu, dieta pudełkowa Optimal to świetny wybór. W menu często pojawiają się zdrowe koktajle oraz smoothie, które można samodzielnie uzupełnić o zielone superfoods, aby jeszcze bardziej wzbogacić ich wartość odżywczą!.