Co jeść wieczorem, żeby nie przytyć? Zaspokojenie głodu oraz dbałość o linię mogą iść w parze. Mamy dla Ciebie 10 pomysłów na pożywną fit kolację!
1. Ryba po grecku z chlebem pełnoziarnistym
Składniki: około 80 g fileta z dorsza lub pstrąga, 100 g selera korzeniowego, 50 g pora, 150 g (3 sztuki) marchewki, 50 g (1 sztuka) pietruszki, 100 g pomidorów z puszki, sok z cytryny, pieprz, sól, 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego.
Sposób przygotowania: rybę upiecz w folii bez dodatku tłuszczu. Warzywa oczyść i zetrzyj na tarce, włóż do garnka, dodaj pomidory z puszki, sok z cytryny i przyprawy. Duś do miękkości. Ułóż rybę na talerzu, na rybę połóż przygotowane wcześniej warzywa. Jedz z pieczywem pełnoziarnistym.
2. Papryka faszerowana warzywami, kaszą jaglaną i ricottą
Składniki: 1 czerwona papryka, 20 g kaszy jaglanej, 80 g włoszczyzny, 5 g (1 łyżeczka) natki pietruszki, 40 g ricotty, 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka).
Sposób przygotowania: paprykę przekrój na pół i wydrąż nasiona. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie, wymieszaj z podduszonymi wcześniej warzywami, ricottą, natką pietruszki i przyprawami. Tak przygotowaną masą nafaszeruj połówki papryki. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
3. Kanapki z twarogiem
Składniki: 2 kromki chleba razowego, 50 g twarogu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, sól, 2-4 rzodkiewki, szczypiorek lub kiełki.
Sposób przygotowania: twarożek wymieszaj z jogurtem, pieprzem i solą, a następnie posmaruj nim pieczywo. Obłóż kanapki pokrojonymi w plastry rzodkiewkami. Na koniec posyp szczypiorkiem lub kiełkami.
4. Sałatka grecka
Składniki: 1/4 fety light, 1 pomidor, 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 ogórki gruntowe, 1/4 czerwonej papryki, 8 czarnych oliwek, 1/4 czerwonej cebuli, 2 łyżeczki oliwy extra vergine, sól i pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano.
Sposób przygotowania: wszystkie składniki pokrój i wymieszaj. Na koniec polej oliwą wymieszaną z odrobiną soku z cytryny i przyprawami. Możesz dodać garść sałaty lodowej lub gotowej mieszanki sałat.
5. Carpaccio z pomidorów i mozzarelli
Składniki: 1 mozzarella light (75 g), 1 duży pomidor, kilka listków bazylii, 1 łyżeczka oliwy extra vergine, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: ser i pomidor pokrój w plastry i ułóż na talerzu na przemian. Bazylię drobno posiekaj, połącz z oliwą i przyprawami. Tak przygotowanym sosem skrop mozzarellę i pomidory. Zjedz z kromką razowego chleba.
6. Koktajl warzywno-owocowy
Składniki: garść szpinaku, 1 banan, kawałek melona, łyżka otrębów owsianych, mały jogurt naturalny, sok z połówki cytryny, 200 ml wody.
Sposób przygotowania: owoce obierz i pokrój na kawałki, a następnie zblenduj razem ze szpinakiem i resztą składników, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Grillowany kurczak z brokułami
Składniki: mała pierś z kurczaka, odrobina oliwy z oliwek, pół brokuła, mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz
Sposób przygotowania: pierś z kurczaka przypraw i zgrilluj na patelni na kilku kroplach oliwy lub upiecz w piekarniku. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do jogurtu i przypraw. Wyłóż kurczaka, brokuły i sos na talerz.
8. Serek wiejski z warzywami
Składniki: 1 serek wiejski z obniżoną zawartością tłuszczu, kilka rzodkiewek, 1 ogórek gruntowy lub 1/3 ogórka szklarniowego, kilka pomidorków koktajlowych, szczypiorek, pieprz i sól.
Sposób przygotowania: warzywa pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Dodaj serek wiejski, dopraw do smaku i wymieszaj. Możesz zjeść do tego kromkę razowego pieczywa.
9. Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem
Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej, 1 słodkie jabłko, łyżeczka cynamonu, szczypta soli.
Sposób przygotowania: kaszę przepłucz wrzątkiem, a następnie zalej 2 szklankami wody, dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze około 7 minut. Zdejmij garnek z kuchenki, przykryj i odstaw na około 15 minut, aby kasza wchłonęła całą wodę. Jabłko zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, wymieszaj z kaszą i dopraw cynamonem.
10. Sałatka z tuńczykiem
Składniki: garść sałaty, 1/2 puszki tuńczyka, 1 pomidor, papryka żółta, 1/2 czerwonej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: tuńczyka delikatnie wymieszaj z porwaną na części sałatą, pokrojonym pomidorem, papryką i cebulą, oliwą i przyprawami.