Pojęcie wegetarianizmu jest dobrze znane nie tylko w kręgach osób zainteresowanych dietami oraz zdrowym odżywianiem. Główną zasadą wegetarianizmu jest całkowite wykluczenie z diety wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. W ostatnich latach w Polsce znacznie wzrosła popularność tego sposobu żywienia. Dawniej uznawany za fanaberię, dziś wegetarianizm stanowi symbol świadomego i odpowiedzialnego odżywiania oraz empatii wobec zwierząt.
Istnieje wiele odmian wegetarianizmu, które nieco różnią się od siebie pod względem sposobu odżywiania oraz zakresu produktów wykluczonych z diety. Jednym z odłamów wegetarianizmu jest semiwegetarianizm. Czym się różni od tradycyjnego wegetarianizmu i czy warto się do niego przekonać? Sprawdźmy to!
Semiwegetarianizm – co to jest?
Semiwegetarianizm w swoich założeniach jest bardzo zbliżony do diety śródziemnomorskiej. Przyjrzyjmy się dokładniej, na czym polega ten model odżywiania. Semiwegetarianie całkowicie wykluczają ze swojej diety czerwone mięso (wieprzowe i wołowe), a także jego przetwory. Warto w tym miejscu podkreślić, że według analizy wyników badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich dwudziestu lat przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC), spożywanie nadmiernej ilości mięsa przetworzonego (np. peklowanego lub poddanego obróbce w wysokiej temperaturze) zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, trzustki oraz prostaty. Z kolei spożywanie mięsa czerwonego (wołowiny, wieprzowiny oraz baraniny) jest z dużym prawdopodobieństwem powiązane z pojawieniem się wymienionych nowotworów. A zatem, ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie wołowiny, wieprzowiny oraz innych rodzajów czerwonego mięsa sprzyja długiemu życiu w zdrowiu!
W przeciwieństwie do tradycyjnego wegetarianizmu, semiwegetarianizm nie wyklucza całkowicie spożywania mięsa. W tym modelu odżywiania dopuszczalne jest wyłącznie mięso białe, ryby i owoce morza. Semiwegetarianie mogą również spożywać jajka oraz mleko i powstałe z niego wyroby.
Dieta semiwegetariańska – na czym polega?
Podstawową różnicą pomiędzy wegetarianizmem a semiwegetarianizmem jest możliwość spożywania białego mięsa oraz ryb. Dzięki temu, dieta jest znacznie bardziej urozmaicona, a ryzyko wystąpienia niedoborów składników odżywczych – niewielkie. Semiwegetarianizm w dużej mierze opiera się na spożywaniu owoców, warzyw, nasion roślin strączkowych (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola) oraz orzechów. Wszystkie te produkty spożywcze dostarczają organizmowi kompleks makro- oraz mikroskładników potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Co więcej, wykluczenie czerwonego mięsa z diety może przynieść dodatkowe korzyści zdrowotne.
Dieta semiwegetariańska dzieli się na dwa rodzaje w zależności od spożywanych produktów: pollowegetarianizm, który dopuszcza spożywanie mięsa drobiowego oraz pescowegetaranizm, w którym dozwolone jest spożywanie ryb i owoców morza, natomiast drób jest zakazany.
Semiwegetarianizm – jakie są jego zalety?
Dieta semiwegetariańska cieszy się rosnącą popularnością również w Polsce. W związku z tym warto sprawdzić, czy ten model żywienia jest korzystny dla zdrowia i jakie posiada zalety.
Zgodnie ze stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN odnoszącego się do diet wegetariańskich, w tym również semiwegetarianizmu, właściwie skomponowane, urozmaicone posiłki diety semiwegetariańskiej mogą dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze i w całości spełniać zapotrzebowanie określone w zalecanych normach żywieniowych.
Dotychczasowe badania pokazały, że ryzyko występowania otyłości u semiwegetarian jest prawie dwukrotnie mniejsze niż u osób, które stosują tradycyjną dietę. Co więcej wegetarianie, w tym także semiwegetarianie, rzadziej zmagają się z cukrzycą, chorobami układu krążenia oraz innymi chorobami cywilizacyjnymi.
Dieta vege + ryba może dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki, a dodatkowo dzięki przewadze owoców i warzyw wyróżnia się dużą ilością błonnika, który wspiera pracę przewodu pokarmowego i ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Odpowiednia ilość błonnika w codziennej diecie pozwala zapobiec zaparciom i wspiera odchudzanie.
Zgodnie z aktualną wiedzą w zakresie prawidłowego żywienia, umiarkowane spożywanie mięsa jest zalecane dla zachowania zrównoważonej i pełnowartościowej diety. Ze względu na wysoką zawartość białka, łatwo przyswajalnego żelaza hemowego oraz innych minerałów, np. miedzi oraz cynku, mięsa nie powinno zabraknąć zwłaszcza w diecie dzieci, młodzieży, a także kobiet w ciąży oraz karmiących. Jako bardziej urozmaicona i mniej restrykcyjna odmiana wegetarianizmu, semiwegetarianizm stanowi bezpieczny model odżywiania, który może być stosowany w szerokim zakresie u różnych grup wiekowych oraz przy zróżnicowanych potrzebach żywieniowych.
Semiwegetarianizm to optymalny sposób żywienia, który można polecić każdemu, a w szczególności osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy i poprawić swoje zdrowie. Stanowi dobre rozwiązanie dla osób, które myślały o przejściu na wegetarianizm, ale uważają ten model za zbyt restrykcyjny.
Semiwegetarianizm a dieta ketogeniczna
Pod pewnymi względami, semiwegetarianizm przypomina popularną dietę keto, której głównym założeniem jest spożywanie produktów o niskiej zawartości węglowodanów. Dieta ketogeniczna w tradycyjnym wydaniu dopuszcza spożywanie wszystkich mięs, co wśród semiwegetarian jest zakazane. Istnieje jednak dieta keto w wersji wegetariańskiej, która wyklucza spożywanie mięsa, a jednocześnie jest bogata w białka oraz tłuszcze. Ten model odżywiania wskazany jest dla osób, którym zależy na skutecznym zrzuceniu nadwagi. Należy przy tym pamiętać, że dieta keto, a w szczególności w wersji dla wegetarian, wymaga odpowiednio skomponowanych, zbilansowanych pod kątem składników odżywczych posiłków. Samodzielne przygotowanie pełnowartościowej diety nie jest proste, dlatego najlepiej skorzystać w tym celu z pomocy specjalisty, np. zaufanego dietetyka.