Dieta dla anemików. Co jeść przy niedokrwistości?

Trudności w koncentracji, ciągłe zmęczenie, bladość skóry, częste bóle i zawroty głowy… to tylko niektóre objawy niedokrwistości. Jedną z głównych przyczyn tej dolegliwości jest niedobór żelaza. Jeśli należysz do grupy tych osób, które usłyszały diagnozę „niedokrwistość”, koniecznie zmień swoje nawyki żywieniowe! Sprawdź jaka dieta w anemii i jadłospis będzie najlepszym rozwiązaniem!

Co znajdziesz w artykule?

Co jeść przy anemii?

Anemia, nazywana inaczej niedokrwistością, jest powszechnie występującym schorzeniem, diagnozowanym u pacjentów, gdy poziom hemoglobiny oraz erytrocytów jest niższy niż zakładają to normy. O anemii mówimy w sytuacji, kiedy u mężczyzn poziom hemoglobiny jest niższy niż 13,5 g/dl (gram na decylitr), a u kobiet – poniżej 12 g/dl.

dieta na anemie

Zespół objawów chorobowych obejmuje:

  • brak energii,
  • trudności w koncentracji,
  • bladość powłok skórnych,
  • niskie ciśnienie krwi,
  • tachykardie (przyspieszenie akcji serca),
  • bóle zamostkowe,
  • zawroty głowy,
  • omdlenia.

Innymi objawami anemii są także łamliwe paznokcie, wypadające włosy, skurcze mięśni, silne odczuwanie zimna oraz bezsenność.

Początkowo możemy w ogóle nie odczuwać, że coś złego dzieje się w naszym organizmie. Dlatego zaleca się okresowe badania krwi, dzięki którym upewnimy się, czy wszystko jest w porządku. Jeśli czujemy, że brak nam energii i ciągle jesteśmy przemęczeni pomimo normalnego funkcjonowania, a poza tym kręci nam się w głowie, odczuwamy duszności i jesteśmy bladzi – prawdopodobnie wyniki potwierdzą niedokrwistość. Ważna wtedy będzie dieta bogata w żelazo.

Przyczyny niedokrwistości mogą być różne, natomiast badania wskazują na to, że to schorzenie najczęściej występuje z powodu czynników żywieniowych. Za główne przyczyny niedokrwistości należy uznać niedostateczne spożycie m.in. żelaza i folianów oraz witamin z grupy B (zwłaszcza witaminy B12 oraz B6). Według danych WHO niedobór tego pierwiastka dotyczy 5% populacji.

Ważne! Anemia może wynikać nie tylko ze złego odżywiania, ale także w konsekwencji choroby, operacji, a nawet ciąży. Dlatego tak istotne jest by zadbać o właściwą dietę w anemii w szczególnych stanach organizmu.

Jak powinna wyglądać dieta przy anemii?

W wielu przypadkach niedokrwistość z niedoboru żelaza wymaga leczenia oraz zastosowania suplementacji odpowiednimi dawkami żelaza. Leczenie wspomaga się dietą uwzględniającą produkty stanowiące źródło tego pierwiastka. Dieta przy anemii powinna być bogata w żelazo hemowe (obecne w mięsie) i żelazo niehemowe (dostępne w produktach roślinnych).

Dieta bogata w żelazo

  • mięso i podroby mięsne – wołowina, cielęcina, baranina, gęś, kaczka, królik, wędliny podrobowe oraz wątroba wieprzowa, wołowa, cielęca i drobiowa;
  • ryby – sardynka, łosoś, makrela, śledź, dorsz, tuńczyk oraz pikling;
  • jaja – żółtko jaja kurzego;
  • produkty zbożowe – chleb żytni razowy, chleb żytni pełnoziarnisty, pumpernikiel, chleb graham, bułki grahamki, otręby pszenne, płatki owsiane, płatki żytnie, kasza jaglana, kasza gryczana, kasza pęczak, ryż brązowy;
  • nasiona i ziarna – dynia, słonecznik, sezam, mak;
  • orzechy – pistacjowe, migdały, orzechy laskowe, arachidowe i włoskie, wiórki kokosowe;
  • warzywa – boćwina, bób, buraki, groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka (korzeń i liście), szczaw, szpinak, brokuły, brukselka, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczypiorek;
  • owoce – porzeczki czarne, porzeczki białe, porzeczki czerwone, poziomki, maliny, awokado oraz owoce suszone (morele, śliwki, figi, daktyle, rodzynki, jabłka);
  • nasiona roślin strączkowych – fasola, groch, soczewica, soja oraz kiełki soczewicy i soi.

Pokrzywa na anemię

Co jeść przy anemii? Innym naturalnym składnikiem, który pomaga w leczeniu anemii jest pokrzywa – bogata w żelazo i witaminę C, która sprawia, że organizm dobrze przyswaja ten pierwiastek. Jeżeli mamy taką możliwość, spróbujmy zerwać świeżą pokrzywę ze sprawdzonego, bezpiecznego źródła i zrobić z niej sok. Będziemy wówczas pewni, że nie jest on w nawet najmniejszym stopniu przetworzony. Już 2 łyżki soku z pokrzywy dziennie sprawią, że poczujemy się lepiej.

Anemię możemy łatwo wyleczyć, jednak niezbędna jest do tego odpowiednio dobrana dieta dla anemika. Suplementacja żelaza preparatami przepisanymi przez lekarza nie wystarczy, jeśli będziemy źle się odżywiać. Źle zbilansowana dieta oraz niedobór ważnych dla organizmu pierwiastków i witamin, zawsze będą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Stosowanie odpowiedniej diety w anemii sprawi, że wyniki wrócą do normy, utrzymamy wskazany poziom żelaza nawet po zakończeniu leczenia farmakologicznego i zaczniemy naprawdę dobrze się czuć.