Jak poprawnie podgrzewać dietę pudełkową?

Decyzja zapadła! Chcesz o siebie zadbać i decydujesz się na usługę cateringu dietetycznego. Proste, prawda? Zamawiasz, otrzymujesz posiłki pod drzwi, lub do biura, zjadasz, pamiętasz o dobrych nawykach fizycznych, unikasz stresu, dużo ćwiczysz, dobrze śpisz i masz pozytywne nastawienie do innych ludzi, jak i całego świata. Ale – momencik! Przecież trzeba… odgrzać te posiłki. Zapewne wolisz zjeść np. gniocchi z pieczonym łososiem na sosie koperkowym na ciepło, prawda? Dieta pudełkowa – jak ją podgrzewać? Zobacz sprawdzone metody, jak odgrzewać catering dietetyczny, aby posiłki nie straciły dobrego smaku!

Co znajdziesz w artykule?

Dieta pudełkowa – jak podgrzewać?

Catering dietetyczny jest kojarzony powszechnie z hasłem diety pudełkowej. Prosto do Twojego domu lub do pracy są dostarczane Ci pełnowartościowe posiłki. Dzieje się to w najprostszy możliwy sposób – w specjalnie stworzonych, szczelnie zamkniętych, w pełni atestowanych pojemnikach przeznaczonych do przechowywania i podgrzewania żywności. Zapewne wyobrażasz sobie, że dostajesz cały zestaw posiłków i zastanawiasz się: „OK, ale jak to teraz podgrzać”?

Mikrofalówka – czy taki sposób odgrzewania jest zdrowy?

Tak jest to naprawdę świetny sposób na odgrzewanie dań w diecie pudełkowej. Dlaczego?

    • bo kuchenki mikrofalowe są bezpieczne, zdrowe i zapewniają zachowanie wszystkich wartości odżywczych odgrzewanych dań.
    • jest to rozwiązanie wygodne i szybkie. Wystarczy włączyć odpowiedni program, na odpowiednią ilość czasu i możesz śmiało skupić się w tym czasie na innych obowiązkach
    • i… kuchenkę mikrofalową znajdziesz praktycznie wszędzie. Coraz częściej pojawia się ten sprzęt w naszych domowych kuchniach, a co najważniejsze – znaleźć je można niemal w każdym miejscu pracy, przez co zapewnione mamy stałe, regularne i przede wszystkim ciepłe posiłki w ciągu całego dnia.

Jak odgrzewać posiłki w mikrofalówce?

Żeby poprawnie odgrzać posiłki diety pudełkowej należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Stosowanie się do nich pozwala na zachowanie nie tylko walorów smakowych serwowanych dań, ale przede wszystkim pozwala na utrzymanie ich wartości zdrowotnych. Bo przecież na tym nam zależy najbardziej. Dlatego warto:

  • ustawić odpowiedni program w kuchence mikrofalowej, zgodny z zaleceniami, jak i własnymi preferencjami dotyczącymi temperatury zjadanych posiłków. Dostarczane dania, jeśli tego wymagają, już były oddane obróbce termicznej, dlatego wystarczy je podgrzać i gotowe!
  • Przed naciśnięciem przycisku start na mikrofalówce, warto ponacinać nożykiem folię zgrzaną termicznie z opakowaniem. Folia ta nie tylko zabezpiecza posiłki przed zmieszaniem, czy rozlaniem w trakcie transportu, ale zapewnia odpowiednie warunki do odgrzewania właśnie w mikrofalówce. Dzięki niej dania zachowują walory smakowe i wartość odżywczą. Co jest ważne – dania nie przesuszają się, czego obawia się wiele osób wkładając posiłki do mikrofalówki. 
  • Jeśli posiłek składa się z różnych elementów, z których część nie może zostać podgrzana, np. sos, sałatka lub chrupkie warzywa, należy je przelać lub wysypać zawartość do innego pojemnika, a resztę można bez obaw umieścić w mikrofalówce. Dzięki temu podgrzejesz te elementy, które muszą być ciepłe, a pozostałe elementy dodasz tuż przed zjedzeniem posiłku.

Czy dietę pudełkową można podgrzewać tylko w mikrofalówce?

Dieta pudełkowa – jak ją podgrzewać? Jeśli nie masz dostępu do mikrofalówki, możesz śmiało dostarczone dania podgrzewać na kuchence (gazowej, ceramicznej lub indukcyjnej) na patelni lub w garnku. Wybierając każdy z powyższych sposobów, zachowasz wartość odżywczą dania i jego walory smakowe.

Przy podgrzewaniu diety pudełkowej na kuchence trzeba jedynie pamiętać, żeby go nie przypalić. Warto lekko podlać wodą dane posiłki, przykryć przykrywką i grzać na wolnym ogniu (w niskiej temperaturze), żeby zapewnić posiłkom odpowiednią temperaturę i zmniejszyć ryzyko przypalenia posiłku.

Możesz skorzystać również z piekarnika. Ważne, żeby posiłki wyjąć z plastikowego opakowania i przełożyć na papier do pieczenia, lub do żaroodpornego naczynia. Jeśli posiadasz piekarnik konwekcyjny, czyli umożliwiający zastosowanie pary wodnej z zachowaniem termoobiegu, możesz włożyć swoje pudełko w całości.

Pełnowartościowe posiłki cateringu dietetycznego po podgrzaniu

Jak widzisz, niewiele wystarczy, by cieszyć się w pełni zdrowymi, zbilansowanymi dietetycznie i dostosowanymi do Twoich wyjątkowych potrzeb posiłkami. Gdy dania zostaną Ci dostarczone pod drzwi, wystarczy je w odpowiednim momencie odpowiednio podgrzać, by w pełni korzystać z ich wartości odżywczych i niewątpliwych walorów smakowych. Wystarczy, że będziesz mieć pod ręką mikrofalówkę, a jeśli wolisz skorzystać z bardziej tradycyjnych rozwiązań, łatwo i szybko poradzisz sobie z podgrzaniem dań na kuchence lub w piekarniku. Smacznego i do dzieła!

Zobacz również, czy dieta pudełkowa jest dla wszystkich.