Problemy z koncentracją, przewlekłe uczucie zmęczenia, wzdęcia, zaparcia, trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, alergie skórne. To najczęściej występujące objawy, które mogą wskazywać na nietolerancję pokarmową. Wzrost świadomości społecznej oraz zainteresowania relacją pomiędzy sposobem żywienia a samopoczuciem i zdrowiem spowodował, że coraz więcej osób z uwagą przygląda się swojej diecie i stara się wykluczyć z niej szkodliwe dla siebie produkty.
W jaki sposób można zdiagnozować nietolerancje pokarmowe? I dlaczego należy uwzględnić je w swojej diecie? Zapraszamy do lektury!

Badania na nietolerancje pokarmowe

Coraz więcej osób ma świadomość, w jak dużym stopniu codzienna dieta wpływa na dobre samopoczucie oraz prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Niepokojące objawy, takie jak ciągłe uczucie zmęczenia, bóle głowy, bóle brzucha, wzdęcia, mdłości czy problemy skórne, mogą być wskazaniem do diagnostyki w kierunku nietolerancji pokarmowej. Ma ona miejsce w przypadku, kiedy w przewodzie pokarmowym brakuje określonego enzymu odpowiedzialnego za metabolizm konkretnego składnika w diecie.

Jak zbadać nietolerancję pokarmową?

Jeśli wymienione powyżej objawy pojawiają się po spożyciu pokarmu, istnieje duże prawdopodobieństwo alergii, nietolerancji bądź nadwrażliwości niealergicznej. Niepokojące objawy mogą mieć źródło również w niezdiagnozowanej chorobie, nieodpowiednio zbilansowanej diecie lub zaburzonej mikroflorze jelitowej.

Najczęściej występujące nietolerancje pokarmowe to:
nietolerancja laktozy,
-fruktozy,
-sorbitolu,
-ksylitolu,
-histaminy

Jak sprawdzić nietolerancję pokarmową?

Warto mieć na uwadze, że nietolerancja często bywa mylona z alergią, która może dawać podobne objawy, ale ma podłoże w układzie immunologicznym. Jak zbadać nietolerancję pokarmową? Obecnie badania w tym kierunku można bez problemu wykonać w wielu laboratoriach medycznych i punktach diagnostycznych. Dostępne są również specjalne testy, które można wykonać samodzielnie w domu. Podczas badania sprawdzana jest tolerancja organizmu na popularne składniki występujące w żywności. Wiele testów zawiera nawet do 280 składników pokarmowych. Niestety, nie wszystkie tego typu testy są uznawane za miarodajne przez międzynarodowe towarzystwa alergologiczne.

Jakie są miarodajne badania na nietolerancje pokarmowe?
-testy oddechowe,
-badania krwi, podczas którego wykonuje się między innymi pomiar aktywności określonych enzymów,
-testy prowokacji i eliminacji poszczególnych składników pokarmowych.

Najczęstszymi objawami nietolerancji pokarmowej są:
-wzdęcia,
-bóle brzucha,
-mdłości,
-biegunki.

Charakterystyczne objawy wiążą się z nietolerancją histaminy. Są to:
-zaczerwienienie oraz świąd skóry,
-wysypka na skórze,
-wodnisty katar,
-ból głowy,
-kichanie,
-łzawienie i swędzenie oczu.


Dieta na nietolerancje pokarmowe


Badania na nietolerancje pokarmowe mają ważne znaczenie dla poprawy zdrowia, jak również samopoczucia. W przypadku stwierdzenia nietolerancji na określony składnik, należy bezwzględnie wyeliminować z diety wszystkie produkty, które go zawierają. Przykładem jest dieta bezglutenowa, wymagająca odstawienia nie tylko wszystkich produktów zbożowych, ale również tych, do których gluten może być dodawany jako zagęstnik. Pamiętaj jednak, aby polegać wyłącznie na miarodajnych badaniach. Nieuzasadniona eliminacja niektórych składników diety może zwiększyć ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, co z kolei może znaleźć odzwierciedlenie w zdrowiu psychicznym.