Ser kozi jest bardzo bogaty w wartości odżywcze, dlatego polecany jest on wszystkim osobom chcącym się zdrowo odżywiać. Mleko kozie jest ogromnie wartościowe między innymi dlatego, iż kozy są niezwykle zdrowymi zwierzętami. Naukowcy twierdzą, iż potrafią one lepiej bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Maja również zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogą przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, iż sery kozie są niebywale zdrowe i łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Sery kozie zawierają wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze: białko, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B i A.
Stanowią również skarbnicę mikroelementów tj: wapń, fosfor, magnez czy potas.
Jedna szklanka mleka koziego dostarcza nam aż 33 proc. dziennego zapotrzebowania wapnia oraz 17 proc. dziennego zapotrzebowania białka.
Ser kozi jest praktycznie dla każdego! Powinny go jeść młode osoby chcące cieszyć się kondycją jak i starsze. Naukowcy twierdzą iż przetwory kozie mają pozytywny wpływ na choroby takie jak: anemia, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma, egzema, ostry katar żołądka i jelit.
Regularne spożywanie przetworów z koziego mleka chroni przez zawałami, chorobami układu krążenia oraz sprzyja w obniżeniu złego cholesterolu we krwi.
Sery kozie zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego dlatego są lepiej przyswajalne u osób z jej nietolerancją. Dodatkowo sery kozie posiadają znacznie mniejszą zawartość kazeiny, która jest przyczyną wielu uczuleń.
Sery kozie są bardzo zdrowe i coraz częściej popularne na naszych stołach. Podpowiadamy zatem jak je podawać, by cieszyć się w pełni ich smakiem.
SER TYPU CAMEMBERT
Pokryty jest warstwą białej pleśni. Ma lekko wyczuwalny kozi aromat. Najlepiej smakuje z razową bułką.
A’LA MOZZARELLA
Młody kozi ser przypominający nieco mozzarellę świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek.
ŻÓŁTE SERY
Nadają się idealnie do kanapek orz pikantnych tart warzywnych.
Podane z kawałkiem gruszki lub suszonymi pomidorami będą prostą, a jednocześnie wykwintną przekąska.
TWAROGI
Można przygotować z nich sernik ( zarówno w wersji słodkiej jak i pikantnej ) oraz farsz do pierogów. Można również serwować jako twarożek śniadaniowy.
SERY PLEŚNIOWE
Mają delikatny posmak orzechów lub migdałów. Wspaniale smakują na ciepło z dodatkiem konfitury żurawinowej.