Ciesząca się bardzo dobrą sławą, zwłaszcza wśród miłośników zdrowego odżywiania, morwa biała jest drzewem liściastym o niezwykle cennych właściwościach. Ze względu na zawarte w niej liczne substancje aktywne, często wykorzystuje się ją w przemyśle farmaceutycznym. Właściwości lecznicze tej rośliny kryją się zarówno w jej owocach, jak i w nasionach, liściach, a nawet w korze. Czy morwa biała jest wskazana i bezpieczna dla każdego? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej o tym niezwykłym drzewie!

Morwa biała – właściwości zdrowotne

Aż trudno uwierzyć, że jedna roślina może posiadać aż tak wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Ze względu na wysoką zawartość związków aktywnych, liście morwy białek często są wykorzystywane między innymi w ziołolecznictwie. Przygotowuje się z nich napary, które można już kupić w wielu sklepach spożywczych. Często stosowane są również świeże lub suszone owoce.

Dlaczego morwa biała jest tak wyjątkowa? Wyróżnia się przede wszystkim zawartymi w niej flawonoidami takimi jak kwercetyna, kemferol, rutyna oraz antocyjany. Są to cenne dla zdrowia substancje aktywne o szerokim działaniu prozdrowotnym. Ponadto morwa biała zawiera kwas askorbinowy oraz podstawowe składniki odżywcze – białko, tłuszcze oraz węglowodany.

Morwa biała – na co jest polecana? Zastosowanie morwy białej

Dzięki licznym substancjom aktywnym, morwa biała może pochwalić się niezwykle szerokim zakresem właściwości, a co za tym idzie, znajduje wiele zastosowań w lecznictwie i nie tylko.
Morwa biała – zastosowanie:

  • do płukania przy stanach zapalnych gardła
  • przy leczeniu chorób dróg oddechowych
  • w celu łagodzenia stanów zapalnych w organizmie
  • przy leczeniu białaczki – wykazano, że morwa biała posiada działanie cytotoksyczne na komórki ludzkiej białaczki
  • przy nadciśnieniu (obniża ciśnienie tętnicze krwi)

To jeszcze nie wszystkie korzystne właściwości, jakie posiada morwa biała. Na co jeszcze można ją stosować? Wykazano, że roślina ta ma działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Sprawdzi się zatem przy infekcjach różnego typu. Ponadto, morwa biała zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz rozwoju Alzheimera, a zatem może być stosowana w profilaktyce tych chorób.
Kolejną bardzo ważną cechą morwy białej jest działanie obniżające poziom glukozy we krwi. To właśnie ta cecha w głównej mierze spopularyzowała tą wyjątkową roślinę. Ze względu na właściwości obniżające poziom glukozy, morwa biała znajduje zastosowanie przy cukrzycy typu II, insulinooporności, a także chorobach metabolicznych oraz otyłości. Zawarte w niej związki spowalniają wchłanianie glukozy oraz zmniejszają aktywność enzymów, które biorą udział w jej metabolizmie.
Morwa biała posiada jeszcze jedną zaletę, która przyczynia się do jej popularności. Ma pozytywny wpływ na wygląd skóry, zwiększa jej elastyczność, wyrównuje koloryt, a także spowalnia procesy starzenia się. Ze względu na zawarte w sobie flawonoidy, wspiera również funkcje ochronne skóry. Dzięki tym właściwościom, znajduje zastosowanie w branży kosmetycznej.

Morwa biała a tarczyca

Czy osoby cierpiące na choroby tarczycy, mogą bez obaw spożywać morwę białą? Roślina ta jest bezpieczna dla osób z Hashimoto lub niedoczynnością tarczycy, a dodatkowo wspomaga pracę tego gruczołu. Picie herbaty z morwy białej przynosi zatem korzyści zdrowotne również osobom chorującym na tarczycę.

Czy morwa biała jest bezpieczna dla każdego?

Biorąc pod uwagę tak liczne i korzystne właściwości morwy białej, można by pomyśleć, że jest to roślina odpowiednia praktycznie dla każdego. Po pierwsze, zawiera szeroki wachlarz przeciwutleniaczy, które wspierają leczenie i profilaktykę wielu chorób. Po drugie, roślina ta może być pomocna przy zrzucaniu nadwagi – morwa biała doskonale sprawdza się jako zioła na odchudzanie.
Chociaż większość ludzi może stosować ją bez obaw, istnieją również przeciwskazania, o których należy pamiętać.
Przede wszystkim, morwa biała nie jest zalecana do samodzielnego stosowania przez osoby chorujące na cukrzycę, zwłaszcza przy jednoczesnym przyjmowaniu leków i bez konsultacji lekarskiej. Samodzielne przyjmowanie morwy białej w takiej sytuacji może prowadzić do hipoglikemii. Do jej głównych objawów należy osłabienie organizmu, nadmierna potliwość, drżenie ciała oraz poczucie głodu.

Należy również wiedzieć, że morwa biała może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Z tego względu w przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków, należy skonsultować możliwość zastosowania morwy z lekarzem. Istnieje również ryzyko, że morwa biała wywoła reakcję alergiczną. U niektórych osób mogą pojawić się również skutki uboczne w postaci problemów jelitowych takich jak zaparcia lub wzdęcia.

Podobnie jak inne zioła, morwa biała nie może być stosowana bez ograniczeń. Nie jest też wskazane stosowanie jej przez cały czas, zalecane jest, aby robić przerwy w jej przyjmowaniu.

Morwa biała – herbata, tabletki czy owoce?

W sklepach ze zdrową żywnością, a niekiedy również w zwykłych sklepach spożywczych, bez trudu można kupić morwę białą w różnych postaciach. Wybór odpowiedniej formy zależy od indywidualnych predyspozycji oraz upodobań. Miłośnikom słodkich przekąsek przypadną do gustu suszone owoce morwy białej, z kolei amatorom zdrowych, ziołowych napojów niewątpliwie zasmakuje biała morwa herbata. Dużą popularnością cieszą się również preparaty zawierające w swoim składzie wyciąg z morwy białej oraz inne zioła o właściwościach zdrowotnych. Dla cukrzyków najbezpieczniejszą formą jest napar z suszonych liści.
Dieta optymalna może zostać wzbogacona o morwę białą, która przyniesie organizmowi cały szereg korzyści i pozytywnie wpłynie na zdrowie, wygląd skóry, a także utrzymanie prawidłowej masy ciała. Pamiętajmy jednak o tym, że w przypadku cukrzycy, insulinooporności czy przy zażywaniu jakichkolwiek leków, spożywanie morwy białej najlepiej skonsultować z lekarzem.