ABC odporności w ciąży. Czy catering dietetyczny to dobry sposób, aby ją zbudować?

Podczas ciąży, kwestia dbania o odporność zyskuje szczególnego znaczenie. Przyszłe mamy często obawiają się, że przechodzone przez nie choroby mogą wpływać na zdrowie dziecka. Nie są to bezpodstawne obawy – każda choroba może mieć negatywne konsekwencje dla rozwijającego się maluszka. Z tego względu warto dbać o wzmocnienie swojej odporności dla zachowania zdrowia przez cały okres ciąży. Czy catering dietetyczny to dobry sposób, aby poprawić swoją odporność? Zapraszamy do lektury!

Dlaczego warto dbać o odporność w ciąży?

Dziecko w brzuchu mamy rozwija się prawidłowo, jeśli ma ku temu odpowiednie warunki. Osłabiony wskutek choroby organizm przyszłej mamy może nie dostarczać dziecku wszystkiego, co niezbędne dla zdrowego rozwoju. Co więcej, niektóre choroby mogą być zagrożeniem dla dziecka. Dodatkowym utrudnieniem dla mam jest fakt, że w ciąży nie można przyjmować wielu leków. To kolejny powód, dla którego zachowanie odporności w tym okresie nabiera szczególnego znaczenia.

Na co należy zwrócić uwagę podczas ciąży, by zachować zdrowie i zadbać o odporność organizmu?

Podstawą dbania o zdrowie i odporność organizmu jest pełnowartościowa i prawidłowo zbilansowana dieta. Przyszła mama powinna trzymać się podstawowych zasad, które warunkują zdrowe odżywianie w ciąży. Jakie to zasady? Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich:
• spożywanie regularnych posiłków. Lepiej jeść częściej i mniej, niż spożywać obfite posiłki w dużych odstępach czasu. Mniejsze porcje są szczególnie wskazane dla osób, u których występują dolegliwości układu pokarmowego.
• stosowanie urozmaiconej diety bogatej w różnorodne warzywa i owoce
• zredukowanie lub eliminacja produktów z białej, przetworzonej mąki pszennej, na rzecz produktów pełnoziarnistych, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Błonnik jest ważnym elementem diety kobiety ciężarnej ze względu na jego korzystny wpływ na rozwój mikroflory bakteryjnej jelit, która z kolei odgrywa ważną rolę w układzie pokarmowym, chroniąc przed mikroorganizmami chorobotwórczymi. Co więcej, zdrowa mikroflora jelitowa ma korzystny wpływ na nastrój, ponieważ to w jelitach powstają hormony oraz neuroprzekaźniki takie jak serotonina, dopamina czy glutamina, które są odpowiedzialne za dobry nastrój. Aby błonnik mógł właściwie spełniać swoją funkcje, konieczne jest odpowiednie nawadnianie organizmu, co pozwoli zapobiec zaparciom. Najlepszym źródłem błonnika pokarmowego są makarony pełnoziarniste, chleby razowe, kasze, warzywa i owoce, brązowy ryż, a także płatki owsiane i żytnie.
• codzienne dostarczanie organizmowi kwasów omega 3. Posiadają one właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu potrafią z wysoką skutecznością zapobiegać chorobom, również tym, które zaczęły już się rozwijać w organizmie. Kwasy omega 3 przynoszą cały szereg korzyści zdrowotnych. Mają korzystny wpływ na rozwój układu nerwowego maluszka, a dodatkowo dbają o dobre samopoczucie przyszłej mamy. Te wyjątkowe kwasy tłuszczowe można znaleźć między innymi w orzechach, żółtkach jaj, tłuszczach roślinnych, a także w rybach morskich.
• Całkowita eliminacja z diety tych składników, które niosą ryzyko zakażenia mikrobiologicznego. Niebezpieczne dla zdrowia dziecka mikroorganizmy mogą znajdować się w niepasteryzowanych produktach mlecznych (np. serach pleśniowych), surowych jajach oraz surowych owocach morza.

W jaki jeszcze sposób możesz wspierać odporność organizmu w ciąży?

Zróżnicowana, bogata w warzywa, owoce i zdrowe kwasy tłuszczowe dieta to już ogromny krok w drodze do silnej odporności. Możesz zapewnić swojemu organizmowi jeszcze lepszą ochronę, sięgając po produkty oraz składniki, które są znane ze swoich wyjątkowych właściwości prozdrowotnych. Są to np.:
• kiszonki i produkty fermentowane. Ich szczególne działanie jest efektem bogatej zawartości probiotyków, które są szalenie ważne dla zdrowej mikroflory jelitowej oraz prawidłowej pracy układu pokarmowego. Ich pracę można porównać do działania „tarczy obronnej”, które skutecznie chroni przed niebezpiecznymi bakteriami i innymi patogenami. Do tej kategorii produktów zaliczają się między innymi takie produkty jak kiszona kapusta, kiszone ogórki maślanka, jogurt oraz kefir.
• produkty bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, a dodatkowo wspiera wiele kluczowych procesów życiowych. Cennym źródłem witaminy C są porzeczki, dzika róża, owoce cytrusowe, papryka, kiwi, a także kiszonki.
• ryby, które zawierają ważną dla zdrowia witaminę D. Podczas lata, organizm samodzielnie produkuje witaminę D przebywając na słońcu, natomiast zimą, kiedy słońca jest mniej, zalecana jest suplementacja.
• antyoksydanty, do których należy np. witamina A i E. Składniki te chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który jest wywoływany między innymi przez zanieczyszczone powietrze, przetworzoną żywność oraz codzienny stres. Antyoksydanty występują w dużych ilościach w pomarańczowych i żółtych owocach, jajach, rybach i olejach.
• cynk i selen. Wspomniane składniki mineralne znajdziesz np. w kaszy gryczanej, pestkach dyni, serach, rybach oraz w orzechach.

Czy catering dietetyczny to dobry sposób na wzmocnienie odporności?

Opracowany specjalnie dla kobiet w ciąży, catering dietetyczny dostarcza zbilansowaną dietę bogatą w niezbędne witaminy oraz składniki mineralne. A zatem jest to doskonały sposób na wzmocnienie odporności, jak również ogólnego zdrowia przyszłej mamy i rozwijającego się maluszka. Dzięki cateringowi dietetycznemu, nie musisz przejmować się tym, czy dostarczasz sobie i dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych. Co więcej, nie tracisz czasu na zakupy i przygotowywanie posiłków. Wybierając nasz catering dietetyczny dla kobiet w ciąży masz pewność, że nie zawiera on składników, które mogłyby zagrażać zdrowiu maleństwa.