Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy, a naukowcy i dietetycy nie ustają w sporach – zdrowa, czy nie?
Czy kawa szkodzi? Zalety i wady
Tradycyjna kawa podnosi ciśnienie, rozszerza naczynia krwionośne, przyspiesza metabolizm i pobudza umysł. Oprócz kofeiny, kawa zawiera też antyoksydanty, które spowalniają starzenie i działają przeciwnowotworowo. Niestety picie kawy pobudza wydzielanie insuliny przez trzustkę, a pita codziennie w większych ilościach uzależnia. Na pewno powinny z niej zrezygnować osoby cierpiące na zapalenie czy wrzody żołądka, choroby jelit oraz nadciśnienie.
Najlepsza jest kawa ziarnista, zmielona tuż przed podaniem i przygotowana np. w kawiarce. Nie polecamy kawy rozpuszczalnej – została poddana długiej obróbce technologicznej i po części utraciła swoje właściwości. Często też wzbogacana jest sztucznymi dodatkami.
Zdrowe zamienniki kawy
Najzdrowszym zamiennikiem kawy tradycyjnej jest kawa zbożowa lub z cykorii – nie zawierają one kofeiny i posiadają więcej zalet zdrowotnych (np. dostarczają błonnik i obniżają poziom cholesterolu).
Zobacz również na czym polega dieta bezglutenowa!