Alkohol w naszym życiu to temat trudny i budzący kontrowersje. Zapewne wszyscy słyszeli o szkodliwym działaniu alkoholu i jego negatywnym wpływie na nasze zdrowie. Uczono nas tego w szkołach, a w sklepach przy półkach z różnymi trunkami procentowymi są wywieszone tabliczki ostrzegające nas przed skutkami spożycia. Ale jednak z jakiejś przyczyny większość sięga po alkohol i to lubi. Bo rozluźnia, bo poprawia nastrój, bo pasuje do posiłku. Powodów jest dużo. I co dalej? Czy rzeczywiście możemy sobie pozwolić na dawkę alkoholu od czasu do czasu? Czy faktycznie lampka czerwonego wina nie zaszkodzi? A co, jeśli akurat jesteś na diecie? Odpowiedzmy sobie wprost – chociaż może to budzić opór – tak, nadmiar alkoholu na diecie jest szkodliwy.
Spis treści
- Alkohol na diecie – dlaczego jest niebezpieczny?
- Czy można pić alkohol na diecie?
- Jaki alkohol można pić na diecie?
- Alkohol i dieta – co jest dla Ciebie ważniejsze?
Alkohol na diecie – dlaczego jest niebezpieczny?
Napoje alkoholowe są to napoje zawierające etanol (alkohol etylowy) w różnym stężeniu, co ujmowane jest procentowo. Etanol spożywczy powstaje wskutek procesów fermentacyjnych głównie roślin uprawnych: ziemniaków, buraków cukrowych, zbóż. Produkcja i spożywanie napojów alkoholowych jest znana ludzkości od wieków, niezależnie od kultury czy kontynentów. Przez stulecia był obecny w życiu ludzi, co spowodowało, że jesteśmy przyzwyczajeni do faktu, że jest powszechnie dostępny i że się go powszechnie pije.
Jednak alkohol spożywczy jest substancją silnie uzależniającą i toksyczną (zgodnie z wykładnią Światowej Organizacji Zdrowia). Owszem, zakłada się, że można przyjmować bezpieczne dawki alkoholu: dla mężczyzn są to 4 dawki, a dla kobiet 2 – przyjmowane dziennie, maksymalnie 5 dni w tygodniu z dwudniową przerwą. Jedna dawka to ok. 10 g czystego alkoholu, co ma swoje odzwierciedlenie np. w 250 ml piwa o zawartości alkoholu 5%, 100 ml wina o zawartości 12%, czy 30 ml wódki o zawartości 40%. Jednak główne niebezpieczeństwo, wynikające bezpośrednio z jego uzależniającego charakteru, to nadmiar spożycia alkoholu, a to już rodzi poważne implikacje. Właśnie z tego względu większość lekarzy i dietetyków zaleca całkowitą rezygnację z picia alkoholu na diecie, bo długofalowo może on wywołać szereg negatywnych efektów.
Wpływ alkoholu na nasze zdrowie
Nadmierne spożywanie alkoholu na diecie i nie tylko może wywoływać następujące problemy zdrowotne:
- choroby nowotworowe – alkohol drażniąc błony śluzowe całego przewodu pokarmowego, osłabia je i powoduje, że są one bardziej wrażliwe na wchłanianie innych substancji szkodliwych pochodzących z pokarmu, smogu, dymu papierosowego. Najczęstsze nowotwory to rak wątroby, trzustki czy jelita grubego;
- depresja i inne zaburzenia neurologiczne – zwyczajowo uznaje się, że alkohol poprawia nastrój, jednak jego nadmiar prowadzi do procesów upośledzających funkcjonowanie układu nerwowego, co może skutkować depresją, czy np. utratą pamięci;
- choroby układu krwionośnego – ryzyko wzrostu ciśnienia tętniczego, groźba udaru oraz schorzeń mięśnia sercowego;
- osłabienie odporności – układ odpornościowy przechodząc w tryb przeciwzapalny, związany z podrażnieniami, bólem, czy zmianą metabolizmu, pozostaje znacznie osłabiony;
- bezsenność – alkohol zaburza funkcjonowanie całego organizmu, co wpływa na równowagę snu. Owszem, ułatwia zasypianie, ale zdecydowanie upośledza jakość snu oraz odpoczynku. To wywołuje zmęczenie oraz zaburzenie rytmu snu;
- problemy z libido i sprawnością seksualną – problem dotyczy nie tylko erekcji, ale destabilizujący charakter nadmiernego spożywania alkoholu może wpływać na poziom libido u obu płci.
Czy można pić alkohol na diecie?
Odpowiadając bardzo krótko: tak, ale pamiętajmy o umiarze. Kieliszek wina wypity raz na dwa tygodnie nie zniweczy naszych wypracowanych efektów diety, ale trzeba mieć świadomość, że częste picie alkoholu, a zwłaszcza w nadmiarze, wywołać może nie tylko wcześniej wskazane choroby, ale także ma poważny wpływ na metabolizm naszego organizmu. Zanim skusisz się na alkohol, miej świadomość, że wpłynie on na Twój organizm. Główne niebezpieczeństwa spożywania alkoholu, również w czasie stosowania różnych diet, to:
- puste kalorie! – alkohol jest bardzo kaloryczny, ale pozbawiony jest przy tym jakichkolwiek składników odżywczych. Pijąc alkohol, musisz wiedzieć, że ilość kalorii, które wraz z nim dostarczasz, wlicza się w Twój cały bilans kaloryczny. Jeśli jesteś na diecie, to po spożyciu alkoholu konieczne będzie zredukowanie kalorii z innych produktów, a to z kolei pozbawi nas zaplanowanych do przyjęcia składników odżywczych z nich pochodzących. Co więcej, alkohol nie nasyca. Przykładowo 250 kcal po spożyciu 2 kieliszków słodkiego czerwonego wina nie zaspokoi naszych potrzeb żywieniowych tak, jak 250 kcal shake’a warzywnego.
Przykładowe wartości kaloryczne dla alkoholi:
500 ml jasnego piwa – 250 kcal 500 ml piwa smakowego lub z sokiem – nawet 350 kcal 120 ml czerwonego wina słodkiego – 128 kcal 120 ml białego wina wytrawnego – 79 kcal 50 ml czystej wódki – 110 kcal 150 ml drinku typu pinacolada – 220 kcal |
- zwiększony apetyt – efekt picia napojów alkoholowych, to wzrost łaknienia na jedzenie. Dzieje się tak zwłaszcza w przypadku piwa, ponieważ posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny, co skutkuje poważnymi zmianami poziomu cukru we krwi i szybko stajemy się po piwie głodni. Dodatkowo, będąc “pod wpływem” procentów, trudniej w takich sytuacjach o samokontrolę, więc chcemy wciąż więcej;
- zmiana metabolizmu – pijąc alkohol na diecie możesz łatwo przytyć. Poza powyższymi, jest to spowodowane także faktem, że organizm przestawia się na tryb metabolizowania energii pochodzącej z alkoholu, a energia z posiłków jest magazynowana w najszybszy możliwy sposób – w postaci tkanki tłuszczowej. Co więcej, spowolnieniu ulega sam proces “spalania” tłuszczów, a odwodnienie organizmu ułatwia pozbywanie się niezbędnych mikroelementów.
Jaki alkohol można pić na diecie?
Mimo ogólnie negatywnych efektów picia alkoholu, to jednak czasem zdarzy się, że jednak będziemy chcieli się go napić. Jaki alkohol pić na diecie, by nie zniweczyć jej efektów??
- jeśli już pijesz, to wybieraj wino wytrawne – jest ono najmniej kaloryczne, a czerwone zawiera sporą ilość antyoksydantów;
- nie przesadzaj z ilością alkoholu, a jeśli go spożywasz, pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu;
- unikaj przekąsek – nie podjadaj między posiłkami, częste przekąski prowadzą do negatywnych skutków dla Twojej diety, tak jak duże i częste dawki alkoholu;
- nie pij słodkich napojów – zamiast coli, czy soku wybierz wodę;
- będąc na diecie, postaraj się zachować wyznaczony bilans energetyczny.
Alkohol i dieta – co jest dla Ciebie ważniejsze?
Czy można pić alkohol na diecie? Alkohol nie ma żadnych wartości odżywczych zwłaszcza w nadmiernych ilościach i zawsze pozostawia ślad w organizmie, szczególnie w większej ilości może doprowadzić organizm do licznych chorób. Alkohol ma ogromne znaczeniezwłaszcza, gdy jesteś na diecie, gdzie istotne są nie tylko kaloryczność potraw, ale i ich jakość. Pamiętaj o umiarze i rozwadze. Jeśli masz ochotę na alkohol – wybierz czerwone wino wytrawne. Przede wszystkim jednak pamiętaj o celu swojej diety – zdrowe ciało i zdrowy duch.