Nie od dziś wiadomym jest, że prawidłowo zbilansowana, urozmaicona dieta to fundament zdrowia, witalności oraz dobrego samopoczucia. Każdego dnia spotykamy się z licznymi informacjami dotyczącymi różnych metod odżywiania, cudownych receptur na odchudzanie czy wyleczenie chorób. Niektóre z nich obiecują uzyskanie szybkich efektów, takich jak zrzucenie zbędnych kilogramów w krótkim czasie. Pod wpływem tego rodzaju obietnic, wiele osób ulega pokusie i rozpoczyna prawdziwą rewolucję żywieniową w swoim życiu. Jednym z ostatnich trendów dietetycznych jest Low Carb, czyli dieta ograniczająca węglowodany. Przyjrzyjmy się bliżej, na czym polega ta metoda odżywiania i czy jest bezpieczna dla zdrowia.
Dieta niskowęglowodanowa i jej wpływ na zdrowie
Dieta Low Carb kładzie nacisk na ograniczenie węglowodanów w codziennym menu. Osoby zainteresowane tą dietą często zastanawiają się, czy taki sposób odżywiania jest bezpieczny i czy warto go zastosować.
Z uwagi na stosunkowo restrykcyjne zasady, dieta Low Carb należy do diet eliminacyjnych, które wykluczają duże grupy produktów. Należy pamiętać o tym, że każda dieta eliminacyjna powinna być skonsultowana z lekarzem i dietetykiem. Nie ulega wątpliwości, że stosowana dieta ma istotny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. U każdego z nas, zapotrzebowanie na poszczególne składniki jest nieco inne. Wpływ na to ma wiele czynników – wiek, waga, płeć, aktywność fizyczna, rodzaj pracy itp. Ogólnie rzecz biorąc, potrzeby organizmu człowieka są w przybliżeniu podobne i każdy z nas potrzebuje tych samych składników, aby sprawnie funkcjonować.
Węglowodany należą do najważniejszych grup produktów żywieniowych. W prawidłowo zbilansowanej diecie, stanowią ponad połowę dziennego jadłospisu. To właśnie one dostarczają organizmowi energii niezbędnej dla prawidłowej pracy mięśni oraz mózgu, dlatego ich rola w diecie jest znacząca.
Czy dieta bez węglowodanów jest zdrowa? Wykluczenie węglowodanów prostych, których nadmiar może powodować szereg zaburzeń w organizmie, jest wręcz wskazane. Spożywanie zbyt dużej ilości cukrów prostych, w tym sacharozy, może prowadzić do otyłości, która z kolei niesie ze sobą kolejne powikłania. Zgodnie z aktualną wiedzą, otyłość jest odpowiedzialna za ponad 200 powikłań zdrowotnych. Z tego względu węglowodany proste należy ograniczyć do minimum.
Dieta niskowęglowodanowa lub całkowicie pozbawiona węglowodanów nie jest polecanym przez dietetyków i lekarzy rozwiązaniem. W praktyce okazuje się, że jest ona również bardzo trudna do zrealizowania. Należy mieć na uwadze, że węglowodany złożone pełnią nie tylko funkcje energetyczne, ale dodatkowo stanowią źródło wielu witamin, składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit. Dodatkowo węglowodany uczestniczą w spalaniu tłuszczów oraz białek, dlatego są one niezbędne dla funkcjonowania układu trawiennego. Wykluczenie węglowodanów w diecie pozbawia organizm całego szeregu mikroskładników mających istotny wpływ na zdrowie.
Bezpieczna dieta bez węglowodanów – czy to możliwe?
Rozważasz zmianę sposobu odżywiania i myślisz o wprowadzeniu diety eliminacyjnej? Zanim podejmiesz taką decyzję, koniecznie skonsultuj ją z lekarzem i dietetykiem. Należy wykluczyć wszelkie przeciwskazania do rozpoczęcia określonej diety oraz skontrolować stan zdrowia, wykonując podstawowe badania. Restrykcyjna dieta niskowęglowodanowa nie musi stanowić jedynej drogi do osiągnięcia określonego celu i może się okazać, że jej wdrożenie wcale nie jest konieczne.
Dieta niskowęglowodanowa – co jeść?
Jeśli nie istnieją przeciwskazania zdrowotne do stosowania diety niskowęglowodanowej, po konsultacji z lekarzem oraz dietetykiem można bezpiecznie rozpocząć jej stosowanie. Jakie są zalety tego sposobu odżywiania i dla kogo jest on polecany? Dieta bez węglowodanów lub z ograniczoną ich ilością wskazana jest dla osób, które mają problem z redukcją masy ciała i chcą skutecznie zrzucić nadprogramowe kilogramy. Badania pokazują, że ograniczenie węglowodanów daje lepsze efekty odchudzające, niż stosowanie diety niskotłuszczowej.
Co można jeść na diecie niskowęglowodanowej? Dla niektórych osób eliminacja takich produktów jak pieczywo, makaron, ryż czy ziemniaki wydaje się być niemożliwa do osiągnięcia. Okazuje się jednak, że istnieje wiele składników, które z powodzeniem je zastępują i są dopuszczalne w prawidłowo zbilansowanej diecie keto. Wykluczenie węglowodanów nie musi wcale oznaczać ubogiego i monotonnego jadłospisu. Wręcz przeciwnie, aby dostarczyć organizmowi ważnych składników odżywczych, niezbędne jest spożywanie urozmaiconych i bogatych w mikroskładniki posiłków. W diecie niskowęglowodanowej można spożywać większość warzyw, w tym warzywa liściaste, kapustne, cukinię, bakłażany, buraki, marchew czy fasolkę szparagową. Niedopuszczalne są natomiast warzywa bogate w skrobię – ziemniaki oraz rośliny strączkowe. Dieta ketogeniczna powinna być bogata w źródła białka oraz tłuszczów. Osoby będące na tej diecie mogą spożywać różne rodzaje mięsa, ryby, mleko oraz jego przetwory, orzechy, a także dowolne tłuszcze – oliwę z oliwek, oleje roślinne oraz masło.
Mniej restrykcyjny model odżywiania, który również sprzyja odchudzaniu, a przy tym łatwiej można go wprowadzić w życie, stanowi dieta o niskim IG. Polega ona na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów mających wysoki indeks glikemiczny. Składniki te powodują gwałtowne podwyższenie, a następnie duży spadek poziomu glukozy we krwi. U wielu osób wiąże się to z napadami głodu, które powodują nadmierne spożywanie kalorii. A to już z pewnością nie sprzyja utracie zbędnych kilogramów! Dieta pudełkowa o niskim IG eliminuje wyłącznie węglowodany proste oraz te, które mają wysoki indeks glikemiczny. Taki model odżywiania jest mniej restrykcyjny od diety ketogenicznej i może go stosować praktycznie każda osoba, której zależy na zdrowym odżywianiu.