Zaparcia to dosyć częsta dolegliwość występująca u kobiet w ciąży. Ma to duży związek ze zmianami hormonalnymi, które mają miejsce w organizmie przyszłej mamy. W tym czasie wydzielają się hormony działające spowalniająco na procesy trawienia i osłabiające pracę jelit. Jak się z tym uporać? Podpowiadamy, co zrobić, aby czas ciąży nie wiązał się z uporczywymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Zobacz, z jakich produktów powinna składać się dieta przy zaparciach w ciąży. Zapraszamy do lektury artykułu!

Przyczyny powstawania zaparć w ciąży 

Zaparcia w ciąży to powszechnie występujące zjawisko, które wiąże się z fizjologią. Zatwardzenia w ciąży mogą pojawiać się niemal na każdym etapie – zarówno w I, II, jak i III trymestrze. Długie przerwy w oddawaniu stolca mogą powodować nie tylko dyskomfort, ale i hemoroidy, czyli żylaki odbytu dające objawy takie jak: ból, pieczenie i krwawienie.

Warto mieć na uwadze, ze zaparcia w ciąży to główny powód zmian hormonalnych. Szczególne znaczenie przypisuje się podwyższonemu poziomowi progesteronu odpowiadającego za rozluźnienie przewodu pokarmowego i sprawiającego, że treść pokarmowa przechodzi wolniej przez jego odcinek. Powodem zaparć może być też powiększona, napierająca na ściany jelita macica. Problemy z wypróżnieniem mogą pojawić się również wskutek złego odżywiania. Dużą rolę w występowaniu zaparć mają bowiem: słodycze, napoje gazowane, czy przekąski zawierające w swoim składzie barwniki i zagęszczacze. Przyczyną zatwardzenia może być również suplementacja żelazem w momencie pojawienia się anemii. Jest to bardzo częsty skutek uboczny podczas stosowania suplementów z tym pierwiastkiem.

Dieta przy zaparciach w ciąży – co warto wiedzieć?

Kobiety w ciąży powinny pamiętać o kilku zasadach, które poprawią ich samopoczucie, a także pomogą w komponowaniu codziennego jadłospisu. Poniżej przedstawiamy kilka kluczowych zasad diety przy zaparciach:

  • unikaj potraw intensywnie smażonych, polecane jest gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie, 
  • unikaj żywności wysokoprzetworzonej, która jest uboga w błonnik pokarmowy, a bogata w szkodliwe tłuszcze trans, sól i cukier, 
  • zwiększ spożycie produktów będących bogatym źródłem błonnika: surowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, otręby, suszone owoce, orzechy, pestki,
  • zwróć szczególną uwagę na odpowiednie spożycie produktów będących źródłem rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego: kapusta, marchew, bakłażan, pietruszka, owies, jabłka, owoce cytrusowe, brokuły, suszone jabłka, śliwki, groch, fasola, siemię lniane, ziarna babki płesznik, orzechy,
  • ogranicz produkty zawierające cukier dodany, np. słodycze,
  • wypijaj 2,5 l płynów, w tym woda powinna stanowić główne źródło przyjmowanych płynów,
  • regularnie spożywaj fermentowane produkty mleczne,
  • skonsultuj z lekarzem możliwość regularnych spacerów,
  • w ciąży bezwzględnie zabronione jest stosowanie jakichkolwiek środków przeczyszczających. 

Jak skomponować dietę dla ciężarnych przy zaparciach? 

Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, warto zadbać o prawidłową dietę przy zaparciach już od początku ciąży. Jedną z kluczowych kwestii jest wdrożenie do jadłospisu pokarmów bogatych w błonnik. Zalecana dawka dla przyszłej mamy to około 25-40 g/dobę. Nie należy przekraczać tej ilości, ponieważ może spowodować to większe problemy. W diecie warto uwzględnić również produkty z pełnego ziarna – np. chleb wieloziarnisty, kaszę gryczaną, czy jęczmienną. Można pomyśleć również o włączeniu suszonych owoców: śliwek, jabłek czy pestek dyni. Kobiety w ciąży nie powinny zapominać również o dobrodziejstwie, jakim są produkty mleczne, siemię lniane oraz woda zapewniająca prawidłowe nawilżenie. Przyszłe mamy powinny zrezygnować również z mocnej kawy, herbaty, kakao czy białej mąki – udowodniono bowiem, że te produkty mogą wzmagać uporczywe zaparcia. 

Dieta dla ciężarnych przy zaparciach powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Jeśli to możliwe, to w tym czasie warto zrezygnować lub wyeliminować z menu cukier, białą mąkę i przetworzone produkty, które nie wspierają perystaltyki jelit. Jak skomponować posiłki? Dzień warto zacząć od szklanki letniej wody, następnie można sięgnąć po jogurt naturalny i dodać do niego muesli oraz owoce. Drugie śniadanie może składać się z pełnoziarnistej kanapki z białym serem i ulubionymi warzywami. Gdy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast po pełne cukru ciastka, sięgnij po suszone owoce lub batoniki owsiane. 

Na obiad warto zaserwować zupę krem – np. brokułową lub ciecierzycy. W formie drugiego dania idealnie sprawdzi się pieczony kurczak z dodatkiem rukoli, awokado, orzechów włoskich i w towarzystwie domowego winegretu. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być lekkostrawny, dlatego warto przygotować lekką sałatkę w połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem i owocowo-warzywnym smoothie.

Odpowiednio wdrożona dieta w ciąży przy zaparciach może przynieść ulgę i pomoc z uporczywymi dolegliwościami. Jeśli spodziewasz się dziecka i zauważyłaś u siebie problemy z wypróżnianiem się, to uspokajamy – zatwardzenie w ciąży można zwalczyć domowymi sposobami i prawidłowo dobraną dietą. Jeśli nie istnieją żadne przeciwskazania, to przyszłe mamy, po konsultacji z lekarzem, powinny zadbać o odpowiedni ruch. Wystarczy zaledwie półgodzinny spacer lub lekka gimnastyka, przy poprawić pracę jelit i ich perystaltykę. 

Dieta w ciąży przy zaparciach to temat, z którym powinna zapoznać się każda kobieta planująca dziecko. Istnieje szereg sposobów, które pomogą rozprawić się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wdróż je u siebie i zobacz zmiany! Sprawdź również, na czym polega dieta ciążowa i co powinna obejmować.