Dieta i suplementacja przy chorobie Hashimoto

Dieta i suplementacja przy chorobie Hashimoto

Choroby tarczycy dotykają coraz większej liczby ludności. Jedną z nich jest choroba Hashimoto, czyli zapalenie tarczycy, które niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji dla zdrowia i samopoczucia pacjenta. Jak pomóc sobie dietą przy chorobie Hashimoto?

Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. W wyniku nieprawidłowego pobudzenia układu immunologicznego dochodzi do powstawania przeciwciał przeciwko własnej tarczycy. Powoduje to przewlekłe niebolesne zapalenie tarczycy, powoli niszczące ten gruczoł i prowadzące do spadku produkowanych przez niego hormonów, a w konsekwencji rozwija się niedoczynność tarczycy – wywołująca liczne dolegliwości.

Dieta i suplementacja przy Hashimoto

Hashimoto jest chorobą, której nie da się wyleczyć, ale można wprowadzić chorobę w remisję, czyli wyciszyć ją tak, aby ani objawy, ani wyniki badań na nią nie wskazywały. Bardzo istotnym elementem tego procesu jest odpowiednio dobrana dieta – prawidłowo zbilansowane posiłki łagodzą objawy choroby. Najważniejsze w terapii stosowanej przy Hashimoto jest unormowanie poziomu hormonów poprzez leczenie farmakologiczne, zaś dieta pełni tu rolę wspomagającą. Dieta ma przede wszystkim za zadanie umożliwienie prawidłowego wchłaniania leków poprzez unikanie interakcji ze składnikami żywności, zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie, utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz profilaktykę powikłań chorób tarczycy.

Produkty zalecane w przypadku zapalenia tarczycy to:

  • bogate w selen – ryby morskie, orzechy, mąka pełnoziarnista;
  • stanowiące źródło żelaza – mięso, wątróbka, zarodki pszenne, nasiona lnu, pestki dyni;
  • zawierające cynk – mięso, jaja, zarodki pszenne, otręby pszenne, nasiona lnu, pestki dyni, cebula i czosnek;
  • witamina D i B12 – w przypadku choroby Hashimoto najczęściej zaleca się suplementację, dobieraną indywidualnie dla pacjenta (trudno jest zrealizować pełne zapotrzebowanie organizmu na te witaminy, a w przypadku zapalenia tarczycy ich poziom jest dodatkowo obniżony).

Należy też zadbać o właściwą ilość błonnika pokarmowego w diecie – choroba Hashimoto powoduje, że perystaltyka jelit jest nieco spowolniona, dlatego błonnik jest ratunkiem.

Dieta przy chorobie Hashimoto powinna być dobrana indywidualnie i odpowiednio zbilansowana

Czego nie wolno jeść?

Produkty zakazane przy Hashimoto to głównie produkty wysokoprzetworzone, produkty typu fast food i szybkie dania z proszku. Na liście produktów, których należy unikać znajdują się też ciasta, słodycze i lody, słone przekąski (krakersy, paluszki, chipsy), przetworzone produkty mięsne (parówki, konserwy mięsne, wędliny z dużą ilością wypełniaczy i substancji konserwujących), płatki i musli z dodatkiem cukrów, słodkie napoje gazowane, niegazowane i energetyzujące. Składnikiem, który działa niekorzystnie i nie powinno go być w diecie osób cierpiących na Hashimoto, jest z pewnością gluten, czyli mieszanina białek występujących w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Spożycie glutenu może powodować powstanie przeciwciał atakujących tkankę tarczycową. Wykluczenie produktów glutenowych poprawia stan wielu pacjentów, natomiast konieczność eliminacji glutenu jest kwestią indywidualną i powinna być przedyskutowana z lekarzem. Niestety nawet produkty ogólnie uważane za zdrowe mogą działać niekorzystnie – w licznych źródłach możemy znaleźć informację, że w przypadku zapalenia tarczycy trzeba wyeliminować mleko i przetwory mleczne, które stanowią źródło kazeiny – białka, które jest cenne, ale wykazuje działanie antygenowe. Osoby borykające się z chorobą Hashimoto powinny również zrezygnować z soi i wyrobów sojowych (mleko, tofu, sos sojowy), gdyż te produkty mogą zaburzać gospodarkę hormonalną i zaostrzać ataki autoimmunologiczne na tarczycę. Ponadto istnieją produkty, które można spożywać, ale lepiej z pewnych powodów je ograniczyć – należą do nich m.in. rośliny strączkowe, jaja, kasza jaglana, herbata czarna i czerwona. Można także spotkać się z zaleceniami wyłączenia z diety lub ograniczenia roślin psiankowatych, do których zaliczają się np. pomidory, ziemniaki, bakłażan, papryka, jagody goji, agrest i czereśnie.

Należy zwrócić uwagę, że nie ma uniwersalnej diety dla osób z Hashimoto. Konieczność rezygnacji z niektórych produktów spożywczych jest sprawą indywidualną, uzależnioną nie tylko od choroby tarczycy, ale również od ewentualnych objawów nietolerancji pokarmowej. Warto pomyśleć o zmianie diety wtedy, kiedy odczuwamy przykre dolegliwości związane z Hashimoto. Można też zrobić testy, które będą wskazówką przy planowaniu diety. Zmiany wprowadzane stopniowo i obserwacja swojego organizmu na pewno dobrze wpłyną nie tylko na tarczycę, ale i funkcjonowanie całego organizmu oraz samopoczucie. Poza tym nie ma co się zniechęcać, bo pomimo wielu wyrzeczeń dieta przy Hashimoto może być różnorodna i smaczna!

Zamów