Pomysły na zdrowe dania z grilla
Na naszych spotkaniach przy grillu głównie gości mięso i to raczej takie, które powinniśmy starać się ograniczać. Mało osób decyduje się na zdrowe posiłki z grilla, a szkoda bo pomysłów na ich przygotowanie jest naprawdę sporo i istnieją duże szanse, że przypadną do gustu nawet najbardziej zagorzałym mięsożercom. Jeśli nie kiełbasa, karkówka i boczek, to co przyrządzić na grillu? Podpowiadamy, co warto upiec na grillu, by zajadać bez wyrzutów sumienia.
Kurczak lub indyk marynowany w jogurcie
Zamiast tłustych i ciężkostrawnych czerwonych mięs wybierz chudy drób, który z grilla smakuje wyśmienicie. Jeśli masz ochotę na delikatne i soczyste mięso, zamarynuj pierś w jogurcie. Przygotuj pierś z indyka lub kurczaka, mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki tymianku, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz. Pierś pokrój w grube plastry, dodaj składniki marynaty i natrzyj nią mięso. Następnie mięso włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Przed grillowaniem lekko oczyść mięso z nadmiaru jogurtu i ułóż na ruszcie. Grilluj na rumiano z obu stron.
Pikantne skrzydełka kurczaka
Jeśli lubisz mocno doprawione mięso z grilla, możesz przygotować ostre, paprykowe skrzydełka kurczaka. Potrzebnych będzie kilka skrzydełek oraz marynata z 2-3 ząbków czosnku, 1 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczki oregano, pieprzu, soli i odrobiny oleju. Skrzydełka posmaruj marynatą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie wrzuć skrzydełka na ruszt i grilluj przez około 30 minut, aż się zarumienią.
Ryba z ziołami
Zamiast mięsa warto na grilla wybrać ryby. Są one przecież bogatym źródłem kwasów omega-3 i wielu innych składników odżywczych. Do grillowania najlepiej nadają się ryby o zwartej strukturze, czyli np. łosoś lub pstrąg. Ryby można grillować skropione cytryną, ze świeżymi ziołami w środku (gałązkami koperku, rozmarynku lub tymianku) i kilkoma ząbkami czosnku. Najlepiej grillować je w folii aluminiowej (pamiętając, by zrobić w niej dziurki), aby nie były suche.
Szaszłyki warzywne
Grill nie może odbyć się bez szaszłyków. Warto jednak zrezygnować z klasycznych szaszłyków z tuczącego mięsa na rzecz zdrowego grillowania i sporej porcji warzyw. Szaszłyki możesz przygotować np. z cukini, papryki, cebuli i rzodkiewki. Warzywa pokrój i przypraw solą, ostrą papryką, rozmarynem lub innymi ulubionymi ziołami. Szaszłyki posmaruj odrobiną oleju i grilluj około 15 minut.
Grillowane owoce
Jeśli chodzi o zdrowe posiłki z grilla, ciekawym pomysłem na deser są grillowane owoce. W ten sposób można na przykład przygotować ananasa. Obierz ananasa ze skórki i pokrój w plastry. Połóż na tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grilluj przez około 20 minut z obu stron. Podawaj z jogurtem naturalnym lub gałką domowych lodów.
Ziemniaki w mundurkach
Ziemniaki pieczone w mundurkach będą dobrym uzupełnieniem obiadu z grilla. Dokładnie umyte ziemniaki (w skórkach) zawiń w folię aluminiową i połóż bezpośrednio na węglu. Możesz wcześniej je podgotować – wtedy czas pieczenia znacznie się skróci. Gotowe ziemniaki podawaj z sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu naturalnego.
Faszerowane bakłażany
Weź jednego bakłażana i pokrój na duże plastry, posyp solą i odstaw na 30 minut. W tym czasie zrób farsz z 1/3 opakowania fety, 2-3 łyżeczek jogurtu greckiego, 2 ząbków czosnku, dopraw solą i pieprzem. Połóż bakłażana na grillu. Gdy bakłażan się zgrilluje i wystygnie, posmaruj środek farszem i przebij dużą wykałaczką lub zwiń plastry bakłażana w ruloniki. Mniejsze bakłażany możesz przekroić na pół, zgrillować i wypełnić farszem z warzyw, kaszy i ziół.
Zdrowe grillowanie: na czym polega?
Odpowiedni dobór składników sprawi, że grillowane dania nie będą bardzo kaloryczne i sprawdzą się jako urozmaicenie diety. Oczywiście również w tym przypadku trzeba zachować umiar, gdyż grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowywania posiłków, szczególnie jeśli grillujemy na węglu, który często jest przesycony szkodliwymi substancjami. Zamiast tradycyjnego grilla warto zaopatrzyć się w grill gazowy, elektryczny lub patelnię grillową. Staraj się unikać dodatku tłuszczu, nadmiaru soli i gotowych sosów. Dietetyczne propozycje na grilla najlepiej popić niegazowaną wodą, lemoniadą bez cukru lub ewentualnie lampką czerwonego wina.
Jeśli przywiązujesz wagę do zdrowia i przygotowywanych posiłków, sprawdź także nasze pomysły na fit kolację.