Jagody Goji i ich właściwości – poznaj moc czerwonych owoców

Jagody Goji to popularne owoce, które są odpowiednikiem polskiej żurawiny. Są one uznawane nawet za najzdrowszy owoc świata. Wynika to z faktu, iż zawierają szereg substancji odżywczych, które przeciwdziałają nowotworom, ale też pozwalają wspomóc odporność organizmu. Popularność zyskały dzięki Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Zgodnie z wierzeniami kultury pozwalają one przedłużyć życie i zapewnić energię na wiele lat. Z tego też względu są uznawane za owoce długowieczności. Co jeszcze warto o nich wiedzieć i jakie mają właściwości?

Co znajdziesz w artykule?

 

Jagody Goji – charakterystyka

Jagody Goji to owoce kolcowoju. Są to rośliny naturalnie występujące na terenie Azji, Ameryki Północnej i Środkowej. Ich uprawa wymaga odpowiednich warunków – doskonale rosną w cieniu. Swoim wyglądem przypominają winorośl – tak samo się pną. Te czerwone owoce, z uwagi na szereg swoich właściwości, są nazywane czerwonymi diamentami. Jak już wspomniano, najpopularniejsze są w medycynie chińskiej. Można je znaleźć niemalże w każdym składzie chińskich preparatów leczniczych.

Na temat jagód Goji panuje wiele legend. Uznaje się, że duch kolcowoju jest przedstawiany jako młoda, krzepka kobieta. Głównym ośrodkiem ich rozwoju jest Ningxia. Nie jest zaskakujący fakt, że w tym rejonie żyje więcej niż w innych regionach kontynentu osób starszych, zbliżających się wiekiem do 100 lat . Wynika to z faktu, iż mieszkańcy spożywają je w dużych ilościach, a dzięki temu mają więcej siły, która umożliwia im utrzymanie aktywności fizycznej.

Jagody Goji i ich właściwości

Jeśli chodzi o naukę to niepodważalny jest fakt, że jagody Goji są bogatym źródłem antyoksydantów. Spożywanie ich w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na regenerację starych komórek organizmu. Chronią one również przed uszkodzeniami DNA czy też opóźniają procesy starzenia. Z tego też względu, osoby, które regularnie je spożywają, dłużej zatrzymują młody wygląd. Co ważne, wśród składników odżywczych jagód goji znajdują się także luteina i zeaksantyna. Substancje te odpowiadają za dobrej jakości widzenie. Ponadto chronią przed występowaniem chorób pojawiających się wraz z upływającym wiekiem. Chronią również przed uszkodzeniami powstałymi wskutek negatywnego działania promieni UV. Ich stosowanie chroni też przed rozwojem choroby zwyrodnieniowej plamki żółtej.

Obniżają poziom glikemii poposiłkowej

Jagody Goji pozytywnie działają również na poziom glukozy we krwi. Grupa substancji polisacharydowych stymuluje wzrost komórek beta trzustki, ale też pozwala wychwycić glukozę. Co więcej, badania wykazały, że poprawia ona również wrażliwość na insulinę.

Poprawiają odporność

Jagody Goji wykazują również pozytywne działanie na odporność. Wspomniany już kompleks polisacharydowy aktywuje limfocyty odpowiedzialne za odporność. Ponadto zwiększa się ich aktywność, stąd też szybciej radzą sobie z zakażeniami wirusowymi i komórkami nowotworowymi. Działanie to pozwala skutecznie poprawić pracę układu odpornościowego i utrzymać zdrowie na właściwym poziomie.

Jagody Goji a profilaktyka nowotworów

Jagody goji zawierają kompleks polisacharydowy. To właśnie ten składnik odżywczy działa pozytywnie na profilaktykę nowotworową. Owoce te wykazują również działanie przeciwutleniające, zapobiegają stresowi oksydacyjnemu czy też hamują rozwój komórek rakowych. Pozytywnie wpływają na rozwój nowotworów wątroby, żołądka, płuc, gruczołu krokowego czy też sutka.

Wspomagają odchudzanie

Jagody goji powinny być również stosowane przez osoby pragnące pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Co prawda twierdzenie, że przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej nie jest prawidłowe, aczkolwiek są ciekawym i ważnym elementem zbilansowanej diety. Dobrze zbilansowany posiłek nie redukuje masy ciała, ale pozytywnie wpływa na metabolizm. Nie należy spożywać ich również w nadmiernej ilości, gdyż przekroczenie dziennej dawki może negatywnie wpłynąć na zdrowie.

Na co jeszcze pomagają jagody Goji?

Jagody goji mają szereg innych właściwości. Są bogatym źródłem witamin: z grupy B, C oraz E. Zawierają także minerały takie jak selen, wapń, cynk, potas czy żelazo. Jak już wspomniano, są bogatym źródłem antyoksydantów, ale też luteiny i flawonoidów. Dostarczają także błonnika pokarmowego, regulują układ trawienny i usprawniają jego pracę. Wykazują również dobre działanie na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej. Dzięki tak bogatemu składowi substancji odżywczych poprawiają nastrój, pamięć, poziom zmęczenia, ale też pozytywnie wpływają na stan kości i stawów.

Jak spożywać jagody Goji?

Jagody Goji można spożywać na wiele sposobów. Z uwagi na fakt, iż są podobne do żurawiny, mogą być dodawane do napojów – zarówno herbaty, jak i wody. Z ich pomocą można tworzyć również wszelkiego rodzaju koktajle. Na słodko warto je również dodawać także do ciast, deserów czy domowych owsianek. Można je też spożywać na wytrawnie – sprawdzają się nie tylko na słodko. W wersji słonej sprawdzą się jako dodatek do ryżu i warzyw, sałatek, ale i wielu innych potraw.

Co ważne, mogą być one spożywane nie tylko jako dodatek do dań głównych, ale też jako przekąska. Można je spożywać zarówno na świeżo, jak i w wersji suszonej. Poznaj wszystkie właściwości jagód Goji i włącz je do swojego jadłospisu!

Poznaj również produkty bogate w magnez i potas.