Temat zakwaszania organizmu jest w ostatnim czasie coraz bardziej nośny medialnie, a tym samym popularny. Zdarza się, że w licznych czasopismach i na witrynach internetowych zajmujących się szeroko pojętą dietetyką i zdrowym trybem odżywiania jesteśmy wręcz bombardowani informacjami na temat tego, jak bardzo produkty, które jemy zakwaszają nasz organizm, a to z kolei prowadzi do wielu chorób, apatii i złego samopoczucia. Oczywiście za tym idzie zazwyczaj złote remedium w postaci konieczności zakupu danego rodzaju produktów, a nawet suplementów diety, dzięki którymi rzekomo pozbędziemy się „nadmiaru kwasów” z naszego organizmu. A jaka jest w tym przypadku prawda? Czy rzeczywiście potrzebujemy dodatkowego wsparcia w postaci specjalnych diet zasadotwórczych czy alkalizującej suplementacji? Warto w tym pędzie do zdrowego ciała na chwilę przystanąć i się na spokojnie zastanowić, jak to rzeczywiście z tym zakwaszaniem organizmu jest.

Spis treści

Co zakwasza organizm i jakie pH ma ludzki organizm?

Nasz organizm jest skonstruowany w ten sposób, że w przypadku braku poważnych chorób zachowuje stały poziom pH – mieści się on w przedziale między 7,36 a 7,44. Jest to możliwe dzięki szeregowi chemicznych mechanizmów, które regulują nasze funkcje życiowe, w tym metaboliczne. Jest to o tyle bardzo istotny fakt, że jakiekolwiek znaczące odstępstwo od tych wartości, może rzeczywiście zagrażać naszemu zdrowiu i życiu. Optymalny poziom pH ludzkiego organizmu, który chroni zarówno przed kwasicą, jak i zasadowicą jest efektem procesów buforujących krew w zakresie hemoglobinowym, białczanowym i fosforanowym, a także wodorowęglanowym. Bez wchodzenia w skomplikowane szczegóły warto podkreślić ten, że ostatni wymieniony mechanizm skutkuje tym, że to wraz z oddechem w postaci dwutlenku węgla jest wydalany z organizmu nadmiar czynników wpływających na potencjalny wzrost poziomu kwasowości w naszym organizmie jest wydalany wskutek licznych przemian w dwutlenku węgla wydychanym przez człowieka. Należy podkreślić, że szereg naszych układów i organów posiada różne pH – od silnie kwaśnego odczynu soku żołądkowego, przez kwaśny odczyn skóry, neutralny krwi i płynu mózgowo-rdzeniowego, aż po zasadowy płynu trzustkowego. Jaki płynie z tego wszystkiego wniosek? Nasz organizm świetnie potrafi sam o siebie zadbać! Wystarczy, że mu będziesz w tym pomagać!

Dieta zakwaszająca organizm – fakt czy mit?

Jak możemy zatem pomóc naszemu organizmowi, lub co powinniśmy robić, by mu nie przeszkadzać w zachowaniu poprawnych wskaźników życiowych? Pierwszą myślą wielu z nas jest w tym miejscu zapewne dieta. I całkiem słusznie. Ale czy dieta sama w sobie może wpłynąć na zakwaszenie naszego organizmu? Otóż w praktyce, dieta może wpłynąć np. na pH naszej krwi zaledwie w zakresie od 0,01 do 0,02 jednostek, a więc jest wpływ znikomy. Owszem, dieta może mocniej wpłynąć na poziom pH moczu (zakres do 1,2 jednostek), ale sam mocz charakteryzuje się szeroką możliwą granicą poziomu pH, bo od kwaśnego 4,6 po zasadowe 8,0. Zatem stawiając pytanie jeszcze raz, czy dieta może zakwasić organizm, należy odpowiedzieć, że z praktycznego punktu widzenia nie ma ona aż takiego wpływu na poziom pH organizmu, a tym bardziej, który wymagałby dodatkowej suplementacji środkami odkwaszającymi. Tutaj jednak pojawia się pytanie – skoro dieta nie ma tak znaczącego wpływu na pH krwi, to czy wszystkie produkty, które spożywamy posiadają ten wskaźnik na neutralnym poziomie? Co najbardziej zakwasza organizm?

Jakie produkty zakwaszają organizm, a jakie wpływają na wzrost jego zasadowości?

Tak, jak zostało to już podkreślone, nasz organizm doskonale wie, jak o siebie zadbać i jak zapewnić zdrowy balans w zakresie poziomu pH, który jest niezależny od poziomu pH żywności, którą spożywamy. Oczywiste jest, że zupełnie inny poziom kwasotwórczości będą miały sery (wysoki), a inny owoce i warzywa (charakter zasadotwórczy). Jakie są produkty, które zakwaszają organizm? Główne produkty spożywcze można podzielić pod względem pH w następujący sposób:

Kwasotwórcze:

  • sery;
  • mięso;
  • jaja (zwłaszcza samo żółtko);
  • produkty zbożowe;
  • ryby;
  • orzechy;

Lekko kwasotwórcze – neutralne:

  • produkty mleczne (od mleka, przez jogurty po kefiry)

Neutralne – lekko zasadotwórcze:

  • oliwa z oliwek;
  • warzywa strączkowe;
  • margaryna;
  • masło;
  • cukier;
  • miód;
  • czerwone wino;
  • kawa;
  • piwo;
  • napoje typu cola

Zasadotwórcze:

  • warzywa oraz tworzone z nich soki
  • owoce oraz tworzone z nich soki

Co wynika z powyższej listy? W większości są to produkty, które stanowią podstawę zdrowej i zbilansowanej diety. Każdy z nich dodatkowo charakteryzuje się unikalną zawartością składników odżywczych i minerałów, co powoduje, że nie ma naukowych wskazań, by zupełne usunięcie któregokolwiek mogło mieć dobry wpływ na nasz organizm. Należy podkreślić, że nie warto kierować się wykluczaniem produktów z diety na podstawie poziomu ich pH, bo to i tak nie będzie miało większego wpływu na poziom pH naszego całego organizmu. Dlatego podstawą dla utrzymania dobrego zdrowia i poprawności funkcjonowania wszelkich procesów życiowych, powinna być dieta odpowiednio zbilansowana i dostosowana indywidualnie do naszych rzeczywistych potrzeb. Co zakwasza nasz organizm?

Zakwaszenie organizmu a choroby

Oczywiście są możliwe sytuacje, gdzie dieta bogata w produkty, które zakwaszają organizm z powyższej listy może potęgować problemy zdrowotne naszego organizmu, ale należy podkreślić, że nie będzie to efektem samego poziomu ich pH. Przykładowo dieta typu fast-food, czyli głównie produkty zbożowe i mięso, mimo swojej kwasotwórczości, będzie miała negatywny wpływ na organizm z innych niż pH powodów. Podobnie brak w diecie takich produktów, jak warzywa i owoce, będzie negatywnie na nas wpływał z powodów zupełnie innych, niż ich zasadowy charakter – chodzi o ich niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Możemy jednak cierpieć na pewnego rodzaju choroby, które mogą być wywołane niewłaściwą gospodarką w zakresie przemian bio-chemicznych w naszym organizmie, skutkujących między innymi właśnie niewłaściwym poziomem pH. Zaliczyć do nich można m.in.: cukrzycę typu 2., insulinooporność, choroby nerek (w tym ostra niewydolność z kwasicą metaboliczną), nadciśnienie czy osteoporozę. Oczywiście odpowiednią dietą można pomóc naszemu organizmowi w przypadku tych chorób, ale nie ma potwierdzonych licznymi badaniami naukowymi dowodów, by to poziom pH produktów, które spożywamy miał bezpośredni wpływ na występowanie tych chorób. Choć z pewnością dieta, jaką się żywimy ma ogromne znaczenie.

Dieta zakwaszająca organizm Vs. dieta zbilansowana

Zdecydowanie nie powinno się kierować przy układaniu diety poziomem pH jej produktów składowych. Co nas zakwasza? Produkty, które spożywamy mają znikomy wpływ na “zakwaszenie” naszego organizmu, dlatego nie warto rezygnować przykładowo z bogatych w kwasy omega-3 ryb, które są mocno kwasotwórcze. Teraz już wiesz, jakie produkty najbardziej zakwaszają organizm. Tylko zdrowa, urozmaicona i zbilansowana we wszystkie składniki energetyczne dieta zawsze będzie miała pozytywne znaczenie dla naszego organizmu, a dokładając do tego umiejętność radzenia sobie ze stresem i ruch fizyczny, mamy praktycznie gotowy przepis na sukces.