Jednodniowy jadłospis diety o niskim IG – 1800 kcal

Jednodniowy jadłospis diety o niskim IG – 1800 kcal

Dziś moje dietetyczki kliniczne przedstawią Ci przykładowy dzień diety o niskim indeksie glikemicznym, w wersji 1800 kcal :-).

Jesteś ciekawa? Zapraszam do odkrycia inspirujących, a przy tym niezwykle prostych przepisów, które możesz przygotować samodzielnie w domu. Wiele z nich zajmie Ci nie więcej niż kilka minut!

Dieta o niskim IG – dla kogo jest najlepsza?

Unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest wskazane w przypadku takich schorzeń jak cukrzyca, insulinooporność czy otyłość. Dieta o niskim IG to polecany model odżywiania również dla osób, które zmagają się z nadmiernym apetytem lub bezskutecznie próbują ograniczyć spożywanie słodyczy.
Dieta o niskim IG – dla kogo jest najlepsza? Niewątpliwie przyniesie ona ulgę osobom, które cierpią na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Taka dieta jest lekkostrawna, ponieważ opiera się na produktach jak najmniej przetworzonych i bez dodatku cukru. Posiłki powinny być bogate w białko. Mile widziane są też produkty pełnoziarniste.
Do produktów o niskim IG należą przede wszystkim zielone warzywa, orzechy, pestki i nasiona, owoce jagodowe, nabiał, mięso oraz ryby. To właśnie te składniki powinny stanowić podstawę diety.
Które produkty posiadają wysoki indeks glikemiczny i należy ich unika
? Są to między innymi wyroby z białej mąki, słodycze, wyroby cukiernicze, ryż biały, makaron pszenny oraz napoje słodzone.

Dieta niski IG – przepisy

Jeśli uważasz, że dania o niskim indeksie glikemicznym muszą być nudne i mało apetyczne, nic bardziej mylnego! Dieta niskie IG to nie tylko przepisy na potrawy gotowane na parze. W takiej diecie mogą znaleźć się również produkty smażone czy pieczone, chociaż oczywiście w tym przypadku należy uważać na ilość użytego tłuszczu.

Przepisy niski IG opierają się przede wszystkim na produktach posiadających niski lub średni indeks glikemiczny. Im mniej przetworzone są składniki potraw, tym lepiej. Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis niski IG. Zawarte w nim przepisy są proste do przygotowania, nie zajmują wiele czasu, a przy tym smakują wręcz wyśmienicie. Przekonaj się!

Jadłospis niski indeks glikemiczny na cały dzień

ŚNIADANIE – JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM – 453 kcal
Składniki: 
– 2 sztuki jaj kurzych
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– łyżeczka szczypiorku 
– 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego
– pomidor

Usmaż jajecznicę na rozgrzanej oliwie. Gotową jajecznicę posyp szczypiorkiem i podawaj z pieczywem i pomidorem.

II ŚNIADANIE – JABŁKOWA PRZEKĄSKA – 255 kcal
Składniki:
– 1 duże jabłko
– 20g masła orzechowego

Jabłko pokrój na grubsze plasterki i podawaj z masłem orzechowym 🙂

OBIAD – DORSZ W KREMOWYM SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI – 505 kcal
Składniki:
– 150g filetu z dorsza
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 sztuki pomidorów suszonych
– 2 łyżki śmietanki 12%
– sok z 1 cytryny
– 40g kaszy pęczak
– 100g brokułów

Filet z dorsza skrop sokiem z całej cytryny, a następnie odstaw do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Dorsza dopraw solą i pieprzem, a następnie obsmażaj na patelni po minucie z każdej strony.
Zblenduj lub pokrój na drobne kawałki suszone pomidory i dodaj je do smażącej się ryby. Dodaj 2 łyżki śmietany. Możesz również dodać przyprawy – tymianek i słodką paprykę. Całość wymieszaj i zagotuj, a następnie delikatnie obróć dorsza na drugą stronę. Gotuj do czasu, aż sos zgęstnieje (około 2 minuty). W międzyczasie polewaj rybę sosem. W osobnym garnku ugotuj kaszę oraz brokuła na parze.

PODWIECZOREK – KOKTAJL JAGODOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM – 230 kcal
Składniki:
– 150g mrożonych jagód
– 100g jogurtu naturalnego
– 150g mleka 2% lub napoju roślinnego
– łyżeczka siemienia lnianego

Zblenduj wszystkie składniki. i gotowe!

KOLACJA – SAŁATKA CAPRESE – 355 kcal
Składniki:
– 1 duży pomidor
– 1/2 kuli mozzarelli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– świeża bazylia

Mozzarellę i pomidora pokrój w plastry i ułóż naprzemiennie na talerzu, przygotuj sos z oliwy, octu, pieprzu i soli – polej nim sałatkę. Podawaj udekorowaną świeżą bazylią.

Smacznego! 🙂

Przepisy z niskim IG – zalety

Bez względu na to, czy chcesz zmienić swoją dietę ze względu na cukrzycę, insulinooporność lub inne choroby, czy po prostu zależy Ci na zdrowym i lekkostrawnym odżywianiu, dieta niski IG – przepisy to polecane rozwiązanie. Zasady diety nie są szczególnie skomplikowane i łatwo można je przestrzega
. Nietrudno jest też zapamięta
, jakie produkty należą do tych o niskim, a które do tych z wysokim IG. Taka dieta to prawdziwa ulga dla naszego organizmu, a zwłaszcza dla układu pokarmowego.

Jadłospis niski indeks glikemiczny pomaga kontrolować poziom cukru w organizmie i ma korzystny wpływ na profil lipidowy.Mało tego, może wspomóc utratę masy ciała – posiłki oparte na produktach o niskim IG zapewniają uczucie sytości na długo, ograniczając potrzebę podjadania i sięgania po kaloryczne przekąski.

To jeszcze nie wszystko! Przepisy z niskim IG mogą również obniżać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym cukrzycy, chorób układu krążenia, zapalenia wątroby, a nawet nowotworów. Śmiało można stwierdzi
, że jest to uniwersalny model żywienia, który jest odpowiedni właściwie dla każdego!

Wypróbuj dietę pudełkową o niskim IG

Myślisz, że przepisy o niskim IG nie są dla Ciebie i trudno jest Ci zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe? Mamy na to sposób!
Certyfikowana dieta pudełkowa o niskim IG od Be Diet Catering to najlepszy dowód na to, że jadłospis o niskim indeksie glikemicznym może być zaskakująco smaczny i niezwykle zróżnicowany! W diecie przeważają składniki naturalne – świeże owoce i warzywa, pełnoziarniste pieczywo, mięso drobiowe oraz ryby. Posiłki są lekkostrawne, niebanalne i co najważniejsze – wyjątkowo apetyczne. Dzięki temu, dieta o niskim IG staje się przyjemnością, a droga do zdrowia i zgrabnej sylwetki przestaje być nieosiągalnym wyzwaniem!
Dieta pudełkowa Low IG to mnóstwo inspirujących przepisów, które sprawią, że szybko polubisz swój nowy sposób odżywiania i porzucisz stare, niekorzystne dla zdrowia nawyki.