Domowe probiotyki naturalne i ich właściwości

W aptekach dostępne są gotowe probiotyki w postaci tabletek i płynów, jednak można je znaleźć również w składzie niektórych produktów spożywczych. Dlaczego warto sięgać po naturalne probiotyki?

Co znajdziesz w artykule?

Czym są naturalne probiotyki?

Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne, które wykazują korzystne działanie w przewodzie pokarmowych, ale właściwie wpływają na zdrowie całego organizmu. Po probiotyki najczęściej sięgamy w trakcie kuracji antybiotykami w celu zmniejszenia ryzyka biegunki polekowej.

Właściwości naturalnych priobiotyków

Warto wiedzieć, że stosowanie probiotyków naturalnych zalecane jest też w wielu innych sytuacjach. Rolą probiotyków jest przede wszystkim wspomaganie procesów trawienia i regulowanie pracy jelit, a także hamowanie rozwoju chorobotwórczych bakterii. Zapobiegają biegunkom i wzdęciom. Dobra praca jelit przekłada się na większą odporność organizmu. Dzięki nim szybciej i łatwiej wchłaniają się witaminy. Mają zdolność syntetyzowania niektórych witamin z grupy B i witaminy K. Inne ważne zadania probiotyków to wytwarzanie składników odżywczych oraz zwiększenie ich biodostępności.

Najlepiej zbadane szczepy bakterii probiotycznych to: Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus i Streptococcus.

Kto powinien stosować domowe probiotyki?

Po naturalne probiotyki powinny sięgnąć w zasadzie wszystkie osoby, które chcą być zdrowe i cieszyć się dobrym samopoczuciem, ale w niektórych sytuacjach są one wyjątkowo potrzebne. W obecnej rzeczywistości jesteśmy stale narażeni na atak wirusów i bakterii. Szybkie tempo życia, nieodpowiednio zbilansowana dieta, kontakt z ludźmi, od których możemy się zarazić – to tylko niektóre czynniki, które mogą osłabić nasz organizm i zwiększyć ryzyko wystąpienia choroby. Domowe probiotyki wzmacniają odporność organizmu, a także pomagają w leczeniu różnych schorzeń. W czasie kuracji antybiotykowej chronią florę bakteryjną jelit przed wyjałowieniem i zapobiegają biegunkom. Warto również sięgnąć po probiotyki, gdy zaburzenia naturalnej flory bakteryjnej są spowodowane innymi czynnikami, jak na przykład złymi nawykami żywieniowymi (w tym zbyt małą ilością produktów mlecznych w diecie), przewlekłym stresem czy stosowaniem antykoncepcji. Są też bardzo potrzebne w trakcie procesu odchudzania. Ponadto są pomocne w diecie zespołu jelita drażliwego (IBS) – zażywanie probiotyków zmniejsza nieprzyjemne objawy u osób cierpiących na to schorzenie. Im więcej probiotyków w naszej diecie, tym lepiej dla zdrowia.

Korzystne działania zdrowotne probiotyków:

  • wspomaganie układu odpornościowego,
  • zapobieganie infekcjom układu moczowego,
  • wspomaganie trawienia,
  • leczenie biegunek,
  • leczenie stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
  • łagodzenie nietolerancji laktozy,
  • zapobieganie AZS u dzieci,
  • leczenie kolek,
  • leczenie kamicy nerkowej,
  • leczenie chorób wątroby, profilaktykę i leczenie raka jelita grubego,
  • walkę z nadwagą.

Dobre naturalne probiotyki mają masę korzystnych właściwości, dlatego warto sięgać po nie codziennie – szczególnie, że można je dostarczyć z diety, a nie tylko w formie substancji wyprodukowanych przez przemysł farmaceutyczny.

Jakie produkty zawierają naturalne probiotyki?

Niezwykle ważne dla zdrowia bakterie probiotyczne zawarte są w produktach, w których zaszedł proces fermentacji. Dla przykładu, bakterie szczepu Lactobacillus Acidophilus, czyli bakterie kwasu mlekowego, zawarte są w fermentowanych produktach mlecznych. Szczep ten ma korzystny wpływ na układ trawienny, między innymi łagodząc objawy zespołu jelita drażliwego. Bakterie kwasu mlekowego nie tylko mają pozytywny wpływ na florę jelitową, ale również wspierają funkcję ochronną błony śluzowej, dbając w ten sposób o szczelność jelit. Mało tego, badania wykazały, że zawarte m.in. w kwaśnym mleku bakterie mlekowe mają istotną rolę dla zmniejszenia objawów przeziębienia i grypy oraz wzmacniają układ odpornościowy. Kwaśne mleko i inne fermentowane produkty mleczne mają niezwykle korzystny i szerokotorowy wpływ na ludzki organizm.

Również kiszona kapusta zawiera liczne pożyteczne drobnoustroje, które skutecznie poprawiają trawienie, a dodatkowo mogą być wykorzystywane w profilaktyce chorób.

Dobre bakterie znajdują się również w wielu innych produktach, które zdecydowanie warto włączyć do swojego jadłospisu.

Produkty probiotyczne to przede wszystkim:

  1. Kapusta kiszona
  2. Ogórki kiszone
  3. Zakwas z buraków
  4. Kwas chlebowy
  5. Jogurt naturalny, kefir, maślanka
  6. Produkty sojowe, np. mleko sojowe

Zdecydowanie warto zadbać o to, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło naturalnych probiotyków, takich jak kiszona kapusta, kiszone ogórki, kwaśne mleko, jogurty oraz kefiry. Oczywiście zawsze możesz sięgnąć również po suplementy diety, ale pamiętaj o tym, że nie są one w stanie zastąpić pełnowartościowej i zbilansowanej diety.

Naturalne probiotyki a prebiotyki – czym się różnią?

Naturalne probiotyki na jelita często mylone są z prebiotykami. Czym w takim razie są prebiotyki? Prebiotyk, w odróżnieniu od naturalnego probiotyku, nie zawiera żadnych mikroorganizmów, a jedynie nietrawione substancje stymulujące. Te składniki żywności w formie niezmienionej docierają do światła jelit, aby tam rozwijać swoje działanie. Korzystnie oddziaływują na organizm przez selektywną stymulację wzrostu lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii w okrężnicy i w ten sposób poprawiają zdrowie gospodarza. Prebiotykami mogą być białka, tłuszcze, oligo- lub polisacharydy, które nie ulegają trawieniu. Naturalne źródła prebiotyków to m.in.: korzeń cykorii, czosnek, cebula, topinambur, por, szparagi, banany i pełnoziarnista mąka pszeniczna. W aptekach można kupić też synbiotyki, czyli preparaty, które są połączeniem probiotyków z prebiotykami.

Każdy produkt probiotyczny wspiera zdrowie człowieka w bardzo szerokim zakresie. Z tego względu stosowanie suplementów diety zawierających bakterie kwasu mlekowego oraz inne bakterie probiotyczne może znaleźć zastosowanie przy leczeniu, a także w profilaktyce wielu chorób.

Bibliografia:

https://mito-med.pl/artykul/7-korzysci-ze-stosowania-lactobacillus-acidophilus